Farklı Ölçeklerde "Sürdürülebilirlik"

mimarizm.com / 05 Nisan 2013

Spiegelzee projenizde "araştırmalar gösteriyor ki, insanlar ne yaparsa yapsın, deniz seviyesi değişiyor, yani insanoğlunun iklim değişikliğine katkısı o kadar da fazla olmayabilir" deniliyor: Jeolojik araştırmalar gösteriyor ki tarih boyunca deniz seviyesinin 6 metreyle 120 metre arasında (NAP altında)değişkenlik gösterdiği 120.000 yıllık bir döngü var". Bu projenin amacı yalnızca bu araştırma sonuçlarını bir şekilde insanlara göstermek miydi?

Kelime anlamı "ayna-deniz" olan "Spiegelzee" projesi, insanların hayal edebileceklerinden çok daha büyük bir güçle yüzyüze gelmesini sağlamak ve ne olursa olsun deniz seviyesinin yükseleceğini göstermek için tasarlandı. Bu ilk başta su düzeyinin altında yaşam sürmekte olan Hollandalıların içinde oldukları durumla ilgili herkeste bilinçlenmeye neden olur. Vermek istediğimiz pozitif mesaj şu: tarih, deniz seviyesindeki değişikliklerin bu çağın en üretici ve yaratıcı periyodunun yaşanmasını sağladığını kanıtlamıştır.

Biliyorsunuz, Hollanda'da kum sedimantasyonu nedeniyle "toprak" yaratılmıştır. Deniz seviyesindeki değişkenlik Hollanda'ya değişen koşullara uyum sağlama ve bu çevresel güçler karşısında dirençli hale gelme kültürünü kazandırmıştır. Yani fiziksel olarak tasarladığımız bu pavyon, ziyaretçilerin değişen koşullara basamaklardan inip çıkarak bir şekilde adapte oldukları bir strüktür yaratıyor. Çünkü eğer sular yükselirse yüzen strüktürler üzerinde yaşamak zorunda kalacağız gibi görünüyor.

Rotterdam Belediyesi çevre dostu yeşil binaları teşvik etmek adına neler yapıyor? Merkezi yönetim'in rolü nedir?

Bir liman kenti olması ve deniz seviyesinin altında yer alması nedeniyle Rotterdam'da suyla ilgili pek çok sürdürülebilir proje söz konusu. İklim değişikliğiyle ilgili pek çok politik karar suyu kontrol etmekle veya tutmakla ilgili: yeşil çatılar, su havzaları, geçirgen caddeler. Bunlar belediye tarafından uygulanıyor ama vatandaşlar da örneğin çatılarını yeşillendirmeleri için ekonomik olarak teşvik ediliyorlar. Rotterdam şehri, büyük ölçekte bakıldığında, iklimle ilgili girişimleri nedeniyle fosil ekonomiden eko-ekonomiye geçiş yaşıyor. Bu da çok fazla karbondioksit salımı üreten liman aktiviteleriyle bir arada yürüyor. Bu geçişin ne hızda yapılacağı kanıtlanmalı çünkü, hâlâ ekonomik gündem önde.



  B.A.R.C. (Beyond Architecture Regulations China) / The Wall, the Tide and the Grid


Bu politikalarla ilgili sizin görüşünüz nedir?

Elbette devlet politikalarının sürdürülebilirliği destekleyen çalışmalar yapması gerekiyor, ama sonuçta uygulamaya gelince görev iş dünyası ve vatandaşlara düşüyor. Bu iş, birkaç rüzgâr türbininden fazlasını, bir devrimi gerektiriyor. Hükümet bu tip girişim yapacaklara kolaylıklar sağlamalı evet, ama bu konulara politika ne kadar az karışırsa o kadar iyi.

Size göre ZUS'un hangi projeleri gerçekten sürdürülebilir, "yeşil", çevre dostu olarak tanımlanabilir?

Biz ZUS olarak çok çeşitli ölçeklerde çalışıyoruz, ve sürdürülebilirliği farklı yollardan da olsa her projemizde şart koşuyoruz:

Büyük ölçek - Su
• "Tide City": Hollanda deltası üzerinde gelgitlerden yararlanarak yüzen şehir projesi, hareketten enerji üretiyor. Bu proje, suya karşı durarak yeni çevre sorunları yaratmak yerine suya uyum sağlamak için yeni bir yol.
• "Afsluitdijk": Taşkın sularını önlemek için Hollanda'daki ünlü "Afsluitdijk" projesini geliştirerek, içinde yaşanabilir, spesifik ve uyarlanabilir bloklar sistemi haline getirdik.
• "Almere Duin": Deniz üzerinde setleri de içeren şu anda Hollanda'daki en büyük kentsel gelişim projesi. Bu projede savunma amaçlı setleri su arıtma sistemlerinin ve kum tepelerinin olduğu bir peyzaj alanına dönüştürdük.
• Ciaofeidian: Çin'in güneydoğusunda 1 milyon kişinin yaşayacağı yeni bir kent planı. Bu projede yiyecek üretimi doğal sistemin bir parçası.

Orta ölçek - Yerel ekonomi
• Schieblock: Eski bir ofis bloğunun ekonomik ve külterel bir etkinlik merkezine dönüştürülmesi. Çatısında tarım yapılabilecek bir alan, yerel mağazalar, restoranlar ve ortak çalışma alanları içeriyor.
• "Luchtsingel": Halkı kentin geliştirilmesine katkıda bulunmaya teşvik eden ekonomik uygulanabilir bir model. Çoklu finansman bu projede katılım ve geçicilik için bir araç olarak kullanılıyor.
• "Pompenburg Park": Yiyecek üretimi ve tüketimini tasarımın odak noktası olarak alan bir yemek parkı projesi.

Küçük ölçek - Manifesto
• Windpost
• Spiegelzee


  B.A.R.C. (Beyond Architecture Regulations China) / The Wall, the Tide and the Grid

>>>>>


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :