Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin'i Yavaş Yavaş Sildi

mimarizm.com / 12 Haziran 2014


Gazi Üniversitesi Rektörlüğü, Mimar Kemaleddin Müzesi'ni önce Mimar Kemaleddin Köşesi'ne çevirdi, sonra da Kemaleddin'in eseri olan Gazi İlk ve Orta Muallim Mektebi binasında, mimarın özel eşyalarının da sergilendiği salonu kapattı.


Gazi Üniversitesi, mimarlık kültürüne çok sayıda yapıt bırakan Mimar Kemaleddin'e ait olan eşyaların bulunduğu müzeyi kaldırdı.

Müze, Gazi Üniversitesi'nin kuruluşunun 85. yıldönümü etkinlikleri kapsamında 12 Mayıs 2011 tarihinde, Mimar Kemaleddin imzasını taşıyan ve Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası olarak kullanılan yapının bodrum katında törenle açılmıştı. Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru'nun koordinatörlüğünde Mimarlar Odası'nın desteğiyle açılan müzeye, Mimar Kemaleddin'in gelini Güngör Mimaroğlu da sinevizyonla katılmıştı.

Gazi Üniversitesi Rektörlüğü, Mimar Kemaleddin Müzesi'ni önce Mimar Kemaleddin Köşesi'ne çevirdi, sonra da Mimar Kemaleddin'in eseri olan Gazi İlk ve Orta Muallim Mektebi binasında (bugünkü Gazi Üniversitesi Rektörlük binası) mimarın özel eşyalarının da sergilendiği salonukapattı.
 


"Müzenin kapatılması çok büyük ayıptır"

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Gazi Üniversitesi'ne tepkili. Eserleri teslim almak için Türkiye'ye gelen Mimar Kemaleddin'in gelini Güngör Mimaroğlu ile görüşen Candan, "Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin'in anısına, mimarlık ortamına ve Türkiye tarihine çok büyük saygısızlık yapmıştır" dedi.

Candan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mimar Kemaleddin I. Ulusal Mimarlık Akımı'nın önemli temsilcilerindendir. Kendi yaptığı binada özel eşyaları, mimari projeleri ve maketleri bulunan müzenin kapatılması, Türkiye açısından çok büyük hatadır. Mimar Kemaleddin'e ait tüm özel eşyalar aynı zamanda çok değerli eserlerdir ve hepimize bırakılmıştır. Mimar Kemaleddin Müzesi'nin yeri, onun eseri olan Gazi Üniversitesi binasıdır. Bu bina Atatürk'ün çiftliğinden hibe edilen arazi üzerine yapılmıştır. Mimar Kemaleddin 57 yıllık yaşamına yüzlere varan eser sığdırmıştır. Osmanlı Dönemi'ne ait çok sayıda yapıyı  ilk kez bilimsel bir yaklaşımla restore ederek ülkemizdeki restorasyon çalışmalarına katkı sağlamıştır. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e uzanan mimarlık serüveni ile Mimar Kemalettin ve ona ait eserlerin sergilendiği müzenin kapatılması çok büyük ayıptır. Bu hatanın ortadan kaldırılması için Kültür Bakanlığı'nı ve Gazi Üniversitesi'ni göreve davet ediyoruz. Mimar Kemaleddin'in gelini Güngör Mimaroğlu, eserleri ve Gazi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yazılan mektubu almak için 13 Haziran'da Ankara'da olacak. Umut ederiz Güngör Mimaroğlu Ankara'ya gelmeden bu sorun çözülür."


"Salonun restorasyonu da hatalı"

Mimar Kemalleddin binası olan Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası'nda bulunan Mimar Kemaleddin Salonu'nun da restorasyon adı altında mahvedildiğine dikkat çeken Tezcan Karakuş Candan, "Kilitli kapılar arkasında restorasyon yapıldı. Ahşap kapılar yerine beyaz panel kapılar takıldı. Restorasyon kuralları dikkate alınmadı, ilave edilen süslemelerle yapı orijinal halinden uzaklaştı, sade ve yalın hali abartılı hale getirildi. Bu sürecin sorumluları çok büyük saygısızlık yapmışlardır. Buna izin veren Koruma Kurulu üyeleri ve üniversite yönetimi bizzat sorumludur. Üniversiteler bilim yuvalarıdır, hepimize ait olan eserleri koruyamayacaklarsa, topluma örnek olmayacaklarsa üniversite olmaları tartışılır" dedi. 
 


Kemaleddin Salonu, 1929


Kemaleddin Salonu, 2013


Mimar Kemaleddin'in ayrıntılı özgeçmişine Sanal Mimarlık Müzesi'ndeki 'Portreler' bölümünden ulaşabilirsiniz.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :