Bir Lisansüstü Programını Katılımcı Süreçlerde Tasarlamak
Murat ŞAHİN
/ 10 Şubat 2014
Yüksek lisans programlarında, mimarlık temel konuları üzerinden belirlenen yapı, tasarım, restorasyon, yapı fiziği gibi çeşitli modüller ve bunlara bağlı alt modüller oluşturulması en sık rastlanan formattır. Bazı okullar yer aldıkları çevresel bağlam, kadro yapısı, tercih vb. nedenlerle bu alanların bir kısmına ağırlık vermekte, hatta yüksek lisans programlarını o dal üzerine kurmaktadır.
Yüksek lisans programlarının bir başka ortak yanı ise, bu konuda deneyimli kişi ya da komisyonlarca müfredatın oluşturularak tıpkı lisans eğitiminde olduğu gibi paket halinde sunulmasıdır. Halbuki, lisans eğitimi alan ve eğitimciler ya da akademisyenlerden farklı bir bakış açısı içinde olması muhtemel, "kullanıcı" olarak tanımlanabilecek öğrencinin perspektifinde yer alan konular ve beklentiler, programların oluşturulmasında veri teşkil edebilir.
Katılımcılığın her alanda önemsendiği günümüzde yüksek lisans programı açılırken öğrenci/uzmanlaşma talebindeki genç mimar odaklı bir eğitim modelinin süreç başlamadan belirlenmesi, katılımcıların tüm adımlarda işbirliği yapması ve inisiyatif alması açısından önemli bir girişim olarak görülebilir. Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, 2014-2015 akademik yılında açılması planlanan lisansüstü programları için bu yönde katılımcı bir yönteme başvurma kararı almıştır.
Konuyla ilgili olarak hazırlanan anket çalışmasıyla katılımcıların eğilimlerini belirlemeyi amaçlayan ÖzÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi; lisansüstü programlarını, bu çalışmanın ardından yapılacak değerlendirme ve analiz sonuçlarına dayanarak şekillendirmeyi hedeflemektedir.
ÖzÜ MTF Lisansüstü Anketine ulaşmak için tıklayınız.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın