Mimari Tasarımın Dijitalleşmesi ve Yalın Üretim

mimarizm.com / 22 Ekim 2018
Bodrum Mimarlık Kitaplığı, 23 Ekim'de Ayperi Okur’un “Mimari Tasarımın Dijitalleşmesi ve Yalın Üretim” başlıklı sunumuna ev sahipliği yapacak.

Ayperi Okur’un 23 Ekim 2018 Salı günü saat 18:30'da Bodrum Mimarlık Kitaplığı'nda gerçekleştireceği “Mimari Tasarımın Dijitalleşmesi ve Yalın Üretim” başlıklı sunumunun tanıtım metni şöyle;

“21’inci yüzyılı tanımlamak istersek, bir 'dijitalleşme' yüzyılıdır demek abartı olmaz. Dijitalleşme özellikle sanayi üretiminde yoğun olarak başlamış, giderek mimari tasarım dahil hayatın her alanına yayılmıştır. Aslında sanayi üretimindeki dijitalleşmeye 4’üncü sanayi devrimi bile denmektedir.

21'inci yüzyıl aynı zamanda bir 'Yalınlaşma' yüzyılıdır da. Sanayideki versiyonuna Yalın Üretim diyoruz. Türkiye dâhil birçok ülkede yaygınlaşmakta olan Yalın Üretim, Ford’un 'Mass Production' sistemine taban tabana zıt yepyeni anlayış ve paradigmalarla karşımıza çıkmaktadır. Stok yok, bekleme yok, hareket minimum, tüm israflardan arınmış, sadece müşterinin katma değer olarak algıladığı üretim işlemlerinden ve ürün özelliklerinden ibaret, maliyetlerin minimize, kalitenin ve değerin maksimize edildiği bir üretim tarzı.

Günümüzde Mimari Tasarımda dijitalleşme ise 'BIM' (Building Information Modelling) başlığı altında bir dizi yazılımlar kanalıyla gerçekleşmektedir. Burada bilgisayarda direkt 3 Boyutlu çizimler söz konusudur. BIM’le geleneksel mimari tasarım süreci altüst edilmiştir. Pafta pafta çizimler yok, T cetveli yok, aydınger yok, eskiz yok, rapido yok vs. vs. BIM mimari tasarıma olağanüstü özellikler katmıştır. Maliyetleri inanılmaz düşürüp, kaliteyi artırırken tasarım-teslimat süresini olağanüstü düşürmüştür. Günümüzde Amerika’da mimarlık bürolarının %50’si bir tür BIM yazılımıyla çalışmaktadır.

Sunumda mimari tasarım sürecinin dijitalleşmesi, Yalın Üretim'in temel özellikleri ve her ikisinin nasıl çakıştığı, birlikte kullanıldıklarında sonucun nasıl daha yetkinleştiği ele alınacaktır.”

 


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :