6. Heritage İstanbul Sona Erdi

mimarizm.com / 18 Mayıs 2022
11-13 Mayıs tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen 6. HERITAGE İSTANBUL’da, gerçekleştirilen atölye çalışmaları, konferans ve panellerin her oturumu yoğun ilgi ile karşılandı.

Kültürel miras bilincinin artması ve bu mirasın korunması gibi konuları kendisine sosyal misyon edinen ve bu misyon doğrultusunda ürün, hizmet ve teknolojilerin geliştirilmesini hedefleyen koruma, restorasyon, arkeoloji, müzecilik, kütüphanecilik  fuar ve konferansı Türkiye’nin tek, Avrupa’nın önde gelen kültür mirası fuarı HERITAGE İSTANBUL, 32’ si yurt dışından olmak üzere 120’nin üzerinde katılımcıya; İtalya’nın ülke pavilyonu, Belçika, İsveç, Nijerya, Hollanda, Almanya, İspanya olmak üzere farklı ülkelere ev sahipliği yaptı.

11 Mayıs’ta T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile açılışı yapılan etkinlikte, Konferans ve Miras Sohbetlerinde 3 gün boyunca 50 oturum 117 konuşmacı yer aldı, atölye çalışmalarında ise 3 gün boyunca 8 oturumda 10 eğitmen ziyaretçiler ile buluştu.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Marmara Belediyeler Birliği gibi sektörün en önemli kamu paydaşları tarafından desteklenen fuarın açılışında; T.C. Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, İtalya Büyükelçisi  Ekselansları-Giorgio Marrapodi, İtalya Büyükelçiliği Başkatip/Ticari Ataşe - Gianluca Guerriero, ITA Direktörü Riccardo Landi, İtalya Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi - Giovanni Turturiello, İtalyan Kültür Merkezi Direktörü Salvatore Schirmo, İran Başkonsolosluğu’ndan Kourosh Jafari, Kosova Başkonsolosu Petrit Prekazi, Hindistan Başkonsolosu Sudhi Choudhary, Kuveyt Başkonsolosu Mohammad F. M. F Almohammad katıldı.

Fuarda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, PTT, İ.B.B Miras, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi Kültür A.Ş. ve ülke pavilyonu ile fuara katılan İtalya’nın stantları ziyaretçilerin odağındaydı.

Fuara katılan firmalar B2B organizasyonu kapsamında 60’ı aşkın özel görüşme gerçekleştirdiler.

Alanında uzman kişileri konferanslarda ziyaretçilerle bir araya getiren fuarda en dikkat çeken konuşmacı şüphesiz “Türk arkeolojisi bir ekoldür, Roma’yı Roma’da aramayın” sözleriyle Tarihçi, Akademisyen, Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı oldu. 

İl ve ilçelerindeki başarılı yenileme çalışmaları ile kültürel mirasın korunması ve aktarılması için konferanslarda Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Gebze Belediye Başkanı Yrd. Zinnur Büyükgöz, Amasra Belediye Başkan Recai Çakır konuşmacı olarak yer aldı.

6. Heritage İstanbul’un Ağırladığı Konuşmacılar Arasında Dikkat Çeken İsimler

Fuar üç günlük yoğun takvimde yer alan uzman isimler, kamu ve özel sektörün önemli temsilcileri, akademisyenler, kültür mirasının çıkartılması ve korunması konusunda örnek çalışmalar yürüten belediyelerinin yetkililerini ve dünyaca tanınmış müze, kütüphane mimarlarına ev sahipliği yaptı. Fuarın açılış konuşmasını yapan T.C Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Tarihçi, Akademisyen, Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, UNESCO Milli Komitesi, Doğal Miras Alanları Uzmanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, UNESCO Türkiye Milli Komitesi,  Kültürel Miras Alanları Uzmanı, Restöratör Doç. Dr. Zeynep Aktüre, Akademik Mimar MA Kurucu ve Yaratıcı Yönetici Boris Micka Ortaklarından Boris Micka, Atelier Brückner Kurucu Ortağı Shirin Frangoul-Brückner, İFLA Başkanı Barbara Lison, 360+Media Interactive Technologies Kurucu Ajans Başkanı, Emre Arolat, Mimar Sinan Güzel Sanat Fakültesi Rektörü Handan İnci, Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney fuarda ilgi çeken isimler oldu.

Hava savunma sanayinden, yeşil enerji kaynaklarında yenilikçi bir malzeme olan sıfır karbon ayak izi ile kompozit karbon elyaf kumaşından, lokal sismik izolasyon ve deprem acil mücadele sistemi HERITAGE İSTANBUL’da ilgilileri ile buluştu.

Teknoloji, inovasyon ve yenilikçi yaklaşımların yer aldığı 6. HERITAGE İSTANBUL’da kültür mirası sayılabilecek saman, enerji tasarrufu ve çevre dostu olması nedeniyle tekrar gündeme geldi. İşitme sistemlerinde VR, restorasyona ve yenilemelere özel malzemeler, işitme engelli ziyaretçiler için işaret dili ile hazırlanmış video prodüksiyonları, görme engelli ziyaretçiler için ise özel olarak hazırlanmış sesli betimlemeler ve sesli rehberlik cihazlarının tuşlarında bulunan Braille Alfabesi ile engelleri aşan bir ziyaretçi deneyimini yaşatacak ses sistemleri 6. HERITAGE İSTANBUL’da yer aldı. Bunun yanı sıra kendi alanında sağladığı hizmetlerle global hizmet sunan envanter arşivleme sistemleri de fuarda ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :