Bodrum Mimarlık Kitaplığı, 22 Mart'ta “Leonardo da Vinci’nin Portrelerinin Ötesinde” başlıklı konuşması ile mimar ve yalın üretim teknolojileri gelişim uzmanı Ayperi Okur'u konuk edecek.
Yirmi birinci yüzyıl, yaratıcı düşünce ile bilimsel düşünce arasındaki etkileşimi dönüştürücü bir devinimle başladı. Teknoloji, bilginin kaynağına ve dolaşımına olan kısıtları kaldırırken çağdaş kültürde bilginin görselliği giderek başat bir konum kazanıyor. Görselliğin dijital medyalarda temsiliyeti ile imgelerin aktarımı çeşitlenirken, görsel estetiğin tarihselliği yeniden sorgulanır oldu. Bu sorgulamanın en başında ise Rönesans ve “Rönesans insanları”, ama özellikle de Leanordo da Vinci’nin geliyor. Da Vinci’nin tablolarındaki görselliğin, bilinenin ve düşünülenin çok daha ötesinde iç içe girmiş katmanlarının olduğu keşfediliyor. Rönesans insanının görsellikle olan iletişiminin derinliği, çağdaş görsel kültürümüze yeni ufuklar çizebiliyor.
Leonardo’nun etkileyici görsel söyleminin arkasındaki gerçeklik ve mitlerin yeniden incelenmesi, 21. yüzyıl insanı için çağının yorumlanmasına ne ölçüde katkı verebilir?
Mimar ve yalın üretim (lean manufacturing) teknolojileri gelişim uzmanı Ayperi Okur, 22 Mart 2018 Perşembe günü saat 18:30’da Bodrum Mimarlık Kitaplığı’nda yapacağı “Leonardo da Vinci’nin Portrelerinin Ötesinde” başlıklı konuşmada, bu sorunun olanaklarına ışık tutacak. Söyleşi tüm katılımcılara açıktır.
* * *
Ayperi Okur
Orta Doğu Teknik Üniveristesi (ODTÜ)'deki Mimarlık eğitimi sonrası Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde yüksek lisans yapan Ayperi Okur, Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) kent ve bölge planlama doktorasını tamamladıktan sonra, sanayide yalın üretim modelleri üzerine araştırmalar ve danışmanlıklar yapmıştır.
Doktorasında incelediği Türk otomotiv sanayisi kapsamında yer alan küçük yan sanayilerin dinamizmini daha sonra geliştirerek, TOFAŞ’ın katkılarıyla “2000’li Yıllara Doğru Türkiye Sanayii İçin Yapılanma Modeli: Yalın Üretim” başlığında kitap olarak yayımlamıştır.
Yalın Enstitü Derneği’nde araştırmacılığın yanısıra bilimkurgu romanı üzerine çalışmalar yürütmektedir.