Gehry'i, TRT'den Sonra Kriz mi Vurdu?

mimarizm.com / 19 Kasım 2008


Suna-İnan Kıraç Vakfı, Bilbao Guggenheim'la tanınan ünlü mimar Frank Gehry tarafından yapılması planlanan Tepebaşı Kültür Merkezi'nden vazgeçmek üzere. TRT ile olan anlaşmazlığın üzerine gelen ekonomik krizin projeyi iptal noktasına getirdiği iddia edildi.

Mehmet Ali Birand, konuyu Posta gazetesindeki köşesinde "TRT para kazanacak diye dev bir proje batıyor" başlığıyla tekrar gündeme getirirken Başbakanlık'ın, Kıraç Vakfı ile direkt anlaşması gerektiğini; TRT'nin bütçesine arazinin farkını ödemek veya TRT borçlarından bu miktarı silmek pahasına bile olsa bu projenin önünü açması gerektiğini belirtti. Türk bürokrasisine yüklenen Birand, "Başka ülkelerde, hayırseverlerin ülkeye hediye ettikleri kültür projelerine bedava arsa verilirken, Türk bürokrasisinin bu tutumu inanılır gibi değil. Yakında duyacaksınız, İstanbul bu dev projeden mahrum kalacak" diye yazdı.
           


Süreç nasıl gelişti?
Suna-İnan Kıraç Vakfı, yaklaşık dört yıl önce Tepebaşı'na bir kültür merkezi yapmaya karar verdi. 200 milyon dolara mal olacak projenin 2010 yılındaki "İstanbul- Kültür Başkenti" kutlamalarına yetiştirilmesi planlanıyordu. Vakıf zaman kaybetmeden Frank Gehry ile anlaştı, hatta Gehry, kültür merkezinin projesini bile çizdi.
Kültür merkezi için en uygun yer Tepebaşı'ndaki TRT binası olarak belirlenince de Başbakan ile görüşüldü. Projeye destek veren Başbakan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne arsanın Vakfa 49 yıllığına tahsis edilmesi direktifini verirken, TRT'ye de kendilerine başka bir yer gösterileceği için herhangi bir gelir kaybı olmayacağını söyledi. Topbaş'ın da tam desteğini alan proje için Kıraç Vakfı 14 milyon dolar ödeyecekti.

Fakat birden bire işin rengi değişti. Önce Belediye'den, TRT binasını yasalara göre 49 değil, 30 yıllığına verilebileceği açıklandı. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in talimatıyla özel bir şirketin, arsanın değerini 24 milyon dolar olarak belirlemesinin ardından TRT, binanın bedeli olarak Vakıf'tan 14 değil 24 milyon dolar istedi.
Kıraç Vakfı, 2002 yılında satışa çıkarılan bu bina için TRT tarafından 5,5 trilyon YTL fiyat biçildiğini söyledi; şirketin değerlendirme hatasına dikkat çekerek duruma itiraz etti.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :