TMMOB Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi tarafından düzenlenen “Mimarlık Eğitimi ve Genç Mimarların Çalışma ve İstihdam Koşulları” paneli 17 Ekim'de gerçekleşecek.
‘Mimarlık Eğitimi ve Genç Mimarların Çalışma ve İstihdam Koşulları’ panelinde mimarlık eğitiminde dünyadan ve Türkiye’den örneklerle güncel görünümün değerlendirilmesi, yeni mezun mimarların iş koşullarının ve meslek ortamının ele alınması, olası çözüm önerilerinin tartışılması hedeflenmektedir.
Panelde 40. ve 41. Dönemlerde (2006-2010) Mimarlar Odası Genel Başkanı olarak görev yapan H. Bülend Tuna ve yeni mezun mimarlara dair çalışmalarıyla tanınan Karabük Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Beyza Onur Işıkoğlu konuşmacı olarak yer alacak.
"İnşaat sektörünün geçtiğimiz on yıl içerisinde gösterdiği büyüme, inşaatın Türkiye ekonomisi içerisinde giderek artan payı, inşaat ve gayrimenkul yatırımlarının en cazip yatırım araçları haline gelmesi, çok sayıda yeni mimarlık bölümünün açılmasını ve çok sayıda yeni mezun mimarın mesleğe katılımını beraberinde getirdi.
Bu süreç içerisinde mimarlık, oransal olarak mensuplarının en fazla arttığı meslek gruplarından bir tanesi haline geldi. Esasen mimarlık meslek ortamına dinamizm getirebilecek bu değişim, gerek Türkiye’nin bir mimarlık yasası ve politikası olmayışı sebebiyle, gerekse de yüksek öğrenimde niteliği değil, niceliği öne alan politikalar sebebiyle haksız rekabeti, imzacılığı, ucuz işgücünü ve emek sömürüsünü beraberinde getirmiştir.
Öte yandan 2014 yılından başlayarak olumsuz sinyaller veren inşaat sektörünün 2018 yılından itibaren reel olarak da küçülmeye başlamasıyla birlikte mimarlar, mühendisler ve teknik personel arasında işsizlik daha önce görülmeyen boyutlara ulaşmıştır".
Ayrıntılı bilgi için tıklayın