Yunus Aran Konferansları'nın 43. Konuğu Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu
Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Yunus Aran Konferansları'nın 43. buluşması, Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu'nun "Türkiye'de Endüstriyel Tasarım: Nereden, Nereye…" başlıklı konuşması ile 20 Aralık 2011 Salı günü saat 14:30'da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda gerçekleşecek.
1995 sonrası hızlı bir tırmanışa geçen endüstriyel tasarım , kurumsal yapılanmasını henüz tamamlamış olsa bile uluslararası tanınırlık kazanma doğrultusunda önemli aşamalar kaydetmiştir.
Mesleki formasyon için ilk adımların atıldığı 1950'lerden bu yana geçen sürede önceleri az sayıda olan akademik programların son yıllarda art arda açılması, sektörde tasarım bilinci ve talebi gelişmesi, konferans, yarışma, ödül, yayın, fuar, sergi gibi etkinliklerin giderek çoğalması dikkat çekicidir.
Küreselleşen dünyada önde gelen bir metropol olarak İstanbul, 2012'de Tasarım Festivali'yle öne çıkan bir hamle daha yapmaya hazırlanırken, 2013'te de Uluslararası Tasarım Birliği (IDA: International Design Alliance) kongresinin ev sahipliğini üstlenecek.
Tevfik Balcıoğlu'nun, 2011-2012 Akademik Yılı Yunus Aran Birlikteliği etkinlikleri çerçevesinde yapacağı sunuş, bu gelişmeler ışığında Türkiye'deki tasarımı değerlendirmeyi, yönelişlerini sorgulayayı ve eleştirel bir çerçeve geliştirmeyi hedeflemektedir.
Yunus Aran Birlikteliği ve etkinlikleri hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu
Yaşar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi mensubudur. Öğretim üyeliği de yaptığı Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin ardından, İngiltere Kraliyet Koleji'ne (Royal College of Art) devam etmiş, ‘Goldsmiths' Koleji'nde ve "Üç Boyutlu Tasarım" lisans bölümünü kurup yönettiği Kent Sanat ve Tasarım Enstitüsü'nde (Kent Institute of Art & Design) çalışmıştır. 2003 yılında Türkiye'ye, İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne gelmiş, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi'ni kurup, Eylül 2011 tarihine kadar Dekan olarak yönetmiştir.
Çeşitli uluslararası konferansların organizasyonunu yapan Balcıoğlu, aralarında ‘The Role of Product Design in Post-IndustrialSociety' (Endüstri Devrimi Sonrası Toplumlarda Ürün Tasarımının Rolü) ve ‘Dancing with Disorder: Design, Discourse, Disaster' (Düzensizlik ile Dans: Tasarım, Söylem, Felaket) gibi yayınların ve The Design Journal dergisinin ‘A Glance at Design Discourse in Turkey' (Türkiyedeki Tasarım Söylemine Bakış) başlığını taşıyan özel sayısının editörlük görevini üstlenmiştir.
2005 yılından bu yana sempozyumları, konferansları gerçekleştirilen ve bildirileri yayınlanmakta olan, ‘Türkiye Tasarım Tarihi Topluluğu'nun (4T) kurucusu Prof. Dr. Balcıoğlu'nun makaleleri, bildirileri, editörlüğünde yer aldığı kitaplar ve ‘XXI Mimarlık, Tasarım ve Mekan' dergisinde basılmış çok sayıda köşe yazıları bulunmaktadır. ‘Avrupa Tasarım Akademisi' (European Academy of Design) ve ‘Tasarım Tarihi ve Tasarım Çalışmaları Uluslararası Komitesi', ICDHS (International Committee for Design History and Design Studies) üyesidir