alldesign 2011 İlk Gün İzlenimleri

Semiha TURGUT / 18 Kasım 2011

"Aklın gözüyle görmek" sloganıyla 17-18 Kasım tarihlerinde Haliç Kültür Merkezi'nde gerçekleşen alldesign 2011'in ilk gün izlenimlerini Semiha Turgut aktarıyor.

Grem Events tarafından bu yıl ilki düzenlenen alldesign; İstanbul'u, Avrasya, Doğu Avrupa ve Ortadoğu'nun tasarım üssü olarak konumlandırmayı amaçlıyor. Etkinliğin ana omurgasını oluşturan konferans dizisine, fuar alanında yer alan sergiler eşlik ediyor.

Tasarımı fonksiyonel, üretilebilir, kullanılabilir ve hayatın her alanına nüfuz edebilir bir noktaya getirmeye odaklı etkinliğe farklı uzmanlıklardan ünlü isimler konuşmacı olarak katılıyor.

Yazar John Tchakara, set ve sahne tasarımcısı Mikael Varhelyi, otomobil tasarımcısı Murat Günak, multimedya sanatçısı Miwa Matreyek, mimar Emre Arolat ilk günün konuşmacıları arasında yer alırken; ilk gün konuşması beklenen bir diğer isim mimar Elke Delugan Meissl'ın sunumu ikinci güne ertelendi.

Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kurulu - ETMK tarafından düzenlenen, modaratörlüğünü Gökhan Karakuş'un yaptığı, "Tasarımın Ötesi" konulu panele Defne Koz, Özlem Er, Gamze Güven, Derin Sarıyer ve Bengi Turgan katıldı. 

Derin Sarıyer panelde yaptığı konuşmada, kariyer seçiminden ve bu sene 40. yılını kutlayan Derin Design'dan bahsetti.

'80 sonrası Türk sanayisi ve tasarımını özetleyen Gamze Güven ise, ilk dönemlerde Türk sanayisinin tasarım talebinin olmadığını, kent mobilyaları üzerine tasarımların daha yoğun olduğunu, zamanla bu talebin ambalaj ve fuar stantları olarak değiştiğini, günümüzde ise yiyecek tasarımına kadar ulaştığını anlattı.

Son dönemlerde endüstriyel tasarımda kalitatif ve kantitatif verilerin de kullanıldığını vurgulayan Gamze Güven'in ardından, Prof. Dr. Özlem Er de endüstriyel tasarım eğitiminde araştırma yöntemleri eğitiminin başladığına dikkat çekerek bu eğitimin öneminden bahsetti. Endüstriyel tasarımın artık sadece tasarım becerilerine değil, iletişim becerilerine ve sosyal farkındalığa da dayandığını dile getiren Prof. Dr. Özlem Er, deneyim ve hizmet tasarımı gibi güncel konulara değindi. Hizmet tasarımından bahseden bir başka isim de Bengi Turgan oldu. 

Panelin ardından ayrı bir sunum gerçekleşti Tasarım Yöneticisi Özlem Yalım, direktörlüğünü yaptığı Uluslararası İstanbul Tasarım Bienali'nden bahsetti. Tasarımın ekonomide katma değer sağlaması ve farkındalık yaratması gibi önemli özelliklerini vurgulayan Yalım, bienalin İstanbul'un bölgesel yaratıcı potansiyelini uluslararası düzeyde tanıtmaya olanak sağlayacağını belirtti.

Kentsel tasarım, iç mimarlık ve çevre tasarımı, mimarlık, endüstriyel tasarım, grafik tasarım, moda ve tekstil tasarımı, yeni medya tasarımı gibi  tasarım mesleklerini bir araya getirmeyi planlayan bienalin teması geçtiğimiz aylarda ‘Kusurluluk' (Imperfection) olarak belirlenmişti.

 

 


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :