Mesleğe Hollanda Penceresinden Bakmak

Nebahat Mine TUNCA / 09 Temmuz 2014
Archiprix - Türkiye 2013'te, "Han" projesiyle Serra Özel Ödülü'nü kazanan Nebahat Mine Tunca, yarışmanın ödülü olarak Hollanda'ya yaptığı geziyi değerlendirdi.

Delft

Delft gezimiz boyunca bize eşlik eden Henk van der Veen ile birçok başarılı projeye imza atmış Mecanoo mimarlık ofisinde buluşuyoruz. Ofisin genel yaklaşımını, üzerinde çalıştıkları projeleri ve ofisin mekânsal düzenini bize Archiprix kazananlarından olan ve şu an Mecanoo'da çalışan Rohan Varma anlatıyor.


foto: Alp Çardak



Stajyerlerden baş mimarlara kadar herkesin tasarım sürecine katılıyor oluşu, ofisin demokratik bir yaklaşımı olduğunun göstergesi. Bu tutum birçok tasarım ofisinde görülmediğinden, bizim tarafımızdan hayranlıkla karşılandı. Bunun yanında ofis çalışanlarının tek bir proje yerine, birkaç projeye aynı anda katkı sağlıyor olması da ofisin verimli çalışma düzenini açıklıyor.



Ofisten ayrılırken Henk bize Delft şehrinin yeniden yapılanan tren yolu hattı üzerine bilgiler veriyor. Şehri ikiye ayıran ve iki kısım arasında büyük bir kopukluğa neden olan tren yolu yer altına alınıp, şehrin merkezinde yeni bir yeşil hat ve yeni bir konut düzeni oluşturuluyor. Bu yeşil hattın başarılı bir sonuca ulaşacağı öngörülürken, konut yapıları ve projenin finansal durumu hakkında soru işaretleri hala sürmekte.



foto: Alp Çardak

         


Sıradaki durağımız Delft Üniversitesi . Üniversitenin mimarlık fakültesinin tasarımı bize eğitim sistemi hakkında da ipuçları veriyor. Öğrencilerin sahip olduğu maket yapım atölyesini, tüm sınıftan öğrencilerin etkileşim içinde çalışabileceği, her türlü ihtiyacın düşünüldüğü bir mekan olması nedeniyle hayranlıkla inceliyoruz.



foto: Alp Çardak


Delft Üniversitesi Mimarlık Fakültesi


Delft Üniversitesi'ndeki MVRDV tasarımı WHY Factory


Bölümün sahip olduğu kütüphane ve 1800'lerden bu yana topladıkları sandalye koleksiyonu da dikkat ve ilgiyle incelediğimiz kısımlardan. Devamında Mecanoo'nun tasarlamış olduğu Delft Üniversitesi Kütüphanesi'ni ziyaret ediyoruz.


          
           foto: Alp Çardak


Bu yapıda gerçek hayatta çok da karşılaşmadığımız, genellikle tasarım aşamasında takılı kalan yeşil çatı fikrinin başarılı bir uygulamasını görüyoruz. Bu fikrin ortaya çıkardığı doğal aydınlatma probleminin de başarılı bir çözümünü gözlemledik.



Delft Üniversitesi Kütüphanesi


Delft turumuza adını sıkça duyduğumuz, 1992 yılından bu yana her yıl geliştirerek devam ettiği kinetik heykelleriyle bilinen Theo Jansen'in atölyesini ziyaret ederek devam ediyoruz. Çalışmalarından birkaç örneği yakından inceleme fırsatı buluyor ve aklımıza takılan soruları kendisine sorma şansı elde ediyoruz.



Genel Bakış

Yurtdışındaki eğitim modellerini inceleme, yapı tasarımında yeni detayları keşfetme, ofis düzenine farklı yaklaşımları görme olanağı sunan bu gezi, genç bir mimar olarak bana daha geniş bir pencereden bakma fırsatı sundu.

Bu tecrübeyle meslek hayatıma devam ediyor olmamın büyük artılar kazandırdığı düşüncesindeyim. Bana bu fırsatı sunan başta Serra Seramik olmak üzere, Archiprix Türkiye 2013 ekibine, Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı'na, gezi esnasında tüm gününü bize ayıran Henk van der Veen'e, tavsiyelerde bulunan Chris Luth'a, Sine Çelik'e ve bu gezi boyunca bana eşlik eden Alp Çardak'a sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Archiprix Türkiye 2014 adaylarına da böyle önemli bir deneyimi kazanmak adına şimdiden başarılar dilerim.



İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :