Dört "Öncü Mimar"dan "Mimarlık ve Felsefe" Üzerine
mimarizm.com / Melike Selin DURMAZ
/ 18 Mart 2011
Prof. Sümer Gürel'in öncülüğünde ve mimarın Bahçeşehir Üniversitesi'ndeki dersi kapsamında düzenlenen "Mimarlık ve Felsefe" başlıklı konferans Nevzat Sayın, Murat Tabanlıoğlu, Han Tümertekin ve Emre Arolat'ı bir araya getirdi. Dersin öğrencilerinin ortak kararı ile seçilen bu dört isim güncel projelerini ve üretimleri arkasında yatan felsefeyi, tanışıklıklarının getirdiği samimi bir hava eşliğinde aktardı.
Etkinliğin açılış konuşması, Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Ahmet Eyüce tarafından gerçekleştirildi. Eyüce, Sümer Gürel ile akademik geçmişlerinden söz ederek başladığı konuşmasında, dört "öncü mimar"ı buluşturan söyleşinin fikir babası olan Gürel'in ve konuşmacıların proje tasarımlarındaki önemli detaylarda kurdukları felsefe-mimarlık ilişkisinin gençlere ilham kaynağı olacağına inandığını belirtti.
Yoğun bir ilgi ile karşılanan söyleşiyi izlemek üzere şehir dışından gelen öğrenci grupları da dahil olmak üzere izleyiciler, konferans salonunun yanı sıra koridorlarda ve diğer toplantı odalarında yer alan ekranlardan söyleşiyi takip edebildi.
Konferans Gürel'in, öğrencisi de olan Nevzat Sayın'a söz vermesi ile başladı. Sayın "boşluğun içinden yakaladığı boşluk" olarak tanımladığı ve "Sabancı Köşkü Oda Orkestrası" olarak tasarlanan "The Seed" projesinin tasarım sürecini aktardığı konuşmasında, mevcut tarihsel, doğal ve estetik sınırlar içinde kalan boşluğa yumurta biçiminde yerleştirdiği strüktürün geçirdiği süreci felsefi bir bakış açısı adına yeniden yorumlayarak sundu.
Düşünerek çizmediğini, çizerken düşündüğünü vurgulayan Han Tümertekin ise, en küçük ve en büyük ölçekli iki projesini detaylandırdı. Tümertekin, bir köy evinin kapı kilidinde rastlanan basit tasarım detayındaki "sade düşüncenin işlevselliğini" ve hemen ardından Zorlu Center yarışma projesi sürecini paylaştı.
Murat Tabanlıoğlu söyleşi kapsamında, gerçekleştirmekte olduğu projeler doğrultusunda kompleks yapı tasarımlarından örnekler verdi. Kanyon, Sapphire ve Loft projeleri ile detaylanan sunumunda, ekip olarak hareket etme yöntemlerinden bahsetti.
Yine ekip olmanın önemini vurgulayarak sunumuna başlayan Emre Arolat ise, gençlik yıllarında felsefe ile tanışma anılarını paylaştı. 2006 yılında düzenlenen "Nazaran" sergisine ve yer alan projelerin temel fikirlerine değinen Arolat, Mart ayı boyunca Tophane-i Amire Kültür Merkezi'nde yer alacak "An" sergisinde görülebilecek projelerden ve serginin oluşum sürecinden örnekler verdi.
"Mimarlık ve Felsefe" söyleşisinin bitiminde, dört mimarın da farklı projelerdeki birliktelikleri ile güçlü bir tanışıklığa sahip olmaları, gençler tarafından yöneltilen soruları birlikte yanıtlamalarını sağladı. Soru-cevap süreci de mimarlık-felsefe ilişkisi ile piyasa koşulları ve evrensellik konuları doğrultusunda tamamlandı.
Konferansın kapanışını gerçekleştiren ve sunumlardaki önemli söylem ve fikirleri vurgulayarak bir özet sunan Sümer Gürel, Türkiye'de çağdaş mimarlık adına önemli projeler sunan bu dört mimarın gençlere esaslı ipuçları verdiğinin altını çizdi.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın