Dünyaca Ünlü Mimarlık Fotoğrafçısı Shulman Hayatını Kaybetti
mimarizm.com / E. Seda KAYIM
/ 17 Temmuz 2009
Pek çok erken modern mimarlık ürününün tanınırlık kazanmasını sağlayan etkideki fotoğrafları ile bilinen dünyaca ünlü mimarlık fotoğrafçısı Julius Shulman, Los Angeles'taki evinde 98 yaşında hayatını kaybetti. Shulman'ın uzun süredir sağlık sorunları ile baş etmeye çalıştığı kaydedildi.
1936 yılında Richard Neutra ile parlayan kariyerinde çok sayıda önemli mimarla birlikte çalışan Shulman'ın kişisel portfolyosunda Rudolf M. Schindler, Gregory Ain, Frank Lloyd Wright, Charles Eames, Raphael S. Soriano, John Lautner, Eero Saarinen, Albert Frey, Pierre Koenig ve Harwell Haris gibi önemli ve çoğu Amerikalı mimarın yapılarından fotoğraflar bulunuyordu.
Pierre Koenig, "Case House Study #22", 1960. Fotoğraf: Julius Shulman.
20'inci yüzyılın ilk yarısında çıkarılmış neredeyse tüm mimarlık kitaplarında fotoğrafları yayınlanan Shulman'ı asıl ünlü yapan işi ise 1960 yılında çektiği "Case House Study #22" isimli yapının fotoğrafı olmuştu. Arkada Los Angeles'ın ışıklarının parladığı, içinde iki kadının oturduğu cam duvarlı bir teras-oda fotoğrafı olarak özetlenebilecek çalışma, alt kesimdeki karanlık zemin ve arka plandaki şehir ışıklarının etkisiyle iki kadının havada duran bir yapı içinde oldukları izlenimi uyandırmasıyla büyük ilgi çekmişti. Görsel, ABD'nin en kült mimarlık fotoğrafları arasında gösterilirken, yapının mimarı Pierre Koenig'e de Amerika çapında ün getirmişti.
Shulman, Case Study House #22 için çekime hazırlanırken.
Shulman'ın fotoğraf aracılığı ile edindiği hedefin güzel resimler almaktan öte olduğu söylenebilir. "Batı"ya yenilikçi tasarımı getiren mimarlara tanınırlık sağlamak üzere fotoğrafı kullanan Shulman'ın işleri, gerçekten de dönemin önemli yapıları hakkında bugün elde edebileceğimiz bilginin en fazlasını sunuyor. Çünkü Shulman'ın belgelediği yapıların pek çoğunluğu bugün artık yok.
34 sene boyunca, 1970 yılındaki ölümüne kadar birlikte Shulman ile birlikte çalışan Richard Neutra, Shulman'ın önemini vurgulamak için şunları dile getirmişti: "Film ve parlak baskılar brüt beton, paslanmaz çelik ve hatta fikirlerden daha kolay taşınırlar ve daha güçlüdürler ."
Richard Neutra, Sternberg House, 1947. Fotoğraf: Julius Shulman.
Mesleğinin erken dönemlerinde her bir fotoğrafını 35-50 Dolara satan Shulman'ın eserleri, fotoğrafçının son dönemlerinde 2 bin ila 20 bin Dolar arasında alıcı buluyordu. Zaten Shulman da "mimarlığı mimardan çok daha iyi , doğrudan ve etkili bir biçimde" sattığını söylüyordu.
Meslek hayatı boyunca USC, UCLA gibi üniversitelerde mimarlık fotoğrafçılığı dersleri veren Shulman, 1969 yılında Amerikan Mimarlık Enstitüsü'nden (AIA) mimarlık fotoğrafçılığı dalında altın madalya kazanmıştı. Shulman, aynı zamanda AIA'in ömür boyu onur üyesi olan tek fotoğrafçı üyesiydi.
E. Stewart Williams, "Alexander Twin Palms House", 1957. Fotoğraf: Julius Shulman. Ev, Frank Sinatra'ya aitti.
2005 yılında Shulman'ın 260 bin negatif, baskı ve diyapozitiften oluşan arşivinin Getty Center tarafından satın alındığı duyurulmuştu. Shulman'ın 1930'lardan yakın zamana kadar çektiği fotoğraflardan seçmelerin yer aldığı bir sergi, yaklaşık 2 yıl önce Garanti Galeri organizasyonu ile İstanbul'da da fotoğraf severlerin beğenisine sunulmuştu.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın