Pippo Ciorra SALT'ta 'MAXXI Architettura' Deneyimini Aktaracak
MAXXI Architettura küratörü Pippo Ciorra, "Bak Kim Var?" söyleşi dizisi kapsamında 2 Şubat Cumartesi günü saat 15:00'te SALT Beyoğlu'ya konuk oluyor.
Konuşmasında mimarlık, mimarlık kuramı ve bu kuramın karmaşıklıkları bağlamında mimarlık kurumları ve küratörlüğün rollerini ve katkılarını değerlendirecek olan Pippo Ciorra, Roma'da faaliyet gösteren MAXXI bünyesinde benimsediği yaklaşımlardan ve buradaki deneyimlerinden örnekler verecek.
© Cecilia Fiorenza (2011), MAXXI izniyle
Ciorra'nın, sunumun ilişkin kaleme aldığı metin şöyle:
"Günümüzde toplumsal, ekolojik ve bilimsel yeni yükümlülükler ile lüks bir buluş olarak nitelendirilen mimarlığın kafa karıştırıcı bir şekilde birbiriyle örtüştüğü ve etkileşime girdiği çok yönlü bir zaman/mekân söz konusu. Bu çerçevede MAXXI gibi müzeler kendi koleksiyonları ve özgül kültürlerini koruma ve tanıtmanın yanı sıra, mimarlık ve sanat açısından yeni misyon, strateji ve araçlar bulmaya yönelik küresel arayışta aktif olarak yer alabilirler. Bu ‘girişimler', gerek diyalog ve alışverişi destekleyen günlük faaliyetler gerekse de mimari üretim veya büyük ölçekli enstalasyonları içeren iddialı programlarla gerçekleştirilebilir."
Müzecilik Meslek Kuruluşu Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinliğin konuşma dilinin İngilizce olduğu bildiriliyor.
Pippo Ciorra kimdir?
Mimar, küratör, eleştirmen ve eğitmen Pippo Ciorra, ayrıca Mies van der Rohe Ödülü danışmanı ve Casabella dergisi yayın kurulu üyesi. 1981'den bu yana Il Manifesto'nun kültür sayfaları başta olmak üzere çeşitli ulusal medya organlarına katkıda bulunuyor. Mimarlar, müzeler ve şehircilik konuları üzerine yayımlanmış birçok yazısı ve kitabı var. İtalya ve başka ülkelerde sergi küratörlüğü ve tasarımı yapan Ciorra, Spazio (2009) adlı açılış sergisini düzenlediği MAXXI Architettura'nın 2010'dan bu yana baş küratörlüğünü yürütüyor. 2012'de RE-CYCLE: Strategies for Architecture, City, and Planet sergisinin küratörlüğünü yaptı. Son dönemde ise, enerji, hareket ve mimarlık arasındaki ilişkileri ele alan ENERGY: Oil and Post-oil Architecture (2013) sergisi ile 15 yıllık bir araştırma ve tasarım deneyine dayalı olan ve İtalyan kıyılarında "şehir" kavramına odaklanan bir yayın üzerinde çalışıyor.