Efsanevi Mimar; Gio Ponti

Filiz YAVUZ / 15 Şubat 2008

"Efsanevi mimar" deyince akla ilk gelen isimlerden biri onunki. "Renkli kişiliğiyle adından söz ettiren", "tasarımlarıyla geçtiğimiz yüzyıla damgasını vuran", "en etkili mimarlık ve tasarım dergisi Domus'un kurucusu ve editörü" de, isminin önündeki sıfatlardan sadece bir kaçı.

Yaşamı, on üç ülkede yaptığı binalar, yüzlere firmaya yaptığı tasarımlar, yirmi beş yıllık öğretmenlik, elli yıllık gazetecilik, beş yüz altmış dergide yayınlanmış yazılar ve her sabah, düzeni olarak arkadaşlarına ve ortaklarına yazdığı, o günkü proje hakkında yapılacaklarını anlattığı mektuplar ile dolu. İsmi, Gio Ponti.

 


Bu çok yönlü mimar, geçtiğimiz aralık ayında Forli'de, İtalya'da "Larchitettura di Gio Ponti / Mimarlık ve Gio Ponti Dönemi" başlıklı bir konferans ile anıldı. Konferans kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerden biri de Gio Ponti'nin Mimar Paola Mazzitelli  tarafından restore edilen orijinal resimlerinin ve fotoğraflarının bulunduğu sergi idi.


Ponti'nin risk altındaki eserlerinin Parma Üniversitesi'nde korunmasını öneren ve Ponti'nin resimlerini yenileyen Mazzitelli, sergide resimlerin ve fotoğrafların yanı sıra bu restorasyon çalışmasını ve çalışmanın sonuçlarını anlatan belgelere ve Ponti'nin her sabah, düzeni olarak arkadaşlarına ve ortaklarına yazdığı, o günkü proje hakkındaki çizimleri içeren mektuplara da yer verdi.

Ponti'nin çizim mektupları...

 

Birbirini izleyen odalar Ponti'nin eserlerine ev sahipliği yaparken, ayrıca üç odada Ponti'nin binalarının resimleri ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Gio Ponti'nin kentlerini, daha bilinir kılmak amacıyla düzenlenmiş olan serginin önemli bir bölümü Forli'nin kültürel tarihine ayrıldı.Sergi, 220 tablonun restorasyonunu finanse eden Fondazione Cassa di Risparmio di Forlì'nin destekleriyle gerçekleştirildi .

 

Gio Ponti

18 Kasım 1891 yılında Milano'da doğan Ponti'nin çocukluğu Milano'da geçer. 1916'dan 1918'e kadar, Birinci Dünya Savaşı boyunda askeriyede olarak çalışır. Savaştan sonra kendisine verilen "Millitary Cross" ve bronz madalya, savaşın üzerinde bıraktığı etkileri silebilir mi bilinmez ama, yaptığı binaların hatları en az savaşlar kadar keskindir...

Gio Ponti, 1921'de Milan Politeknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden dereceyle mezun olur. Mezun olur olmaz da Giulia Vimercati ile evlenir. Çiftin dört çocukları ve sekiz torunları olur.Pek binaya, objeye, yazıya, resme ve şiire ismini verir.

 

1936'dan 1961'e kadar Milan Politeknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde profesör ünvanıyla görev yapan Gio Ponti, 16 Eylül 1979'da hayata gözlerini yumar.




Mimar Gio Ponti

1923'te Mimar Mino Fiocchi ve Emilio Lancia ile Milano'da ilk mimarlık bürosunu açar.1926 – 1933 yılları arasında Lancia ile ortak olarak çalışır. 1926 tarihinde Milan'da kendi evini yapar. 1933 yılına gelindiğinde ise Ponti, o zamana kadar Monza'da yapılmış olan trienali, Milan'da gerçekleştirerek çok yönlü kişiliğini ortaya koymaya başlar.

1933 - 1945 tarihine kadar, Mühendis Antonio Fornaroli ve Eugenio Soncini ile "Studio Ponti-Fornaroli-Soncini" çatısı altında bulunur. 1934'de Roma Üniversitesi Matematik Bölümü binasını, 1936'da Milano'daki ilk Montecatini merkezi bürosunu yapar.


1952 – 1976 tarihleri arasında Alberto Rosselli ile ortak olarak "Studio Ponti-Fornaroli-Rosselli"de çalışır. 1955 yılında Karakas'ta "Kelebek evi" için açılan yarışmayı kazanır. 1956 yılında Milano'da Pirelli Kulesi'ni, 1958'de Newyork'ta Alitalia bürosunu tasarlar.



1960'da Tahran'da "Villa Nemazee"yi Karakas'ta yaptığı , "Villa Planchart" ve "Villa Arreaza" da olduğu gibis "joie de vivre" stiliyle projelendirir. 1964 yılında Milano'daki San Francesco Kilisesi'ni ve 1967'de San Carlo Şapeli'ni tasarlar ve 1968'de, Roma'daki Parco dei Principe Oteli'nin iç mimarlık projesizi hazırlar. 1970'de Taranto Katetdarili'ni ve 1972'de ise Denver Sanat Müzesi'ni tamamlar.

Gio Ponti, 1934 yılında  "Kraliyet Komutanı" ünvanıyla Stokholm'de sanat ödülü " The Accademia d'italia"ya layık görülür. Aynı yıl Londra Kraliyet Okulu'ndan fahri doktora ve Académie d'architecture'den de altın madalya alır.


Ponti özellikle, savaşta yerle bir olan İtalya'nın kuzeyindeki şehirlerin; Cenova, Torina ve Milano'nun yeniden yapılandırılmasında önemli bir rol oynar. 
1957 yılında yazdığı bir makalede " Mimarlık bakmak için yapılmıştır, ister antik çağlardan kalma, bizi bir anda zaman yolculuğuna çıkaran ve masalların gerçek olduğuna inanmamızı sağlayan şatolar olsun,  ister modern tasarımlı binalar olsun, ruhlarımızı büyüleyen ve düşüncelerimizi etkisi altına alan bu yapılar, hayatımızın yegane sahnesidir ve ben sırtımızı yasladığımız bu eşsiz desteğe aşkla bağlıyım" der...

 



Tasarımcı Gio Ponti


Milano La Scala operası için yaptığı dekor ve kostümler, Venini için tasarladığı Murano cam objeler, İtalya'nın kahve kültürünü değiştiren La Pavoni Kahve makinası...
Tasarımın büyüsüne kapılan Ponti, mimarlığın yanı sıra seramik üreticisi Richard Ginori'de sanat yönetmenliğine başlar. 1930'a kadar, mükemmel bir endüstriyel tasarım için, seramik malzemelerle tasarlanmış neo-klasik motiflerle süslü modeller üzerine çalışır.


"Endüstri, 20. yüzyılın stili, yaratıcılığın şeklidir" der...


Ponti, geleneksel sınırlar ile sanat ve tasarım alanlarının farkını önemsemez. Fikirleri eski ve yeninin harmanından oluşur. Dolayısıyla, yenilikçidir.  "Organize duvarlar" ve "pencereli mobilyalar" yapar...



 

1948 yılında La Pavoni Espresso Makinesi ile adını bir kez daha duyurur. Deniz kuvvetleri için tasarladığı mobilyalar hayli ilgi çeker.1950'de Fornasetti ile birlikte iç mimari ve mobilya tasarımı üzerine çalışır. Ponti, aynı zamanda San Remo'daki gazinonun iç mekanına kendi neo-klasik ve sürrealist stilini uygulayan bir tasarımcı olarak tanınıır. Ayrıca, Torina ve Cenova'daki Vembi-Burroughs ofislerini büyük oyuncak araba motifleriyle donatır.

1955'de "Leggera / Işıklı Sandalye"yi yapar. 1957'de ise bu serinin devamı olan  "Superleggera / Süper Işıklı Sandalye"yi tasarlar. Yine 1957'de "Dis tex" adlı sandalyeleri yapar. "Due Foglie" koltukları da kendisinden daha çok ün kazanır.

Yayıncı Gio Ponti

 

1928'de Avrupa'nın etkili mimarlık ve tasarım dergisi olan Domus dergisini kuran Ponti,1941 yılında Domus dergisindeki editörlük görevini,  "Stile" adında yeni bir sanat ve mimarlıkdergisi çıkarmak için bırakır. Ponti'nin, 1947 yılına kadar süren "Stile" macerası, Domus'a geri dönmesiyle sona erer. Ponti, hayatının sonuna kadar da Domus'ta editörlük görevini sürdürür.

 

Haber gioponti.com, domusweb ve designboom.com'dan derlenmiştir.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :