İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Tuzlu Su: Düşünce Biçimleri Üzerine Bir Teori başlığıyla düzenlenen 14. İstanbul Bienali, İstanbul'un birçok farklı noktasında sergilenecek. Bienal, bu sene 5 Eylül - 1 Kasım 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek.
14. İstanbul Bienali'nde, Afrika, Asya, Avustralya, Avrupa, Ortadoğu, Latin Amerika ve Kuzey Amerika'dan 80'in üzerinde katılımcının çalışmaları Boğaz'ın Avrupa ve Anadolu yakasında bulunan 30'dan fazla mekanda gezilebilecek. 'Tuzlu Su', müzelerin yanı sıra tekneler, oteller, eski bankalar, otoparklar, bahçeler, okullar, dükkânlar ve özel konutlar gibi kara ve su üzerindeki geçici yerleşim alanlarına yayılacak.
Carolyn Christov-Bakargiev 14. İstanbul Bienali'ni şöyle anlatıyor:
"Tuzlu su dünyada en sık rastlanan maddelerden biri. Vücudumuzdaki sodyum da sinir sistemimizi oluşturan en önemli içerenlerden, bir anlamda hayati önem taşıyan bir sistemi çalıştırarak insanları hayatta tutuyor. Tuzlu su aynı zamanda dijital çağın en yıpratıcı maddelerinden biri. Akıllı telefonunuzu tatlı suya düşürürseniz onu kuruttuktan sonra büyük olasılıkla tekrar çalışacaktır, fakat tuzlu suya düşerse, kimyasal değişimler telefonun bozulmasına yol açabilir. 14. İstanbul Bienali'ni ziyaret ettiğinizde tuzlu suyun üstünde epey zaman geçireceksiniz. Mekanlar arasında, özellikle de vapurlarla yapılacak seyahatlerle, ziyaretçilerin sanatı deneyimleme süreleri yavaşlayacak. Bu da çok sağlıklı, çünkü tuzlu su solunum problemleriyle pek çok başka hastalığın iyileşmesine yardımcı olduğu gibi sinirleri de yatıştırıyor. ...."
Carolyn Christov-Bakargiev
Carolyn Christov-Bakargiev'in bienali işbirliği içerisinde şekillendirdiği isimler arasında Anna Boghiguian, Aslı Çavuşoğlu, Cevdet Erek, Pierre Huyghe, Emre Hüner, William Kentridge, Marcos Lutyens, Chus Martínez, Füsun Onur, Emin Özsoy, Griselda Pollock, Michael Rakowitz, Vilayanur S. Ramachandran, Arlette Quynh-Anh Tran ve Elvan Zabunyan yer alıyor. Orhan Pamuk ise 14. İstanbul Bienali'nin Uluslararası Dostları ve Hamileri başlıklı destek programının onursal başkanlığını üstleniyor.
İstanbul Bienali'nin Danışma Kurulu'nda Adriano Pedrosa, Başak Şenova, İnci Eviner, Iwona Blazwick ve Ute Meta Bauer yer alıyor.
İKSV tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Bienali, geçen bienalde olduğu gibi bu sene de kapılarını ücretsiz olarak açacak. Bienal mekânları arasında sadece Masumiyet Müzesi'nin girişi ücretli olacak.
Tuzlu Suda Nasıl Gezilir?
Sanatseverlerin en az üç günde gezebileceği 14. İstanbul Bienali'nde, İstanbul Modern, ARTER, Özel İtalyan Lisesi ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu gibi mekânlar karma sergiye ev sahipliği yaparken, diğer tüm mekânlarda tek sanatçı ya da sanatçı topluluklarının işleri görülebilecek.
Galata-Tophane-Beyoğlu Bölgesindeki Mekanları
Salt Galata
Sümerbank Binası
Vault Karaköy The House Hotel
Kasa Galeri
Galata Özel Rum İlköğretim Okulu
İstanbul Modern
Depo
Boğazkesen Caddesi üzerinde otopark ve dükkan
Masumiyet Müzesi
Özel İtalyan Lisesi
Fransız Yetimhanesi (hayali mekan)
The House Hotel Galatasaray otelinin bir odası
Bostanbaşı Sokak'ta yer alan eski bir ev
Cezayir Binası
Casa Garibaldi (hayali mekan)
Arter
Flo
Pera Müzesi
Adahan Otel
Sarnıç
Bienal gezisine, Bankalar Caddesi üzerinde, 19. yüzyılda, Osmanlı Bankası'nın merkez binası olarak Fransız asıllı Levanten mimar Alexandre Vallauri tarafından tasarlanan ve 2011 yılında restore edilerek yeniden açılan SALT Galata ile Sümerbank binası ve yakın zamanda yeniden açılan Vault Karaköy The House Hotel'den başlanabilir.
Buradan deniz seviyesine doğru giden yolun sol tarafında yer alan, Minerva Han içindeki Kasa Galeri'ye geçilebilir. Kemeraltı Caddesi'nden devam eden rotada ise neo-klasik mimariye sahip Galata Özel Rum İlköğretim Okulu ziyaret edilebilir.
Galata Özel Rum İlköğretim Okulu
Bu rotadaki bir sonraki mekan, ünlü mimar Sedad Hakkı Eldem yönetiminde inşa edilen, 2003 yılında Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesine dönüştürülen İstanbul Modern olacak. İstanbul Modern, bienal kapsamında karma serginin yanı sıra tarihi konumlandırmalara da ev sahipliği yapacak.
1950'li yıllara kadar tütün deposu olarak kullanılan ve şu anda kâr amacı gütmeyen bir sergi alanı olarak faaliyet gösteren DEPO da bienale ev sahipliği yapacak. Tophane bölgesindeki Boğazkesen Caddesi üzerinde yer alan bir otopark ve bir dükkân da bienal mekânları arasında. Yazar Orhan Pamuk tarafından 1999 yılında satın alınan ve Masumiyet Müzesi'ne dönüştürülen Brukner Apartmanı da rotanın devamında ziyaret edilecek yerler arasında.
Masumiyet Müzesi
Özel İtalyan Lisesi de bir diğer bienal mekanı. Bu mekanın çeşitli katlarında beş sanatçının projesi yer alacak. Fransız Yetimhanesi ise bienalin ziyarete açık olmayan, üç "hayali" mekanından biri olacak.
The House Hotel Galatasaray otelinin bir odası ile yine Galatasaray bölgesindeki Bostanbaşı Sokak'ta yer alan eski bir ev de bienalin sergi mekanlarından olacak. 1901 yılında inşa edilen Cezayir Binası da bir sanatçı projesine ve bienal kapsamındaki kamusal program etkinliklerine ev sahipliği yapacak.
Ziyaretçiler, İstiklal Caddesi'nden Tünel Meydanı'na doğru ilerlerken, adını 19. yüzyılda uzun yıllar İstanbul'da yaşamış Giuseppe Garibaldi'den alan Casa Garibaldi binasını görecekler. Restorasyon çalışmaları devam eden bu bina da bienalin ziyarete açık olmayan "hayali" mekanlarından biri olarak konumlanıyor.
Casa Garibaldi
ARTER binası, üç sergi katında bienale ev sahipliği yapacak. 19. yüzyıl sonunda inşa edilen ve Anadolu Pasajı olarak da bilinen ayakkabı dükkânı FLO da 4. katında bir sanatçının çalışmasını ağırlayacak.
Arter
Pera Müzesi de üçüncü katıyla bienal mekanları arasında yer alıyor. Bu bölgedeki son sergi mekanı ise, ADAHAN Otel'in bir odası ile otelin altında bulunan Sarnıç olacak.
Sarnıç
Kabataş-Kadıköy-Büyükada Rotası
Yeldeğirmeni'nde yer alan bir sanatçı atölyesi
Kaptan Paşa Deniz Otobüsü
Büyükada Halk Kütüphanesi
Splendid Palas Oteli
Rizzo Palas
Mizzi Köşkü
Çankaya 57
Troçki Evi
Kadıköy ve Büyükada'da da farklı mekanlar 14. İstanbul Bienali projelerine ev sahipliği yapacak. Kadıköy Yeldeğirmeni'nde yer alan bir sanatçı atölyesi de mekanlardan biri olacak.
Büyükada'da, 1997 yılından bugüne kadar toplu taşıma aracı olarak hizmet veren Kaptan Paşa Deniz Otobüsü, bienal süresince iskelede kalarak sergi mekânlarından biri olacak. Büyükada Halk Kütüphanesi ise bienal konuklarını karşılayacak mekanlar arasında. Splendid Palas Oteli'nin beş odası ve avlusu, bienal projelerini ve kamusal program etkinliklerini ağırlayacak.
Splendid Palas Oteli
Rizzo Palas ve Mizzi Köşkü de Büyükada'da yer alan sergi mekanlarından. Adadaki diğer mekanlar ise, Çankaya 57 ile Yanaros Köşkü, diğer adıyla Troçki Evi. Troçki'nin 1932-1933 yılları arasında yaşadığı Troçki Evi, 1850'li yıllarda Nikola Demades tarafından inşa edildi.
Troçki Evi
Çankaya 57
Bienal Şişli'den Tarihi Yarımada ve Rumelifeneri'ne Uzanacak
Hrant Dink Vakfı ve Agos'un yeni binası
Vakfın ve gazetenin eski merkezi Hrant Dink Vakfı ve Agos - Parrhesia Alanı
Küçük Mustafa Paşa Hamamı
Rumelifeneri
Riva Kumsalı (hayali mekan)
14. İstanbul Bienali'nin Şişli bölgesinde iki sergi mekanı olacak: Hrant Dink Vakfı ve Agos'un yeni binası ile Agos'un Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in Ocak 2007'de önünde öldürüldüğü, Pangaltı'daki vakfın ve gazetenin eski merkezi Hrant Dink Vakfı ve Agos - Parrhesia Alanı.
Hrant Dink Vakfı ve Agos - Parrhesia Alanı
Bienal şehrin tarihi yarım adasına kadar uzanacak. 1477'de Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen en eski yapılardan biri olan Küçük Mustafa Paşa Hamamı da sergi mekânlardan biri olacak. Hamamın iki ayrı girişinde iki sanatçının işleri bulunacak.
Bienalin son iki mekanı da Kuzey Marmara'da yer alıyor. Rumelifeneri'nde, üçüncü köprü inşaatının da yakından görülebildiği deniz feneri bir sanatçının projesine ev sahipliği yapacak. Soğuk savaş döneminden kalan paslanmış bir radarın bulunduğu Boğazın Anadolu yakasındaki Riva Kumsalı da bienalin ziyarete açık olmayan mekanları arasında yer alacak.
Riva Kumsalı
Bienalin geçici mekanı Kastellorizo (Meis)
Son olarak, bienalin geçici mekanlarından biri de Türkiye kıyılarından iki kilometre uzaklıkta olan Yunanistan adası Kastellorizo (Meis). Adada 7-13 Eylül 2015 tarihleri arasında Fiorucci Art Trust işbirliğiyle bir proje gerçekleştirilecek.