Akademi Programı'ndan Bienalin Satır Aralarını Yorumlayan Projeler

mimarizm.com / 21 Ekim 2014

Akademi Programı'ndan Bienalin Satır Aralarını...


2. İstanbul Tasarım Bienali, Akademi Programı aracılığıyla Türkiye ve yurtdışındaki 33 akademik kurumun 72 projesini izleyiciyle buluşturuyor. Mimarlık, Tasarım, Güzel Sanatlar, İletişim ve Mühendislik fakülteleri, hem kendi disiplinleri bağlamında hem de disiplinlerarası bir yaklaşımla temanın satır aralarını bienal izleyicisine yansıtıyor.


İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Zoë Ryan küratörlüğünde "Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil" başlığı altında düzenlenen 2. İstanbul Tasarım Bienali, 1 Kasım - 14 Aralık 2014 tarihleri arasında ücretsiz olarak gezilebilecek. Bienalin ortak alanı Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, 53 projeye ve bienal süresince devam edecek farklı etkinliklere ev sahipliği yapacak.


33 akademik kurum, 72 proje

Bienalin Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil başlığının farklı açılımlarını ortaya çıkarmayı amaçlayan Akademi Programı, bu yıl da tasarımla doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkili pek çok bölümü bienal kapsamında ağırlıyor. Akademi Programı, İstanbul, Ankara ve İzmir'in yanında Türkiye'den birçok kentle birlikte, KKTC, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'dan 33 akademik kurumun 72 projesiyle zengin bir program sunuyor.


Akademi Programı'ndan Bienalin Satır Aralarını...
Haliç Tersanesi Stüdyosu / Graz Teknoloji Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi


Akademi Programı'ndan Bienalin Satır Aralarını...
Diagramatik Analiz Modernizm Yeniden: Le Corbusier / Yale University, Mimarlık Fakültesi


Akademi Programı sergisi, 1 Kasım-14 Aralık 2014 tarihleri arasında üniversitelerin kampüsleri ve Antrepo 7'de gerçekleşecek. Salıpazarı Liman Sahası'nda yer alan Antrepo 7 ilk defa İstanbul Tasarım Bienali için halka açılacak ve ücretsiz gezilebilecek. Program; atölye çalışması, panel, söyleşi, seminer, yarışma gibi etkinliklerin yanında, yapılacak sergilerle temanın farklı bir derinlikle, akademilerin penceresinden izlenmesini sağlayacak.

Mimarlık, Tasarım, Güzel Sanatlar, İletişim ve Mühendislik fakülteleri kendi disiplinleri bağlamında, pek çok durumda da disiplinlerarası bir yaklaşımla temanın satır aralarını bienal izleyicisine yansıtacak.


Akademi Programı'ndan Bienalin Satır Aralarını...
Kent Manifestoları / Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi (üstte ve altta)
Akademi Programı'ndan Bienalin Satır Aralarını...


Akademi Programı'na katılan üniversite ve diğer akademik kurumlar şöyle sıralanıyor:

Aydın Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Graz Teknoloji Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, FMV Işık Üniversitesi, Istituto Europeo di Design (IED), İpek Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, T.C. Maltepe Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, New Design University (NDU), Okan Üniversitesi, Oregon Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Oslo School of Architecture and Design (AHO), Özyeğin Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, VAKKO ESMOD İstanbul Moda Akademisi, Yale Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi.


Akademi Programı'ndan Bienalin Satır Aralarını...
            Gelecek Yanılsamadır / Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi


Akademi Programı'ndan Bienalin Satır Aralarını...
Gündelik Nereye Gidiyor: Gündelik Hayat Pratiklerinin Evrilen Üretim Sistemleri Bakımından Yeniden Düşünülmesi / ODTÜ Mimarlık Fakültesi



Akademi Programı Platformu

Akademi Programı, Polimeks Holding sponsorluğunda yeni bir dijital platforma kavuşuyor. 30 Ekim tarihinden itibaren aktif olacak Akademi Programı Platformu, İstanbul Tasarım Bienali'ne katılan tüm üniversitelerin projeleri için uzun vadeli bir arşiv görevi de üstlenecek.

Platforma katılan projeleri desteklemek amacıyla ayrıca bir ödül programı da olacak. İzleyiciler tarafından internet sitesinde yer alacak tüm projeler arasında en çok tıklanan projelere Polimeks Holding tarafından ödüller verilecek. Ayrıca, internet sitesinin yanı sıra bienal izleyicilerinin Akademi Programı Platformu'ndaki projeleri anında inceleyebilmeleri için de Antrepo 7'de bir alan ayrılacak.


Akademi Programı projelerinden seçmeler

İstanbul Teknik Üniversitesi
Mimarlık Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü


Akademi Programı'ndan Bienalin Satır Aralarını...
İstanbul Manifesto(m) / İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi


İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü İstanbul Manifesto[m] adlı projeyle bienale katılıyor. Bu proje ile 20. yüzyıla damgasını vuran Harvey, Lefebre, Weildheim gibi düşünürlerden alıntılar yapılarak İstanbul'un geleceği üzerine kurgulanan senaryo ve manifestolar iki boyutlu ürünlerle dışa vuruluyor.

*

İzmir Ekonomi Üniversitesi
Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü


Akademi Programı'ndan Bienalin Satır Aralarını...Flashblackbox / İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü


Elli yıl sonraki olası geleceği fütürist imgelerle anlatmayı hedefleyen #flashblackbox projesi dönüşüm, geçiş, sonsuzluk, öngörü gibi kavramları ve bu kavramın açılımlarını, proje isminden de anlaşılabileceği üzere, aniden ve beklenmedik şekilde izleyicilerin deneyimlemesini amaçlıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü tarafından gerçekleştirilen bu proje gelecekle ilgili öngörüleri teorik ve pratik bilgilerle ilişkilendirmeyi amaçlıyor.

*

İstanbul Bilgi Üniversitesi
Mimarlık Fakültesi, Endüstri Ürünleri Bölümü

Tasarım eğitimini İstanbul'daki zanaatkârların üretim alışkanlıklarıyla bütünleştirerek farklı bir boyuta taşımayı amaçlayan Zanaat: Bilgi ve Deneyimden Paylaşıma projesi İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Endüstri Ürünleri Bölümü tarafından sunulan bir proje. Proje, zanaat üretimi ile tasarım eğitimi arasında bir bağ kurmayı hedefliyor.

*

Kadir Has Üniversitesi
Kadir Has Üniversitesi, akademiler bienale davet edildikten sonra farklı bir yaklaşım göstererek programı tasarım disiplinin ötesine taşıdı. Tasarım ve tasarımla ilgili kavramları, sınırları belirli bir çerçevede ele almanın ötesinde günlük yaşamın temel parçası olarak değerlendirerek mühendislik, güzel sanatlar ve sosyal bilimler gibi alanlarda faaliyet gösteren akademisyenleri de programa muhtelif projelerle dahil olmaya teşvik etti.

Kadir Has Üniversitesi'nde farklı disiplinlerin bakış açısıyla temayı değerlendiren projelerin yanında İstanbul'u farklı açılardan ele alan yurtdışı üniversitelerinin de projeleri yer alacak. Avrupa'dan Oslo Mimarlık ve Tasarım Okulu (AHO) - Norveç, Graz Teknoloji Üniversitesi - Avusturya ve St. Pöllen'de yer alan New Design University (NDU) - Avusturya ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nden Yale Üniversitesi ile Oregon Üniversitesi projeleri Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü'nde görülebilecek.


Akademi Programı'ndaki diğer projeler ve etkinlikler

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi, eğitim programları ve sergilerle kendi kampüslerinde Akademi Programı çerçevesinde bienalin bir parçası olacak.

Bunların yanında İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü tarafından kamusal alanda bir atölye çalışması yapılacak. Bir Parça Sohbet adlı atölye çalışması katılımcı bir yaklaşımla kent mobilyası tasarımı ve üretimine odaklanıyor. Atölye, 24-31 Ekim tarihlerinde Fındıklı Parkı'nda gerçekleştirilecek.

Amber Festivali bünyesinde gerçekleştirilecek Açık Okul etkinliği ise TAK Kadıköy'de 10-14 Kasım tarihlerinde, 30 farklı üniversite, sosyal platform ve şirketin içeriğe katkıda bulunacağı bir eğitim etkinliği olarak Akademi Programı kapsamında yer alacak.


Peter Greenway ile Sinematik Bir Sohbet

2. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında Koç Üniversitesi Design Lab tarafından düzenlenen "Peter Greenaway ile Sinematik Bir Sohbet" etkinliğinde İngiliz yönetmen ve ressam Peter Greenaway İstanbul'a geliyor. Etkinlikte, Peter Greenway anlatımsal olmayan, çok ekranlı, anı yaşanan bir sinemaya ait dönüşümünü anlatacak.

Bu yolculukta Greenaway'ın geçirdiği evreleri göz önüne sererek, onun iyimserliğine katkıda bulunan Milano Tasarım Müzesi'nin yaptırdığı Bir İtalyan Tasarım Tarihi, Lucca Belediyesi'nin yaptırdığı Kuleler – Lucca Hubris, Venedik CINI Vakfı'nın yaptırdığı Veronese'nin ‘Cana'da Düğün'ü ve Yeryüzüne Düşen Atom Bombaları adlı dört filmi gösterilecek. Bu filmleri tartışırken, sinemanın ölümü hakkındaki eleştirel yaklaşımını katılımcılarla paylaşacak.

23 Ekim Perşembe saat 19:00'da Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü'nde başlayacak olan etkinlik herkese açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek.


2. İstanbul Tasarım Bienali'yle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter : 1000