Çevre Düzeni Planı, İstanbul'un Sanayisini Kucaklayacak mı?
mimarizm.com / E. Seda KAYIM
/ 12 Ağustos 2009
"İstanbul Tek Ölçek ve Tek Şehir Olarak Ele Alınamaz"
Toplantının ikinci konuşmacısı olarak söz alan İBB – İMP Planlama Koordinatörü Özdemir Sönmez ise, 2006 yılındaki iptalin ardından İstanbul Çevre Planı'nın yeniden ele alınması sürecini detaylı bir biçimde aktardı. İstanbul'un tek ölçek ve tek şehir olarak değerlendirilmesinin ve planlanmasının söz konusu olamayacağını dile getiren Sönmez, işe Marmara Bölgesi'nin planlamasıyla başladıklarını anlattı.
Avrupa'daki metropol ve büyük şehir modellerini de incelediklerini hatırlatan Sönmez, toplam nüfusun %80'inden kalabalık şehre sahip bir Avrupa ülkesi olmadığını belirterek, bunun ancak az gelişmiş ülkelerde karşılaşılan bir portre olduğunu öne sürdü. İstanbul'un Avrupa Birliği'ne üye ülkelerden 37'sine denk bir nüfusa sahip olduğunu da ekleyen Sönmez, Marmara'ya göç baskısını azaltmak üzere adım attıklarını dile getirdi. Bir 2023 projeksiyonu üzerinden İstanbul'un ulaşacağı nüfusu 22,5 ila 25 milyon arasında öngördüklerini aktaran Sönmez, planın hedeflerinden birinin bu sayıyı 16 milyonda sabitlemek olduğunu ve bunu başarmak için de göçe neden olan unsurları tespit etmek gerektiğini de sözlerine ekledi.
Sönmez ayrıca, İstanbul İl Çevre Düzeni Planı'nda sanayiyi engellemek gibi bir hedef olmadığını, artış hızını limitlemek istediklerini vurguladı. Mevcut metropollerde sanayi alanı oranının %20'leri geçmediğini, bizde ise bunun %32-35'lere ulaştığını belirten Sönmez, İstanbul sanayisini nominal bir değer değil oransal olarak %25'lere çekmek istediklerini dile getirdi. Sönmez, böylelikle verimliliğin artacağını, mevcut sanayinin de teknoloji ile donatılacağını söyledi. Söz konusu desantralizasyonun 15-20 yıllık bir süreci kapsadığına da değinen Sönmez, nüfus aglemerasyonu açısından ciddi bir önem taşıdığını belirttiği sanayinin üstlendiği ekonomik rolün yanı sıra toplumsal bir misyonunun da olması gerektiğini dile getirdi.
İlişkili Haberler
Cem Kozar ve Işıl Ünal ile Mimarlık, Araştırma ve Tasarım Üzerine...
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın