44 Farklı Proje ile "44 Okul Projesi"

mimarizm.com / 18 Eylül 2015


Türk Serbest Mimarlar Derneği tarafından düzenlenen Türkiye Projeleri panel serilerinin ilki Seranit Grup sponsorluğunda "Eğitim Yapıları" temasıyla 17 Eylül 2015 tarihinde TSMD Mimarlık Merkezi'nde gerçekleşti.



Panelde, Uygur Mimarlık'ın İstanbul'daki 44 Okul Projesi'nin tasarım ve uygulama süreçleri mimarları, mühendisi ve işveren tarafından izleyicilere aktarıldı. Prof.Dr. Aydan Balamir'in moderatörlüğünde düzenlenen panelde, projenin mimarları Uygur Mimarlık'tan Semra Uygur ve Özcan Uygur, proje kontrollüğünü üstlenen Eptisa Mühendislik'ten Serdar Hakkaçırmaz ve İstanbul Valiliği Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) Direktörü Kazım Gökhan Elgin konuşmacı olarak yer aldılar.

Türk Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aytek İtez ve Seranit Grup Genel Müd. Yrd. Banu Uçak'ın açılış konuşmalarının ardından başlayan panelde, moderatör Prof.Dr. Aydan Balamir eğitim yapılarının tarihsel süreçteki değişiminden kısaca bahsetti.



Panelin ilk turunda, İPKB Direktörü Kazım Gökhan Elgin kurumun projelerini izleyicilere aktararak, 2007 yılından itibaren "Okulları Güçlendiriyoruz" sloganıyla başlatmış oldukları okul projeleri ile deprem sonrası hasar görmüş okulları yenilediklerini söyledi. Hasarlı yapıları güçlendirmek için gerekli maliyetlerin %40'ı geçenleri yıkıp yeniden yaptıklarını, diğerlerini ise mevcut haliyle koruyarak güçlendirdiklerini belirtti.

Kazım Gökhan Elgin'nin konuşmasının ardından söz alan Eptisa Mühendislik'ten Serdar Hakkaçırmaz, projenin başlangıç sürecinden 'e nasıl bir birliktelik içerisinde projenin meydana geldiğinden bahsetti. Projenin mimarlarından Semra Uygur, okul projelerini bir sosyal sorumluluk projesi olarak algıladıklarını, çocuklara fayda sağlamanın en önemli değer olduğunu düşündüklerini söyleyerek sözlerine başladı. Okulların tasarımdan bahseden Uygur, sözleşmede tip proje istenmesine rağmen tip proje yapmadıklarını, 44 okul 44 farklı proje ile elde edildiğini söyledi.



Panelin ikinci turunda söz alan Serdar Hakkaçırmaz, projenin inşaat ve kontrollük süreçlerinden bahsetti. İlk okul projesi tamamlandıktan sonra bir kırılma noktası olduğunu, o projeden sonra müteahhitlerin kalitesinin arttığını, malzemelerin daha çabuk elde edilir olduğunu belirtti.

Kazım Gökhan Elgin, yapılan işlerin sosyal açıdan kabul edilebilir olması gerektiğini ve bu nedenle sosyal bir çalışma yaptıklarını, okulların neden güçlenmesi ya da yıkılması gerektiğini okullara giderek anlattıklarını söyledi. Okullar belirlenirken de kriterler üzerinden hareket ettiklerinin altını çizdi. Elgin konuşmasının ardından, Sultantepe İlköğretim Okulu için hazırlanmış olan videoyu izleyiciler ile paylaştı.

Yoğun katılımla gerçekleşen panel ardından oturum, kokteyl ile sona erdi.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :