2. İstanbul Tasarım Bienali Sona Erdi

mimarizm.com / 15 Aralık 2014


İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Zoë Ryan küratörlüğünde "Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil" başlığıyla Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda düzenlenen 2. İstanbul Tasarım Bienali 14 Aralık'ta sona erdi. Kapılarını açtığı 1 Kasım tarihinden itibaren ücretsiz olarak gezilebilen 2. İstanbul Tasarım Bienali, açık kaldığı 6 hafta boyunca, sergilerin yanı sıra gerçekleştirilen tüm etkinlikleriyle 100.000'in üzerinde izleyiciye ulaştı.


Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nun tüm katlarında yaklaşık 2.300 metrekarelik bir alana yayılan 2. İstanbul Tasarım Bienali, 20'den fazla ülkeden katılan 200'ün üzerinde tasarımcı ve mimarın 53 projesine ev sahipliği yaptı.

Küratör Zoë Ryan ve yardımcı küratör Meredith Carruthers'ın hazırladığı serginin katalog ve görsel kimliği Project Projects, sergi alanı ise SUPERPOOL tarafından tasarlandı.

Bugünün tasarım çalışmalarının bir portresini çizmeyi hedefleyen ve "Şu anda gelecek nedir?" sorusunun cevabını arayan bienal Arçelik, Doğuş Grubu & Bilgili Holding, ENKA Vakfı ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştirildi.



"Bienal dünyayı etkileyen kritik konuları keşfetmek için bir imkandır"

Küratör Zoë Ryan, 2. İstanbul Tasarım Bienali'nin ardından, "Bienal, etrafımızdaki dünyayı etkileyen kritik konuları keşfetmek, sanatın değişen konusunu ve bu değişimdeki aracı rolünü vurgulamak için bir imkandır. Çok sayıda insanın bienali ziyaret etmiş olmasından ve altı hafta süresince bienali zenginleştiren programlara katılmış olmalarından dolayı çok memnunuz" ifadelerini kullandı.

2. İstanbul Tasarım Bienali bu yıl sergileri gezen izleyici rakamını ikiye katladı. 2012 yılında düzenlenen ilk İstanbul Tasarım Bienali sergilerini 44.600 kişi ziyaret ederken, bu yıl 85.000'in üzerinde kişi bienali ziyaret etti. Bienal, ikinci yılında gerçekleştirilen tüm etkinlikleriyle 100.000 'in üzerinde izleyiciye ulaştı.



Akademi Programı'nda 33 üniversiteden 72 proje yer aldı

Bienal bu yıl da birçok üniversiteyle işbirliği kurarak, temaya farklı bakış açıları sunan çeşitli projeleri izleyicilerle buluşturdu. Türkiye'den ve yurtdışından 33 akademik kurumun 72 projesiyle katılımıyla oluşan Akademi Programı sergisi, üniversitelerin kampüsleri ve Salıpazarı liman sahası içersindeki Antrepo 7'de yer aldı. Bu yıl, bienale katılan tüm üniversitelerin projeleri için uzun vadeli bir arşiv görevi üstlenecek bir dijital platform da oluşturuldu.

Polimeks Holding sponsorluğunda hayata geçirilen Akademi Programı Platformu'nda yer alan tüm projeler arasında izleyiciler tarafından en çok tıklanan proje bir ödül de kazanacak.



Altı Hafta Boyunca Tasarım Şehre Yayıldı

İstanbul Tasarım Bienali, ana serginin yanı sıra gerçekleştirdiği etkinliklerle altı hafta boyunca İstanbul'u bir tasarım kentine dönüştürdü. Etkinlik alanı Antrepo 7, bienal süresince Akademi Programı sergisine ev sahipliği yaptı. Bienal kapsamında, iki ay boyunca İstanbul'un farklı bölgelerine yayılan 40 Tasarım Rotası, 22 panel, söyleşi ve konuşma, 12 film gösterimi, 5 kitap kulübü, 13 atölye çalışması ile 30'u aşkın paralel etkinlik programı gerçekleştirildi.

TAK Kadıköy işbirliğinde düzenlenen "Kadıköy'de Bul Kadıköy'de Buluştur" projesi kapsamında geri dönüşüm malzemelerinden tasarlanan 5 kent mobilyası, Kadıköy'ün 5 farklı noktasında izleyicilerin katılımıyla uygulandı.


Bienal süresince her gün İnformel Eğitim-çocukistanbul tarafından EKO Tasarım adı altında ücretsiz çocuk ve genç atölye programları düzenlendi. Farklı yaş grupları için farklı içeriklerde hazırlanan program, hafta içi günlerde okul grupları ile gelen öğrencileri, hafta sonlarında ise aileleri ile birlikte ziyaret eden çocuk ve gençleri ağırladı. Tur ve atölyeler kapsamında 3.500'e yakın öğrenci ve 56 okul İstanbul Tasarım Bienali sergisini gezdi.


Katalog yurtdışında da satışta

İKSV ile Hatje Cantz ortaklığında yayımlanan, küratör metnin yanı sıra bienalde yer alan projelere dair ayrıntılı bilgiler ile temayla bağlantılı makalelerin yer aldığı Bienal Kataloğu, bienal süresince sergi mekânı ve İKSV Tasarım Mağazası'ndan satılırken, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Bienal kataloğu aynı zamanda Hatje Cantz'ın web sitesinden uluslararası olarak da online satışa sunuluyor.


Uluslararası basından büyük ilgi

Uluslararası basından yoğun ilgi gören Tasarım Bienali, 6 haftanın sonunda 100'ün üzerinde uluslararası basın mensubu tarafından ziyaret edilirken, 170 haberle dünyanın önde gelen pek çok yayın organında kendine geniş yer buldu.

1 Kasım tarihindeki açılışından bu yana uluslararası medya ve tasarım dünyasının yoğun ilgi gösterdiği bienali takip eden Daily Mail, Forbes, Financial Times, The Guardian, Huffington Post, Il Corriere della Serra, Il Sole 24 Ore, La Stampa, New York Times, Time Magazine, Reuters, Süddeutsche Zeitung, Sydney Morning Herald, Washington Post gibi haber ajansı, dergi ve gazetelerle; Abitare, Artribune, Art - Das Kunstmagazin, Azure, Blouin Art Info, Conde Nast Traveller, DAMn, Disegno, Designboom, Dezeen,Domus, Frame, Icon, Interni, Metropolis, Pin Up, TL Magazine, Vogue, Wallpaper*, Architectural Digest, Ottagono, Surface gibi tasarım ve sanat odaklı mecralar bienalden övgüyle söz ederken, sergide yer alan farklı projeleri okuyucularına tanıttı.


Birçok kurumun desteğiyle gerçekleştirildi

2. İstanbul Tasarım Bienali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, Arçelik, Doğuş Grubu & Bilgili Holding, ENKA Vakfı ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştirildi.

Akademi Platformu sponsorluğunu Polimeks Holding, panel ve söyleşi sponsorluğunu VitrA, atölye sponsorluğunu ise Türk Tuborg A.Ş. üstlendi.



Bienal katkı sağlayan kuruluşlar arasında, Amorim, ERSA, Dhoku, Adahan İstanbul Hotel, The House Hotel Collection, Silkar Madencilik, Interface Türkiye, UPM-Kymmene Kağıt Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti. yer aldı.
Bienale katkıda bulunan kurumlar arasında, Creative Industries Fund NL, Graham Foundation for Advanced Studies in the Fine Arts, Calouste Gulbenkian Foundation, Adam Mickiewicz Institute, Dutch Culture, Centre for International Cooperation, Institut für Auslandsbeziehungen, İtalyan Kültür Merkezi, Artis, Embassy of Mexico in Turkey, Canada Council for the Arts, Australian Embassy Turkey, Türkiye Fransız Kültür Merkezi - İstanbul, Avusturya Başkonsolosluğu Kültür Ofisi bulunuyor.

Bienalin ortak alanındaki oturma grupları ve diğer özel tasarımlar Amorim'in malzeme desteğiyle yapıldı. Bienalin tanıtım kampanyasını Uğurcan Ataoğlu ve Pemra Ataç Açıktan hazırladı.

İstanbul Tasarım Bienali, Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi tarafından da desteklendi.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın tüm festival ve bienallerine Öncü Sponsor Eczacıbaşı Holding, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone Türkiye, Resmi Taşıyıcı DHL, Resmi Konaklama Sponsoru Martı Istanbul Hotel destek veriyor.

2016 sonbaharında gerçekleştirilecek olan 3. İstanbul Tasarım Bienali'nin küratörü ve teması 2015 yılında duyurulacak.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :