Çalışmalarını 'ulaşılabilir sanat' vizyonuyla sürdüren genç sanat mekânı Mixer, yeni projesiyle bu yönünü daha da güçlendirmeyi hedefliyor.
Mixer'in Kasım 2013 itibariyle başlatacağı "Mixer Editions" projesiyle, yerli ve yabancı birçok sanatçının edisyonlu fotoğraflarını, dijital işlerini ve sertifikalı röprodüksiyonlarını kapsayan geniş bir seçkiye ulaşılabilecek. Böylece yeni koleksiyoncular ve sanatseverler orijinal işlere uygun fiyatlara sahip olurken, sanatçılar da daha fazla kişiye ulaşma fırsatını yakalamış olacak.
Mixer Editions ne sunuyor?
Genelde galeriler koleksiyonculara, kurumlara ve müzelere, birkaç sıfırlı fiyatları olan, geniş formatta, tek baskılı veya 3-5 baskılı fotoğraf ve dijital işler sunar. Baskı, eser almak isteyenin önündeki en ulaşılabilir alternatif olsa da, müze dükkanlarının sunduğu toplu üretim, başyapıt röprodüksiyonlarından öteye gitmez. Genç sanat mekânı Mixer, Türkiye'deki bu önemli eksikliği gidermek için, yeni koleksiyonculara ve sanatseverlere Mixer Editions'u sunuyor.
Mixer Editions 20'yi aşkın yerli ve yabancı sanatçının, 400'ü aşkın imzalı sınırlı edisyon işiyle yola çıkıyor. Edisyon baskı sayısı iş başına 5 ila 100 arasında değişiyor. Bu da Mixer Editions'un fiyatlarını ulaşılabilir bir fiyat aralığında (60TL - 1.750 TL) tutabilmesini sağlıyor. Mixer Editions'un başlıca amacı, geniş formatlı sanatsal fotoğrafların, dijital işlerin ve röprodüksiyonların müze kalitesinde baskılarını, ulaşılabilir fiyatlarla sanatseverlere sunabilmek.
Edisyonlu sanat eseri nedir?
Edisyon, bir eserin o formatta ve boyutta maksimum yapılabilecek baskı sayısını gösterir. Örneğin, bir eser 100 edisyonluysa, (sanatçı kopyaları hariç) ancak 100 edisyon basılabilir. Bütün baskılar imzalıdır. Burada amaç, sanat eserinin satışını belli bir sayıyla kısıtlayarak hem orijinalliğini bozmamak, hem de "sahipliğini" birden fazla kişiyle bölüştürerek maddi değerini sanatsever için alınabilir rakamlara çekmektir. Örneğin 75 edisyonlu bir fotoğrafın sahibi, bu sanat eserinin haklarını 74 farklı kişiyle paylaşmış olur, böylece sanat eserinin maddi değeri de bu alıcılar arasında pay edilir. Belirtilen sayıda edisyon sayısı dışında, Mixer Editions ve eseri yaratan sanatçıda da toplam edisyon rakamına oranla belirlenen kopya sayısı mevcuttur.
Sanatçılar nasıl seçiliyor?
Mixer, projedeki lansman sanatçılarının birçoğuyla, sanat anlayışlarına güvendiği kanallardan iletişim kurdu. Hepsi de olumlu ve enerjik tepkiler verdiler. Özellikle yabancı sanatçılardan çok destek gören Mixer, kendi sanatçıları arasında ayrı bir duyuru yaptı. Böylece röprodüksiyonlarını satışa sunmak isteyen sanatçılar da Mixer Editions ekibine dahil oldular. Bu sanatçılar dışında Mixer'in yeni sanatçı arayışları devam edecek.
Bir eserin sertifikalı olması ne demek?
Sertifika, eserin sanatçının izniyle, istediği sayıda ve şekilde üretildiğini belgeleyen ve hukuki açıdan, o kopyanın fikri mülkiyetini temsil eden bir dokümandır. Bu doküman sayesinde eser, sanatçının ve sanat piyasasının gelişmesiyle beraber maddi ve manevi değer kazanır. Ayrıca bu sertifika, eserin posterden farklılaşmasını ve sanat eseri kategorisine girmesini sağlayan bir unsurdur.
Böylece sertifikalı bir eserin edisyonları %60 satışa ulaştıktan sonra, eser "Çok Satanlar" kategorisine girdiği ve piyasa değeri yükseldiği için, doğal olarak edisyonlarının fiyatı da yükseliyor. Bunun sonucunda ise ilk alıcının yaptığı yatırım değer kazanmış oluyor.
Michael Vincent, "Kırmızı Kapının Sırrı"
Nasıl bir sunum seçilmeli?
Yeni bir sanat eseri alırken kendinize; "Evimin atmosferine uyuyor mu?", "Koleksiyonumu tamamlıyor mu?", "Hangi eseri, hangi tarzı, hangi çerçeveyi seçmeliyim?", "Hangi asma sistemini uygulamalı, nasıl sunmalıyım?" sorularını sorarsınız.
Mixer Editions alıcıya; kendi içinde de çeşitlenen 4 farklı bitmiş ürün tipi sunuyor. Koleksiyoner, isterse sertifikalı işini "Fine Art" baskı olarak, isterse çerçeveli şekilde, isterse "diasec" veya isterse kanvasa gerilmiş şekilde teslim alabiliyor. Mixer Editions ekibi satış sürecinde, gönüllü danışmanlık ve bütçelendirme çalışması yapıp, sanatçı ve alıcıyla mutabık kalarak en uygun ve hızlı teklifi oluşturuyor.
Ürün sunum teknikleri
Fine Art: Her ürün için geçerli olan bir özelliktir. Görselin yapısına, boyutuna ve renklerine göre Mixer Editions ekibi, eserin sanatçısıyla birlikte en uygun kâğıdı seçer. Kağıt ve görsel hazırlandıktan sonra Canon iPF8100 baskı makinesinde iş üretilir. Bu aşamadan sonrası alıcının tercihine göre şekillenir.
Çerçeve: Siyah, beyaz, renkli, plastik, ahşap, paspartulu, paspartusuz, basit camlı, camsız, müze camlı gibi birçok farklı seçenekle alıcıya sunulur.
Diasec: Baskıyı alüminyum dibond üzerine kalıcı olarak yapıştırıp üzerini şeffaf pleksiglas ile kaplayarak elde edilen, çağdaş ve çok kullanılan bir sunum yöntemidir.
Kanvas: Tahta karkasın üzerine gerilmiş kanvas baskı, fotoğrafınızı bir tabloya dönüştürür.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.