Brad Pitt 'İyi Bir Amaç İçin' Mimarlığa Soyunursa...
E. Seda KAYIM
/ 26 Aralık 2008
KieranTimberlake
İşte bu sürecin ilk altı somut ürünü, geçenlerde sahiplerini buldu. İlk ‘ev sahipleri'nin seçtiği tasarımlar ise yerel firmalar Billes Architecture ve Concordia ile Philadelphialı KieranTimberlake ve Los Angeles'tan Graft'a ait. Mimarların iki aylık bir süreçte tasarlayarak sundukları ve sonrasında hak sahipleri ile masaya oturarak geliştirdikleri bu konutların çok sayıda ortak özelliği bulunuyor. Açık birer veranda, solar ısıtma sistemleri ve su rezistanslarını bir araya getiren tasarımlar, daha ziyade sundurmaları konumlandırmaları, çatı uygulamaları ve sirkülasyon şemaları gibi noktasal detaylarla farklılaşıyorlar. Bunun dışında oluşturulan prototiplerin özgün ve güçlü özellikleri de var: Morphosis'in evi su üstünde yüzebilirken Adjaye'in verandası zemin katın üstünde konumlanıyor ve kazılmış yaya yolları ile karakterize oluyor.
Graft
Öte yandan bu evler, yalnızca sahiplerine yeni bir başlangıç müjdelemiyor; aynı zamanda karşılanabilir, fırtınaya dayanımlı ve sürdürülebilir konut tasarımları ortaya koyuyor. Projenin danışman mimarlarından John Williams, hedeflerinin insanları bu bölgeye geri getirmek olduğunu söylüyor ama ekliyor: "Bu proje aynı zamanda başka yerlerde yapılabileceklere dair bir laboratuvar." Geçtiğimiz Ağustos ayında Gustav hortumuna eşdeğer bir yapay fırtına testine tabi tutulan evler, gerçekten de yüzlerinin akıyla çıkmışlar. Hiçbir camın kırılmadığı ve muhtemel bir sele karşı yerden 1,5 metre yükselen konutlarda şansa bırakılan pek bir şey olmamış. Basıç dirençli camlar, takılıp çıkarılabilen kapı ve pencereler ile yerin 10 metre altına inen kazık temeller, sonucun tesadüfi olmadığını gösteriyor. Çatılara eklemlenen acil çıkışlar ise, kötü durum senaryosunun bileşenleri.
Morphosis
'Pitt'in evleri', bölgede LEED Platinyum sertifikasını alan ilk yapılar olmaları açısından da önemseniyor. Ekolojik işçilikli ahşap, organik boya ve enerji tasarruflu armatürler gibi malzemelerin kullanıldığı evlerde, standart konutlarda kullanılanlara kıyasla beş kat daha fazla hava geçirmez özellikte uygulanmış izolasyon, fotovoltaik sistemler ve yer altı sularından faydalanan ısınma-soğutma amaçlı ısı pompaları bulunuyor. Böylelikle konutlar ekolojik inşaat anlamında bir adım öteye taşınmış oluyorlar.
Yatırım masraflarının büyük çoğunluğunun Brad Pitt'in vakfı tarafından karşılandığı projede, ev başına maliyet 150 bin doları buluyor. Bu rakamda bağışlanan malzeme ve servisler ile mimarların hizmet ücreti almayışının da etkisi var. Öte yandan uygulaması tamamlanan konutların sayısı arttıkça masrafların da azalacağı öngörülüyor. Şimdilik ise yapılması planlanan 150 konutun ancak 87'si için para toplanabilmiş.
Daha fazla bilgi için vakfın web-sitesi ziyaret edilebilir.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın