Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) başlayan ve bütün dünyayı sallayan konut kredisi krizi ekonomi gündeminin en önemli başlığı olmayı sürdürürken, Ortadoğu'dan birbiri arkasına yeni yatırım haberleri geliyor. Özellikle Körfez bölgesindeki Emirlikler arasındaki rekabet iyice su yüzüne çıkarken, petrol fiyatlarının yüksek seyretmesi sonucu kazançlarını katlayan bölge yönetimleri gösterişli yatırımlarda sınır tanımıyor.
Bunun son örneği Kuveyt'ten geldi. Geçtiğimiz günlerde arabianbusiness.com'da yer alan habere göre, İpek Yolu'ndan esinlenen ve küresel bir ticaret ve turizm merkezi olması planlanan 'İpek Şehri' projesi nihayet uygulama aşamasına geliyor. Proje, Emir Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Sabah tarafından yakından takip ediliyor ve destekleniyor. 77 milyar dolarlık 'İpek Şehri'nin Asya ve Avrupa arasında major bir serbest ticaret bölgesi olması ve 'İpek Yolu'nu canlandırması bekleniyor.
Şehrin tasarımlarını da yapan Eric R. Kuhne and Associates'ten Eric Kuhne, bunun Orta Doğu'daki en büyük ölçekli tekil emlak yatırımı olduğu görüşünde. Kuhne, Kuveyt Körfezi'nde Subbiya'da kurulması planlanan şehrin 2030 yılında tamamlandığında 750 bin insana ev sahipliği yapacağını söylüyor. İpek Şehri, başkent Kuwait City'ye 26 kilometrelik uzun bir köprü yol ile bağlanacak ve bu köprü yol boyunca iki de yapay ada inşaa edilecek.
Kuhne, 200 kilometre karelik geniş bir alana yayılacak olan şehrin, dört ana zon olarak kurgulandığını anlatıyor: Ticaret zonu, boş zaman ve rekreasyon zonu, ekoloji zonu, diplomasi ve eğitim zonu. Bir kanal sisteminin ortasında konumlandırılan ticaret zonu, Kuveyt'in bölgesel bir ticaret ve finans merkezi olma yolundaki atılımlarını destekleyecek bir ateşleyici olarak düşünülmüş. Ticaret alanının merkezinde ise 1001 metrelik bir kule inşaa edilecek. Kulenin yüksekliği de 1001 Gece Masalları'na bir gönderme özelliğini taşıyor. Kulenin zirvesine yakın olacak şekilde yapılacak kanatlar üzerine inşaa edilecek cami, kilise ve sinagog ise üç semavi dinin birlikteliğini ve uyumunu sembolize edecek. Boş zaman zonu ise uluslararası standartlarda bir olimpiyat köyünün yanısıra ünüversitelere de evsahipliği yapacak.
Projenin prensipte kabul edildiğini, şehrin bir serbest ticaret bölgesi olması için gerekli olan mevzuat düzenlemeri üzerinde çalışıldığını belirten Kuhne, yıl sonuna doğru inşaata başlayabilmeyi umuyor.