Fütürizm: Özetle Olumlu Gelecek Tasarımı

mimarizm.com / 28 Aralık 2010




Şimdiye kadar olan başarı tanımımıza değinen Tarhan, genel yargının "geleceği ne kadar iyi okursak, iyi tahmin edersek o kadar başarılı oluruz" şeklinde olduğunu, bunun da insanları "gelecek oluşmuş bir şeydir, biz de onu tahmin edebiliriz" sonucuna varmalarına neden olduğunu dile getirdi. Bu süreçte insanın edilgen olduğuna vurgu yapan Tarhan, Fütürizmin bu bakış açısına karşı çıktığını, "gelecek oluşmuş bir şey değildir, biz onu tasarlar ve oluştururuz" şeklinde genel bir fikre sahip olduğunu anlattı. Bu bağlamda Fütürizm'in kehanetlerden oluşmadığının altını çizen Tarhan, daha uzun vadeli planlar yapmaya insanları yönlendirdiğini aktardı.

Geleceğe inanmak için geçmişin hızını değerlendirmenin gerekli olduğunu belirten Tarhan, bilgisayar, internet ve GSM sürecine geçişin 25-30 senelik bir zaman dilimine ait olduğunu, insanlık tarihi içindeki büyük değişimlerin her bir yenisinin bir öncekine oranla daha hızlı yaşandığını söyledi.

Nanoteknoloji ve genetiği keşfetmiş ve bununla ilgili yaratıcılığa kavuşmuş durumda olduğumuzu ifade eden Tarhan, "Bir takım şeyleri geliştirirken sonunda gelip takıldığımız nokta; plazaların içinde, bilgisayarların önünde robotlaşmış insanlara dönüşmemiz oldu. Bir taraftan dünyayı bir taraftan kendimizi tükettik. Bunun üzerine düşünüp artık bu şekilde yaşayamayacağımıza karar verdik ve yeni bir şeyler geliştirdik, robotları" dedi.



Tarhan sözlerine şöyle devam etti:

"Kurguladığımız sistemlerde yaşayabilmemiz için para kazanmaya, para kazanabilmek için işe ihtiyacımız var. İş ise kurumsal çalışma ortamlarını beraberinde getiriyor. Bu durumdan ise bunalıyoruz, paramız yetmiyor, yaşam koşullarından memnun değiliz. Bu durumu kolaylaştırmak için robotları üretmeye, kullanmaya başladığımızda ise işimizi kaybetmekten korkuyoruz. Korkmayalım çünkü Fütürizm bu bulanıklaşmış gelecekte yardımcı olacak bir araç olarak karşımıza çıkıyor".

Fütürist'in aslında olumlu gelecek tasarımcısı olduğunu belirten Tarhan, hayatımızı daha mutlu yaşayabilmemizi sağlayacak olan teknolojiyi kullanmamız gerektiğini söyledi. Artık sanal bir çağda olduğumuzu aktaran Tarhan, akıllı sistemler ve robotlarla iç içe yaşayacağımız bir dönemde olduğumuza vurgu yaptı.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :