Başka bir ülkeden, yepyeni bir yerden, yine aynı alana, başka bir gözle bakmak… Amaçladığım şey tam olarak bu değilse bile, edindiğim deneyimler neticesinde güleç yüzlü bir süreç yaşadım Delft Teknik Üniversitesi’nde…
Fotoğraf 6. Rotterdam Charlois Bölgesi, Tarwewijk, Karakterler (D.D.)Programa geri dönersek, Charlois bölgesi, mimarlık gibi tek bir uzmanlık alanının sorun çözme yetisinden çok daha farklı bir bakış açısı gerektiriyor… Öyle ki sorunlara, sadece mekansal açıdan, yani yeni yapılaşma ve yeni çehre ile çözüm bulunamadığı gün itibari ile fark edilmiş durumda… Programda da, öğrenciler ile yapılan bu çalışmada, sorunu nedenleri ve de aşamaları ile anlamak, tanımak ve de farklı bir noktadan bakmak amaçlanıyor… Bu nedenle alanda seçilmiş, çeşitli meşguliyet ya da meşguliyetsizliklerden insanlar bulunuyor. Antilya kökenli kadınlar, zamanında çeşitli suçlarla yargılanmış siyahi gençler, bu bölgede çok ucuza ofis kiralayarak bölge kalkınmasına yardımcı olacağı umulan sanatçılar, Türk kadınları, Hollanda doğumlu ancak Afrika kökenli DJ, Charlois bölgesi için kurulmuş müze ve vakfın yöneticisi, sosyal proje gönüllüleri gibi bir çok "bu bölgede" yaşayan kimlikleri tanımakla işe başlanıyor… Onlardan randevular alarak onlar ile vakit geçirmeye, çeşitli görüşmelerle hayatları hakkında fikir sahibi olmaya çalışıyoruz… Kimi randevusuna polise yakalandığı için gelemiyor, kimi unutuyor, kiminde dil güçlüğü çekiyoruz. Bir şekilde birden çok kez onlarla görüştüğünüzde, bakıyoruz ki biz, gözlemlediğimiz bu yaşamın kenarından da olsa bir parçası haline geliyoruz! Yabancı bir madde rolünde de olsa!
Fotoğraf 7. Rotterdam Charlois Bölgesi, Tarwewijk, Karakterler (D.D.)
Karakterleri anlayıp kendi aramızda tartışırken, diğer yandan, mekansal açıdan tarihi gelişim ve de bizim bu alana ilişkin duyularımızı anlatan çeşitli simülasyonlar hazırlıyoruz. Malzemeler, bizim dış göz olarak gözlemlediğimiz sorunlar vs… İkinci adım, İtalyan yönetmenler ile işbirliği içerisinde, toprak tabanlı, fonksiyonsuz bir kamusal alanda bir "film seti" tasarımlamak oluyor. Edindiğimiz deneyimlerle, karakterleri tanımlayan çeşitli basit film alanları tasarlıyoruz. Antilyalı kadınlar, filmde doğal halleri ile rol almayı kabul ediyorlar…
Fotoğraf 8. Rotterdam Charlois Bölgesi, Tarwewijk Zaman Haritası (D.D.)
Film setinin güzel, tasarlanmış olması önemli olmuyor, o karakterin hangi özelliklerinden yola çıkmış olduğu önem kazanıyor. Bu yüzden kiralanan marangozhanede bir çırak edası ile hazırladığımız panelleri yaparak işe koyulduğumuz, çok düşük bir bütçe ile tasarladığımız bu mekancıklar, filmde yer alacak karakterlerin bizce bir yansıması oluyor… Ve film çekiliyor! Film senaryosunda, öngörüşmüş çeşitli sahneler olsa da, daha doğal ve olağan olanla, o ortamdaki deneyimleri bünyesinde barındırarak gerçekleşiyor… Film esnasında çocuklar paneller arasında koşarak kendi oyunlarını yaratıyor, Antilyalı kadınlar bu panellerin ardında pişirdikleri yemeklerle hepimizi konuk ediyor, Romeo adlı DJ, kendi için tasarlanmış, istekleri doğrultusunda şekillenmiş DJ kabini ile bize müziğini tanıtıyor… Bazı insanlar filme gönüllü dahil oluyor, kimileri ise evlerinin pencelerinden seyrediyor… Anlam vererek ya da anlamsız olduğunu düşünerek… Belediye ise panelleri, Charlois için oluşturulacak fikirlerin sergilenmesinde kullanmak istiyor…