2011 Pritzker'inin sahibi Eduardo Souto de Moura, Paula Rego Müzesi'nin önünde. Foto: Francisco Nogueira
Ustası Alvaro Siza'nın ardından, ülkesi Portekiz'i ikinci kez Pritzker ile onurlandıran Eduardo Souto de Moura, Jüri'nin gönlünü; tevazu ve ihtişam, mahremiyet ve teşhir gibi karşıt anlamlı birliktelikler üzerine kurulu mimari uygulamaları ile çeldi. Taze Pritzkerli Moura'nın, Avrupa coğrafyasını kat eden projelerini ve ödül sonrası yapılan açıklamaları sizin için derledik.
Hem ince, hem heybetli hem de cesur olarak niteleyebileceğimiz işlere imza atan Eduardo Souto de Moura, beş yıl süresince Alvaro Siza'nın yanında piştikten sonra, 1980'de kendi ofisini açtı. Özel konut projeleri ile başladığı kişisel kariyerini; sinema salonları, ticaret merkezleri, oteller, sanat galerileri ve müzeler, eğitim yapıları, ulaşım ve spor alt yapıları gibi çok çeşitli alanlarda gerçekleştirdiği altmışa yakın proje ile pekiştiren mimarın eserlerine, ülkesi Portekiz başta olmak üzere; İspanya, İtalya, İsviçre, Almanya, Birleşik Krallık gibi diğer Avrupa ülkelerinde rastlamak mümkün.
"Bom Jesus"da konut, Braga, Portekiz (1989-1994). Fotolar: Luis Ferreira Alves
Mimarlık dünyasının en prestijli ödülünü kazanmanın şaşkınlığı ve heyecanını yaşayan mimar, duygularını şu sözlerle aktardı: "Pritzker Ödülü'nün bu seneki sahibi olduğumu öğrendiğimde, başta buna pek inanamadım. Durumun gerçek olduğunu fark ettiğimde ise büyük bir onur duydum. Ödüle değer görülen ikinci Portekizli mimar olmak ise benim için ayrı bir öneme sahip."
Portekiz, Amares'teki "Santa Maria do Bourro" manastırının otele dönüştürülmesi projesi. Fotolar: Luis Ferreira Alves
Siza'nın öğrencisi, Mies'in 'ruh ikizi'
Eduardo Souto de Moura'nın uluslararası arenada tanınır hale gelmesi, 2005'te Serpentine Gallery için, ustası Alvaro Siza ve Cecil Balmond ile birlikte tasarladıkları pavyon ile olmuştu. Pritzker jürisinin Moura'ya kanının ısınmasının ardında, geçtiğimiz günlerde 125'inci doğum yıldönümü kutlanan bir duayenin ismi zikrediliyor: Mesleki çevrelerce "Mies'yen bir mimar" olarak kabul gören Eduardo Souto de Moura'nın bu özelliği jüri raporuna bakın nasıl yansıyor: "Mies van der Rohe'nin, bin yıllık bir taşı kullanırken ya da ultramodern bir detaydan esinlenirken kendine duyduğu güvene Souto de Moura'da rastlıyoruz".
Jüri Başkanı Lord Palumbo, ödülün açıklanmasının ardından yaptığı değerlendirmede; "Souto de Moura, yapılarında; otorite ve tevazu, ihtişam ve incelik, dışa açık olma ve mahremiyet gibi karşıt özellikleri bir arada sunabilmek gibi benzersiz bir yeteneğe sahip" dedi.
Haberin devamı için lütfen ilerleyiniz >>>>>