Fener ve Balat İyileşti

Filiz YAVUZ / 15 Ocak 2009


Teması "Kentsel Dönüşüm" olarak belirlenen Osmanlı Bankası Müzesi Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamındaki "İstanbul Söyleşileri"nin Ocak ayı konuğu Fener-Balat Semtleri Rehabilitasyon Projeleri Yerel Eş Direktörü Mimar Burçin Altınsay idi. "Fener ve Balat Semtlerinde Kentsel Koruma ve İyileştirme Deneyimi: Fener ve Balat Semtleri Rehabilitasyon Programı" başlıklı bir konuşma yapan Altınsay, 2003-2008 yılları arasında Avrupa Komisyonu ve Fatih Belediyesi ortaklığında yürütülen projeyi anlattı. Proje, bu ölçekte uygulanan kentsel iyileştirme projelerinin ilk örneğini oluşturması açısından önem taşıyor.

Altınsay, Osmanlı Bankası Müzesi'nde dün (14.01.2009) gerçekleştirilen toplantıya, söz konusu projenin kentsel dönüşüm projesi değil, iyileştirme projesi olduğunu vurgulayarak başladı. Haliç kıyısında bulunan Fener ve Balat'taki rehabilitasyon projesi fikrinin, 1996 yılında gerçekleştirilen Habitat Konferansı'nda çıktığını ifade eden Altınsay, tarihi dokunun korunduğu bu mahallelerde uygulanacak olan projenin temelinin 1997'de atıldığını söyleyerek "Proje, aslında son zamanlarda öne çıkması gereken bir fikir üzerinden temellendi. Amacımız Fener ve Balat'ta yaşayan insanların yaşam koşullarını iyileştirmek ve bu iyileştirmeyi de o bölgeleri turizme açmadan yapabileceğimizi göstermekti" diye konuştu.



Altınsay, 19. yüzyıl sonu yapılarından oluşan 121 yapının restore edildiği, üç tane sosyal merkezin kurulduğu, Tarihi Balat Çarşısı'nın iyileştirildiği ve bir tane katı atık merkezinin kurulduğu projenin ağırlıklı kısmını restorasyonlar oluştursa da işin sosyal boyutunun da çok önemli olduğunun altını çizdi. İyileştirmeyi semt sakinleri ve evde yaşanlara için yaptıklarını ifade eden Altınsay, projenin koşullarını, proje kapsamında restore edilen evlerin beş yıl boyunca satışa çıkarılmaması ve restorasyondan sonra kiracıların kiralarının arttırılmaması olarak sıraladı. Altınsay, restorasyon ilkelerini binaların fiziksel koşullarını ve konfor koşullarını iyileştirmek, özgünlüğünü korumak ve bu binalarda yaşayan insanları evlerinden etmemek olarak açıkladı.

Mimar Burçin Altınsay

ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nin Mimarlık bölümünden mezun oldu. Aynı fakültenin Restorasyon bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde Restorasyon Ana Bilim Dalı'ndaki doktora çalışmasını, yeterlilik derecesi aldıktan sonra bıraktı. British Council Fellowship bursuyla İngiltere'de Tarihi Yapıları Koruma Derneği'nin (Society for the Protection of Ancient Buildings) 1 yıllık uygulamalı özel eğitim programına katıldı. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, Londra'daki "Sell Wade Postins Architects and Conservation Consultants", Vakıf İnşaat A.Ş. ve ÇEKÜL Vakfı'nda proje ve şantiye sorumlusu olarak çalıştı. TC Kültür Bakanlığı Dünya Bankası Kültürel Miras ve Kalkınma Projesi ile GAP İdaresi Avrupa Komisyonu GAP Kültürel Miras Programı'nda danışmanlık yaptı. 1999'da ortak olduğu Paralel 41 Mimarlık'ta, mimari koruma projelerini ve uygulamaları yürütüyor. İTÜ'de Araştırma Görevlisi (1995-99), Yeditepe Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi (2000-2005) olarak ders verdi. KOREFD'in yürüttüğü "Avrupa Komisyonu Kalifiye Restorasyon Elemanı Yetiştirme" ve TC Vakıflar Genel Müdürlüğü Restorasyon Eğitimi programlarında eğitmen olarak, mimari koruma konusunda ders verdi. 2003-2008 yılları arasında Avrupa Komisyonu ve Fatih Belediyesi ortaklığında yürütülen "Fener Balat Semtleri Rehabilitasyon Programı"nın uygulamalarını yönetti. Nisan 2006'dan bu yana ise programın Türk (Yerel) Eş Direktörlüğünü üstleniyor.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :