Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, Garanti Galeri (GG) ve Osmanlı Bankası Müzesi (OBM), önemli bir mimari sürece giriyor. Platform'un 2001-2007 yılları arasında 3 katında faaliyet gösterdiği İstiklal Caddesi üzerindeki bina tümüyle yenilenerek 2009 yılında açılacak. OBM'nin Karaköy Bankalar Caddesi'nde yer alan tarihi binası ise İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerine ev sahipliği yapacağı 2010 yılına kadar yenilenecek.
Projeyle, iki önemli tarihi binanın kültürel mirasa kazandırılması ve kurumların bugüne kadar gerçekleştirdiği projelere daha kapsamlı ve yenilenmiş bir vizyonla açılımlar getirilmesi hedefleniyor.
Mimari projeyle ilgili ayrıntıları açıklamak amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, "Her biri kendi alanında önemli işlere imza atan Platform, GG ve OBM, zenginleşen programları ve faaliyet alanlarıyla, kentin kültür ve sanat yaşamında önemli bir yer edindi. Bundan böyle, misyonlarını ve yapılanmalarını yeniden tarif edecek olan kurumlarımız, yeni kurulan ‘Garanti Kültür A.Ş.' çatısı altında faaliyetlerini sürdürecekler. Uzmanlık alanlarını derinleştirip, faaliyetlerini çeşitlendirerek uluslararası ortamdaki varlıklarını güçlendirecekler" dedi.
Karadere sözlerine şöyle devam etti: "İstiklal ve Bankalar Caddelerinin içinde bulunduğu Beyoğlu ve Galata bölgesi, geçmişte olduğu gibi bugün de kentin kültürel yaşamına önemli bir katkı sağlamaya devam ediyor. Yavaş yavaş Karaköy'e doğru yayılan bölgede kültür mekanları, sanat merkezleri açılıyor, yeni bir sivil kent merkezi oluşuyor. Biz de bu dönüşüm sürecine katkıda bulunmak amacıyla, kültür kurumlarımızın hizmetindeki binalarımızı yenileyerek gündelik yaşama kazandırıyoruz. Çünkü iyi bir sivil mimari örneği ile halkı buluşturmanın toplumsal hafızaya önemli kazanımlar getireceğine inanıyoruz"
Projeleri bir an önce hayata geçirerek '2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul' girişimine destek veren mekanlar yaratmayı hedeflediklerini belirten Karadere, Garanti Kültür'ün Ankara merkezinin de eş zamanlı olarak hayata geçirileceğini söyledi.
"Bu tür projelerde haddini bilen bir büroyuz"
Bu tür projelerde haddini bilen ve güven veren bir büro olduklarını söyleyen Han Tümertekin ise bir mimarlık gösterisi yapmayı hedeflemediklerini dile getirdi. "Zaman içinde, ihtiyaçlar doğrultusunda pek çok değişiklik yapılan tarihi binalardaki müdahalelerimizin görünür değil, hissedilir olmasını amaçladık. Benzer nitelikteki pek çok yapının dönüştürme projesinde olduğu gibi, kamusal kullanıma ve ihtiyaçlara cevap verecek işlevsel uygulamalar tasarladık. Binaların sahip olduğu değeri ortaya çıkartacak mimari çözümler geliştirdik".
Han Tümertekin, İstiklal Caddesi üzerindeki yapı için caddedeki yoğun trafiği kucaklayacak esnek bir akışkanlık planladıklarını, OBM için ise daha durağan bir program oluşturduklarını anlattı.
Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi
2001 yılında açılan Platform, sanatçı dosyaları, uluslararası güncel sanat dergileri ve DVD'lerden oluşan bir arşive sahip. 6.500 yayını içeren kütüphanesiyle aynı zamanda bir araştırma merkezi olan kurum, Türkiye'deki sanatçılar için uluslararası platformlarda kaynak görevi üstleniyor. Platform'un 2003'ten bu yana yürüttüğü "İstanbul Misafirleri Programı", güncel sanatla ilgilenen uluslararası sanatçı, sanat eleştirmeni ve küratörlere, İstanbul'da kalarak, işlerini üretme ve araştırma yapma olanağı tanıyor.
Bugüne kadar 100'ün üzerinde konferans, atölye çalışması ve sempozyum gerçekleştiren Platform, toplam 620.000'in üzerinde izleyici ağırladı. 2004 yılında yerel ve bölgesel kültürün gelişmesine yaptığı katkılardan dolayı, European Cultural Foundation'ın 50. yıl ödülüne layık görüldü. Helsinki'de 2003'te, KIASMA, Museum of Contemporary Art tarafından düzenlenen Institution2 sergisinde, Avrupa'daki kâr amacı gütmeyen en önemli 10 kurumdan biri olarak yer aldı. Londra'da 2006 yılında düzenlenen Frieze Art Fair Projects'e davetli olarak katılan Platform, 2008 yılında tüm dünyadan 15 seçkin kurumun katıldığı Site Santa Fe Bienali'nde yer alacak.
Platform dünyada güncel sanat alanında faaliyet gösteren sayılı kurumlardan biri olduğunu, 2007 yılında Frieze, Art Papers, Arts Asia Pacific, Bidoun, Flash Art, Modern Painters, Vector gibi birçok uluslararası dergide kapsamlı ve olumlu eleştirilerle yer alarak gösterdi. Yöneticisi Vasıf Kortun ise Bard College, Center for Curatorial Studies tarafından verilen "Küratörlükte Mükemmellik" ödülünü aldı. Kortun, dünyaca ünlü güncel sanat dergileri Art Review (Londra) ve Art & Auction'da (New York), "uluslararası sanat camiasının en etkin ilk 100 kişisi" arasında yer alırken, Forbes Türkiye tarafından da "ülkemizde güncel sanat alanındaki en güçlü isim" olarak gösterildi.
Garanti Galeri (GG)
GG, 2003 yılından bu yana, "sergiler ve yan etkinlikler aracılığıyla, mimarlık ve tasarım alanlarındaki kavramları tartışma" misyonunu üstleniyor. Tasarımla ilişkili tüm disiplinlere yer veren GG'nin öncelikli ilgi alanını şehircilik, mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, grafik tasarımı ve moda oluşturuyor.
Bugüne kadar gerçekleştirdiği sergi ve etkinliklerle bir yandan Zaha Hadid, Steven Holl veya Konstantin Grcic gibi dünyanın önemli tasarımcılarını ağırlarken; öte yandan gençlerin ve genç fikirlerin önünü açmaya, yenilikçi çalışmalara ev sahipliği yapmaya özen gösteriyor. Garanti Galeri'nin Osmanlı Bankası Müzesi işbirliğiyle 2007 yılında gerçekleştirdiği Turgut Cansever sergi ve kitabı ise, Türkiye'de arşiv belgesi niteliğinde malzemeye dayanılarak hazırlanan ilk mimari retrospektif proje olma özelliğini taşıyor.
Kuruluşundan 2007 yılının sonuna kadar GG; 27 sergi, 14 konferans, 1 sergi okuması, 3 sergi sunumu, 9 atölye çalışması, 1 konser, 3 panel, 2 söyleşi, 2 rehberli sergi gezisi gerçekleştirdi. Bu tarihe kadar GG'nin düzenlediği sergileri 172.627 kişi ziyaret etti.
Osmanlı Bankası Müzesi (OBM)
Osmanlı Bankası'nın zengin arşivine sahip çıkmak ve faaliyette olduğu dönemin tarihine ışık tutmak amacıyla 2002 yılında kuruldu. 108 yıl boyunca bankanın genel müdürlüğü olarak hizmet veren Karaköy'deki tarihi bina; müze, kütüphane, sinema, sergi salonu ve arşivin yer aldığı bir kültür merkezi olarak hizmet veriyor. Çoğunluğu belge olmak üzere 3.500'e yakın objenin sergilendiği OBM, bir kurumun öyküsünü aktarmakla kalmayıp, kendi başına bir anlatım mekanı sunuyor. Sergilerden toplantılara, belgesel gösterimlerinden bilimsel buluşmalara uzanan kapsamlı etkinlik programıyla, toplumsal hafızanın tazelenmesine ve canlı tutulmasına katkıda bulunuyor.
OBM'de, her çarşamba Voyvoda Caddesi Toplantıları ana başlığı altında Siyasi İktisat, İstanbul, Aydınlanma, Obje ve Ritüel Söyleşileri düzenleniyor. Her ay ise Boğaziçi Üniversitesi'nin işbirliğiyle "Çağdaş Türkiye Tarihi Seminerleri" gerçekleştiriliyor. İzleyiciler, Belgesel Sinemacılar Birliği'nin danışmanlığında hazırlanan program kapsamında, belgeselleri müzenin sinema salonunda ücretsiz izleyebiliyor ve ardından yapılan söyleşiye katılabiliyor.
OBM'nin bugüne kadar gerçekleştirdiği 9 sergi arasında; "Fantazya Çok Para Yok - Karikatürlerle Bir Borç Ekonomisinin Tarihi (1874-1954)", "Türkiye'de Hayat Tarzı Temsilleri, 1980-2005", "Dünden Bugüne Galata", "Ulusu Tasarlamak: 1920'ler ve 1930'larda Avrupa Devletleri" ve "Turgut Cansever: Düşünce Adamı ve Mimar" da yer alıyor.