'Bir Açılış Olarak Mekân' Raflardaki Yerini Aldı

mimarizm.com / 29 Kasım 2013

Selim Velioğlu'nun, mekân tasarımına ilişkin özgün ve ufuk açıcı bir yaklaşım sunan 'Bir Açılış Olarak Mekân / Enclosure as a Disclosure' adlı kitabı YEM Yayın'dan çıktı.





Selim Velioğlu, akademisyenliğinin yanı sıra mimarlık mesleğinde geçirdiği 30 yıllık deneyimden yola çıkarak, 'açılış' kavramıyla ortaya koyduğu tasarım anlayışını; düşünceler, tasarımlar ve yapılar eşliğinde 'Bir Açılış Olarak Mekân' adlı kitabında okuyucuya aktarıyor.

Doğal ve kültürel değerlere duyarlı, insan odaklı tasarım anlayışı konusunda bir rehber niteliği taşıyan kitap ayrıca, tasarımın aslında gündelik yaşam ile ne kadar iç içe olduğuna ilişkin mesajlarla toplumu bilinçlendirmek, beklentilerinin karşılanabilir olduğu konusunda da topluma inanç aşılamayı hedefliyor.

Velioğlu, ortak bir kimliğe sahip olan tasarımlar sonucu ortaya çıkan çevreyi şöyle ifade ediyor:

"Bu ortak kimliğin ya da mekân duygusunun taşıyıcısının fiziksel unsurlar ve mekânsal çevre olması ile birlikte tasarımlar esasen düşünsel katmanda birbirlerine bağlanmaktadırlar. Tasarımlar sonucu ortaya çıkan çevre ise artık tıpkı çevrelediği insan gibi, insana, doğal ve kültürel değerlere doğru bir ‘açılış'tır. ‘Açılış'ın tasarımlarımızda hem anlamsal hem de mekânsal olarak karşılığını bulduğunu söyleyebilirim."

Kitabın temel özelliği ya da farklılığı, günümüzde kutuplaşmış iki ayrı küme olarak algılanan kuramsal çalışmalar ile tasarım çalışmalarının bütünleştiği yeni bir alan açması. Ortaya konulan kuramsal yaklaşım, tamamı ulusal ve uluslararası mimari proje yarışmalarında 60'ın üzerinde ödül kazanan Selim Velioğlu ve çalışma arkadaşlarına ait tasarımlar ile örnekleniyor.

Bir Açılış Olarak Mekân'ın bir diğer özelliği de okuyucuya, mekân tasarımının gündelik yaşam ile iç içeliğine ilişkin onu bilinçlendirecek, ufkunu açacak iletiler sunması. Kitap, mimar ya da tasarımcı olmayan okuyucunun da ilgisini çekecek yoğun bir içeriğe ve sürükleyici bir kurguya sahip. Yazarın düşünsel ve pratik birikiminin bir sonucu olarak kitapta yer verilen tasarımların her biri birer 'anlatı' olarak sunuluyor.

Bunlardan bazı örnekler:

Bir Mahalle Kurmak: Marmara Depremi sonrası depremzedelerin salt barınma ihtiyacını gidermenin ötesinde ruhsal çöküntülerini de hafifletecek "bir aradayız" duygusu yaratacak bir mahalle…
Eve Dönüş: Mutluluk verici bir yaşlılar evi.
Yeşil Avluda Zaman: Eyüp'ün merkezindeki işlevsizleşmiş eski bir fidanlığın, semt sakinlerine, sanki hep oradaymışçasına bildik, yakın gelen sıcak ve davetkâr bir parka dönüşmesi…
Merdivenbahçe: Kapalı katlı otopark yapısının kent yaşantısına canlılık katacak bir sosyal odak olarak yorumu.
ABC: Tip proje anlayışının taşıdığı olumsuzlukları gideren özgün bir çözüm.
Dayanışma: Farklı kuşakları ve farklı sosyal katmanlara ait bireyleri bir "topluluk ruhu" içinde buluşturan bir tasarım.
Kaybolma Korusu: Çarpık yapılaşmanın ortasında hayallere dalınabilecek bir yeşil alan.
Hayvanlar ve Konukları: Hayvanların dışarıda, ziyaretçilerin, içeride olduğu bir doğa parkı.
Başlarken: Öğrencilerin tatil günlerinde de gitmek istedikleri bir okul.
Mekândan Öğrenmek: Öğrencilere doğal değerler ve çevre bilinci konusunda iletiler sunan bir lise yapısı.
Birlikte: Eski bir yapıyı kucaklayan yeni bir yapı.
Suyun Altında: Umman denizinde manzarası mercan resifleri olan bir otel.
Yeşil Vardiya: Doğal değerler ile bütünleşik bir sanayi yapısı.
Ankara: Başkentte Türkiye Cumhuriyeti'nin değerleri ile bütünleşen bir yönetim yapısı.
Avludan Avluya: Katılıma açık güleryüzlü bir yerel yönetim binası.
Büyüklük ve Güç Gösterisi: Otoriterizmin tuzağına düşmeyen, insancıl bir kamu yapısı.
Yerle Gök Arasında: Büyük Mısır Medeniyeti için bir müze.
Savaşı Gömmek: Yapının mekânsal, savaşın ise anlamsal olarak gömüldüğü bir savaş müzesi.


Bir Açılış Olarak Mekân / Enclosure as a Disclosure

Selim Velioğlu

YEM Yayın
Kasım 2013, İstanbul
Türkçe / İngilizce
24x24 cm
264 sayfa, ciltli, sıvama sert kapak
500'ü aşkın renkli fotoğraf ve çizim

Satın almak için tıklayınız. 



Yazar hakkında:
Selim Velioğlu 1961 yılında İstanbul'da doğdu. 1984 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu. 1990 yılında doktora çalışmasını tamamladı. Mezuniyetten günümüze kadar çok sayıda yapının ön tasarımlarını ve uygulama projelerini gerçekleştirdi. Katıldığı mimari proje yarışmalarında bugüne kadar 60'ın üzerinde ödül kazanan Selim Velioğlu, 1995 yılında grafik dalında "Yunus Nadi Ödülü"nün, 2000 yılında ise proje dalında "Ulusal Mimarlık Ödülü"nün sahibidir. Halen İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan Velioğlu, tasarım çalışmalarını Erce Funda, Orkun Özüer, Ersen Gömleksiz ile birlikte sürdürmektedir.

 


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :