Atatürk Kitaplığı Gelecek Nesillere Hazırlanıyor

mimarizm.com / 20 Kasım 2014

Cumhuriyet döneminin ilk kütüphanelerinden Beyoğlu'ndaki Atatürk Kitaplığı, İKSV Tasarım Bienali kapsamında başlatılan projeyle yeni nesillere hazırlanıyor. ERSA Mobilya'nın da destek verdiği proje kapsamında Atatürk Kitaplığı'nın geleceği için farklı disiplinleri bir araya getirerek, kütüphaneciliğin bugünü ve geleceğinin tartışılması hedefleniyor.


Tüm bilgilere internet vasıtasıyla kolayca ulaşım sağlanan günümüzde, kütüphanelerin değeri de yavaş yavaş unutulmaya başladı. Ancak özellikle tarihi değeri yüksek olan kütüphaneleri eski günlerine döndürmek için yapılan çalışmalar da yok değil.

Koleksiyonunda 228 bin kitap, 20 bin dergi, 10 bin gazete cildi, 445 albüm, 12 bin 320 kartpostal, 10 bin harita, dört bin 400 yazma, 565 salname, 334 takvim ve 49 atlas bulunan Atatürk Kitaplığı'nın gelecek nesillere aktarılması için kollar sıvandı. Bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali, kentin belleğinde önemli yeri olan Atatürk Kitaplığı için hazırlanan bir projeye ev sahipliği yapıyor.



Mimarlar Alexis Şanal ve Ali Taptık tarafından hayata geçirilen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ile ERSA Mobilya tarafından desteklenen proje kapsamında, Atatürk Kitaplığı'nın geleceği üzerine tartışmak ve çözüm yolları üretmek amacıyla bir diyalog süreci başlatılacak.



Bu diyalog için sanatçılar, mimarlar ve kütüphanecilerin bir araya geleceğini belirten ERSA Mobilya Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Ata, "Yaklaşık 2 buçuk yıl sürmesini beklediğimiz proje kapsamında farklı disiplinler bir araya gelerek, Atatürk Kitaplığı'nın gelecek nesillere de aktarılması için neler yapılabileceğini konuşacak. 6 Aralık'ta Tasarım Bienali'nin ana mekanı Galata Rum Okulu'nda sanatçı, düşünür, mimar, planlamacı gibi birçok disiplinden uzmanların katılacağı 'Kütüphane: Geçmiş, Gelecek ve Şimdi!' başlıklı konferansta, kütüphane kültürü ve tarihi, kamusal alanda sanat çalışmaları tartışılacak. Ayrıca kütüphanelerin geleceği konusunda da yapılabilecekler tartışılacak. Bunun yanında Brisbane, Amsterdam ve Oslo kütüphanelerinden gelen uzmanlar da bize kendi deneyimlerini aktaracak" dedi.

Proje kapsamında 15 Kasım'da İstanbul'daki diğer kütüphanelerin gezildiği 'Kütüphane Kültür Yürüyüşü' düzenlendiğini belirten Ata, ERSA Mobilya olarak bu projede yer almanın kendilerini oldukça gururlandırdığını ifade etti.


"Atatürk Kitaplığı ülke için önemli bir tarih"

Ata, paralel katılımcı oldukları Tasarım Bienali kapsamında hayata geçirilen bu projeyle tarihi kütüphanenin yenilenmesinin de sağlanacağını belirterek şunları söyledi:

"Atatürk Kitaplığı yalnızca İstanbul için değil ülke için de önemli bir tarih. Türkiye'nin en iyi kütüphanelerinden olan mekanın gelecek nesillere taşınması ve bu kapsamda hazırlanan projede katkımız olması bizi çok mutlu ediyor. Yenileme süreci sonunda tarihi koruyacak bu projede ERSA'nın da izi olacak."


Projeye ilişkin ayrıntılı bilgi için
tıklayınız.


İlişkili Haberler
Açıkhava mekanları ve kamusal projeler
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :