Pritzker bu yıl ilk kez Çinli bir mimarı onurlandırdı. Başarısını, sıkı ve sabırlı çalışma düzeni ile ilişkilendiren Wang Shu'nun, geleneksel ve güncel arasında kurduğu dengeli ilişki, çevreye duyarlı yaklaşımı ve ülkesinin kentleşme adına dünyaya verdiği mesajlar 2012 seçimini şekillendiren veriler olarak sunuluyor.
© 2012 The Hyatt Foundation
Pritzker ödül programına destekte bulunan Hyatt Vakfı'nın başkanı Thomas J. Pritzker tarafından 27 Şubat'ta yapılan açıklamada, 2012 Pritzker Ödülü'ne, mimarlık pratiğini Çin'in Hangzhou bölgesinde sürdüren 48 yaşındaki Wang Shu'nun değer görüldüğü duyuruldu. Shu, ödülüne, 25 Mayıs'ta Pekin'de düzenlenecek ödül töreninde kavuşacak.
Jüri ve ödül sahibi neler dedi?
Thomas J. Pritzker , jürinin seçimini şu şekilde değerlendirdi:
"Jürinin Çinli bir mimarı ödüle değer görmüş olması, Çin'in, mimarlık ideallerinin gelişiminde oynayacağı rolün kabulü anlamında önemli bir adımdır. Öte yandan Çin'in önümüzdeki yıllarda kentleşme alanında kaydedeceği başarılar hem söz konusu ülke hem de dünya için büyük önem taşımaktadır. Bu kentleşme biçiminin, tıpkı dünya çapındaki diğer kentleşme örneklerinde olduğu gibi, yerel ihtiyaçlar ve yerel kültür ile ahenk içinde olması gerekir. Çin'in kentsel planlama ve tasarım alanlarında sunduğu benzersiz fırsatların, gerek geçmişten gelen eşsiz gelenekler gerekse sürdürülebilir gelişimin işaret ettiği gelecekteki ihtiyaçlara uyum göstermesi amaçlanmaktadır."
Ningbo Contemporary Art Museum, 2001-2005, Foto: © Lu Wenyu, Amateur Architecture Studio
Jüri Başkanı Lord Palumbo da Wang Shu'yu seçimlerinin ardındaki nedenleri şu ifadelerle özetledi:
"Mimarın geçmişle bugün arasında kurduğu ilişki, güncel kentleşme sürecinin, mimarlığın geleneğe demirlemiş halde mi yoksa sadece geleceğe bakarak mı yapılması gerektiği tartışmasına gebe olan Çin'de bugün özellikle anlam teşkil ediyor. Diğer büyük mimarlık örneklerinde olduğu gibi, Wang Shu'nun çalışmaları da bu tartışmanın üstesinden gelerek bağlamı ile derinden ilişkili ama aynı zamanda evrensel ve ebedi bir mimarlık ortaya koyuyor."
Ningbo History Museum, 2003-2008, Foto: © Lv Hengzhong, Amateur Architecture Studio
Mimarlık dünyasının en prestijli ödülüne değer görülen Wang Shu'nun sonucu öğrendikten sonraki tepkisi ise şu oldu:
"Bu gerçekten büyük bir sürpriz. Pritzker Mimarlık Ödülü'nü almak benim için müthiş bir onur. Birdenbire, son on yıl içerisinde pek çok şey yaptığımın farkına vardım. Bu da sıkı çalışmanın ve sabrın insanı olumlu sonuçlara yönlendirdiğini kanıtlıyor."
Sonraki sayfada: "Çevreye, kültürüne ve mesleğine aşık bir mimar: Wang Shu"