Avrupa Kültürel Miras Zirvesi İstanbul'da Başladı

mimarizm.com / Filiz Yavuz / 08 Haziran 2010
Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu (Europa Nostra) tarafından düzenlenen "Avrupa Kültürel Miras Zirvesi", "Kentler ve Kent Surları" başlıklı Europa Nostra Bilimsel Konsey Kolokyumu ile dün (8 Haziran) başladı. Küreselleşen dünyada kültürel miras açısından Avrupa vatandaşlarının birbirlerini daha iyi anlamasını ve birbirlerine karşı daha derin saygı duymasını sağlamak gibi temel bir işleve sahip olan Europa Nostra, Avrupa çapında 46 ülkeden 400'den fazla sivil toplum kuruluşunu birleştiren "uluslararası bir kültürel miras koruma örgütleri federasyonu" olarak anılıyor.



Europa Nostra Türkiye biriminin kurulması çalışmaları ile paralel bir biçimde hazırlıkları tamamlanan zirvenin, İstanbul'da yapılmasının nasıl bir önem taşıdığını sorduğumuz Europa Nostra Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Orhan Silier buluşmanın, Türkiye ile Avrupa kültürel miras kuruluşları arasında bağ kurmak ve kurumlar arasın haberleşmenin ötesinde, kurulan bu bağı kurumsallaştırmak açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Silier, Europa Nostra Türkiye biriminin kurulması çalışmalarına da değinerek, "Hemen hemen hepsi son 6 ayda Europa Nostra'ya üye olan ve kültürel miras üzerine çalışan 30 kişi bir araya gelerek bir tüzük ve program hazırladık. Ve Europa Nostra Türkiye biriminin kurulması için yasal başvuru sürecini başlattık." diye konuştu. Türkiye biriminin geleceği konusunda da iyimser olduğunu ifade eden Silier, "Bu iş her ne kadar insanların heyecanına bağlı olsa da ben rekabetçi olmayan, geniş bir çalışma çerçevesini yakalayabileceğimizi düşünüyorum." dedi.


 ENSC Başkanı Gianni Perbellini

"Kentler ve Kent Surları"

2003 yılında Europa Nostra ödülüne layık görülen Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü'ndeki kolokyumda "Orta çağlardan erken modern zamanlara antik dönem surlu yerleşimlerin yeniden kullanımı" konusuna odaklanıldı.

Kolokyumun sabah oturumunda Europa Nostra Bilim Komitesi (ENSC) Başkanı Gianni Perbellini ve Dr. Patrizia Vale : "Noto ve l'Aquila kentleri: İtalya'da deprem sonrası yeniden inşa konusunda iki farklı örnek", ENSC tam üyesi Prof. Dr. Işık Aydemir'in gözetiminde Dr. Pınar Arabacıoğlu "İstanbul Kara Surları ve kent surlarına biçilen yeni değer bağlamında surların çevresi", İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zeynep Ahunbay "İstanbul'da deniz surlarının Theophilos tarafından yapılan restorasyonu", Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Berrin Alper ve Kadir Has Üniversitesi'nden Dr. Mehmet Alper "Kız Kulesi: hatıralarda ve belgelerde", Kadir Has Üniversitesi'nden Prof. Dr. Füsun Alioğlu ve Yard. Doç. Yonca Kösebay Erkan ise "Surlar içinde bir kent: Tarihte Nicea" başlıkları altında sunumlarını yaptılar

Öğleden sonraki oturumun konuşmacıları ise "Vincennes Şatosu (Paris): 12. yüzyıldan 21. yüzyılda bir yapının yeniden kullanımı" başlığı ile ENSC tam üyesi Gabor Mester de Parajd, "İrlanda'nın doğu kıyısındaki Martello Kulesi ve onun yeniden kullanımı/ işlevlendirilmesi" başlığı ile ENSC Başkan Yardımcısı Conleth Manning, "Orta çağlardan erken modern zamanlara antik dönem surlu yerleşimlerin yeniden kullanımı: Famagusta örneği" başlığı ile ENSC üyesi Prof. Naciye Doratlı, "Bir ortaçağ kulesine (Doña Blanca, Teruel, İspanya) küçük bir güzel sanatlar galerisi gibi yeni bir işlev yüklemek" başlığı ile ise ENSC üyesi mimar Agni Petridou ve ENSC üyesi mimar Pedro Ponce de Leon Hernandez idi.

Kolokyumun üçüncü oturumu, bugün (9 Haziran) İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsü'nde 09.30-15.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Zirve, 13 Haziran'da günü birlik geziler ile sona erecek.



İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :