Praxis Landscape, Yenilenebilir Ekolojiler başlıklı peyzaj pratiği ve araştırmalarını, Kasım ve Aralık aylarında bir dizi konferans ile mimarlık fakülteleri öğrencileri ile paylaşacak.
2012 yılında Enise Burcu Derinboğaz tarafından kurulan İstanbul merkezli Praxis Landscape, ekolojik restorasyon, yeşil altyapı, özel çevre koruma alanları, kıyı ekosistemleri, kent parkları ve meydanları, müze peyzajları konularında projeler üretiyor. Geliştirdiği masterplan ve uygulama projelerinde peyzaj altyapısı, yenilenebilir enerji peyzajları, iklim değişikliğine adaptasyon gibi çağdaş peyzaj mimarlığının çok disiplinli konularını pratiğe döküyor.
Yenilenebilir Ekolojiler, bu çeşitli ölçek ve içeriklere sahip proje dizininde, Praxis Landscape’in insan - doğa arasındaki sürekli dönüşen ilişkinin birleştirici ifadelerini ararken geliştirdiği ölçeklerarası bir tasarım metodolojisi. Ofisin, peyzaj pratiği ve kuramı arasında çok yönlü ilişkiler kurma arayışı da uzun soluklu ve karmaşık projelerde ortak bir payda bulma çabası da bu yöntemde yerini arıyor.
Bu kapsamda Praxis Landscape’in altyapı, ekoloji, enerji, mimarlık pratiklerinde bir arayüz olarak tanımladığı peyzajın pratiği Yenilenebilir Ekolojiler, Enise Burcu Derinboğaz’ın sunumu ile Kasım ve Aralık aylarında bir dizi konferansla mimarlık, planlama ve peyzaj mimarlığı öğrencileri ile paylaşılacak.
Konferans Programı:
13 Kasım İstanbul Üniversitesi,
15 Kasım Flower Show İstanbul,
15 Kasım Bilgi Üniversitesi,
21 Kasım İstanbul Teknik Üniversitesi,
4 Aralık Bilgi Üniversitesi,
17 Aralık Kadir Has Üniversitesi’nde.
*
Enise Burcu Derinboğaz Hakkında:
Lisansını İTÜ’de, yüksek lisansını ETH Zürih’te Peyzaj Mimarlığında İleri Teknolojiler programında tamamladı. 2002-2003 yıllarında Tokyo’da, 2006-2007 yılları arasında Viyana’da eğitim gördü. Eğitimi sırasında mimarlık dergilerinde editörlük, yüksek lisans döneminde ETH Zürih’te asistanlık yaptı. 2005’ten itibaren bahçe tasarımından masterplana uzanan farklı ölçeklerde projelerde yer aldı, ulusal ve uluslararası mimarlık ve kentsel tasarım yarışmalarında ödüller kazandı. 2014 yılında Venedik Mimarlık Bienali'nde yer alan ilk Türkiye Pavyonu'nda yer alan Gelişigüzel'in Metotları adlı çalışmanın topografya araştırmalarını ve editörlüğünü yürüttü. Ulusal ve uluslararası mimarlık, kentsel tasarım ve peyzaj mimarlığı yarışmalarında aldığı ödüllerden ötürü TMMOB Peyzaj Mimarları Odası tarafından 2013 yılında Ulusal Başarı Ödülü’ne, 2017 yılında ise Genç Peyzaj Mimarı Ödülü’ne layık görüldü. Halen MEF Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders veriyor. Yenilenebilir Enerji Sektöründeki Türk Kadınları TWRE platformunun aktif bir üyesi olarak kamusal alanda yenilenebilir enerjinin yaygınlaşması ve kamu bilinci oluşturulması üzerine projeler geliştiriyor. Özel çevre koruma alanları, ekolojik restorasyon, enerji parkları, peyzaj altyapısı, kent meydanları ve parkları başlıkları altında ölçeklerarası projeler yürüten Praxis Landscape’in tasarım direktörlüğünü sürdürüyor.