'Ekolojik Mimarlıkta Somut Adımlar' YEM Etkinlik Merkezi'nde Gerçekleştirildi

yapi.com.tr / 04 Nisan 2008

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından düzenlenen ‘Ekolojik Mimarlıkta Somut Adımlar' Sempozyumu, YEM Etkinlik Merkezi 'nde gerçekleştirildi. Oldukça yoğun bir ilgiyle karşılanan sempozyumda, mimarlıkta sürdürülebilirliğin önemi ve ekolojik tasarımın gerekliliği vurgulandı. Katılımcılar gün boyu, Türk ve yabancı mimarların araştırmaları, çalışmaları, projeleri ve öngörüleri üzerine gerçekleştirdikleri sunumları izlediler.

Açılış konuşmacıları olarak Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, İTÜ Rektörü Prof.Dr. Faruk Karadoğan'ı temsilen Prof. Dr. Mehmet Sakınç ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş'ı temsilen Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Ömer Abamor  söz aldılar.

Günün ilk konuşmasını yapan Doğan Hasol , ekolojik mimarlığın gittikçe ivme kazanarak artan önemine dikkat çektiği konuşmasında, sürdürülebilirliği gerekli kılan faktörleri vurguladı. Tükenen fosil yakıtlarla birlikte gittikçe pahalanan enerjinin dünyayı bir enerji çıkmazına soktuğunu ve en akılcı yolun tasarruf olduğunu belirten Hasol, bu konunun daha da çok mimarları ilgilendirdiğini vurgulamak üzere yeryüzündeki karbon emisyonunun %50'sinin inşaat sektöründen kaynaklandığını aktardı. Konuya ilişkin alınacak önlemler arasında doğru kaynak kullanımı ve doğru malzeme seçimlerinin gerekliliğine değinen Doğan Hasol, sempozyuma olan yoğun ilginin konunun önemine işaret ettiğini söyledi.

Sözlerini, gerekli çabanın hep birlikte gösterileceğini vurgulayarak bitiren Hasol'dan sonra söz alan Prof. Dr. Mehmet Sakınç, İTÜ'nün yatırım projelerinden İTÜ Bilim Parkı'ndan söz ettiğini konuşmasına, ekolojinin bilim, teknoloji ve mimarlık açısından vazgeçilmez bir kaynak olduğuna değindiği sözleriyle başladı. İTÜ tarafından tasarlanan ve bünyesinde ilk adım olan Bilim Toplum Parkı'nın yanısıra Çevre Bilim Toplum Parkı, Bilim Tarihi Müzesi gibi pek çok fasilite içeren bu yapılaşmada pek çok deneyin yapılacağını, kalıcı eğitim birimlerinin yanında ‘küresel ısınma' gibi belli konularda geçici sergilerde açacaklarını ve bilimin önemine dikkat çekileceğini anlatarak, projede katkısı olan herekese teşekkür etti.



Son açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye gelen Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Ömer Abamor, gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmak üzere hızlı kentleşme ve çevre kirliliğini kontrol altına almanın Büyükşehir Belediyesi'nin temel sorumluluk alanlarından olduğunu belirtti. Aynı zamanda mimarlara da büyük sorumluluk düştüğünü dile getiren Abamor, İBB'nin konuda baş aktör olarak ‘somut adımlar' attığını söyleyerek büyükşehirlerdeki su problemine dikkat çekti. Sağlıklı bir çevre yaratmak için çevreye duyarlı malzeme kullanımınin ve yeşil alanların genişletilmesinin teşvik edildiğini anlatan Ömer Abamor, İSTAÇ, İGDAŞ gibi işletmelerin düzenlemeleri ve aktivitelerinin altını çizerken, mecburiyet oluşturacak düzenlemelerin de yapılacağını vurguladı.



Açılış konuşmalarının akabinde sunumlara geçilen ‘Ekolojik Mimarlıkta Somut Adımlar' Sempozyumu'nda söz alan ilk konuşmacı Çevre Dostu Binalar Derneği'nden Duygu Erten oldu. Sonrasında REC Türkiye'den Yunus Arıkan'ın renkli sunumu ile devam edilen sempozyumda sunuş yapan diğer bir isim ise, yeşil bina İstanbul Sapphire projesini sunmak üzere Melkan Gürsel Tabanlıoğlu idi. Dünyaca ünlü tasarım ve danışmanlık firması Arup'tan David Height ve Meydan'ın tasarımcı bürosu Foreign Office of Architects'ten Alejandro Zaera Polo sunumlarının yanı sıra, Has Mimarlık'tan Ayşe Hasol Erktin 'in ‘Yeşil Tasarım -Buzdağının Tepesi' temalı konuşması, tüm katılımcılar tarafından beğeniyle izlendi.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :