YEM Yayın'ın; mimarlık, iç mimarlık ve peyzaj mimarlığı öğrencileri için temel başvuru kaynağı olma niteliği taşıyan dört kitaptan oluşan “Adım Adım” Dizisi yayımlandı.
YEM Yayın’ın “Adım Adım” dizisi, mimarlık, iç mimarlık ve peyzaj mimarlığı öğrencileri için temel başvuru kaynağı olma niteliği taşıyor. Bu dizi “Tasarım Fikirleri - Tasarım Yöntemleri - Taşıyıcı Sistemler - Yapı Malzemeleri” adlı, anlatım bütünlüğü açısından birlikte okunması önerilen ve içerik açısından birbirini tamamlayan dört kitaptan oluşuyor.
Dizinin amacı, mimarlık disiplinindeki farklı faaliyet ve uzmanlık alanlarında yaşanan süreçleri adım adım takip ederek, bu süreçlerde karşılaşılan temel sorunları, süreçlere etki eden faktörleri ve çözüme ilişkin geliştirilen belli başlı yaklaşım ve ilkeleri, anlaşılması kolay açıklamalar ve ufuk açıcı önerilerle ayrıntılı bir şekilde ortaya koymaktır.
Adım Adım Tasarım Fikirleri (Bert Bielefeld - Sebastian El Khouli)
Dizinin ilk kitabı olan “Tasarım Fikirleri”, mimari tasarım sürecinin başlangıç aşamasına odaklanarak, tasarımcıların bir tasarım problemini çözmeye yönelik fikirler üretmesine yardımcı olacak öneriler ve ipuçları sunmaktadır.
Adım Adım Tasarım Yöntemleri (Kari Jormakka)
Dizinin “Tasarım Yöntemleri” adını taşıyan bu ikinci kitabında, “Tasarım Fikirleri”nin sonuçları temel alınmış ve tasarımcıların bir tasarım problemini çözerken yararlanabilecekleri bir dizi tasarım yöntemi ayrıntılı olarak incelenmiştir. Geometri ve doğal çevre, müzik ve matematik, bilinçaltı ve rasyonalist kaynaklar ile yaratım süreçlerinden hareketle geliştirilmiş bu yaklaşımlar çoğu kez tanınmış yapılardan örneklerle açıklanmış, mimarların belli çözümlere nasıl ulaştıklarını göstermek amacıyla yapıların mimari çizimlerinden yararlanılmıştır. Belli bir tasarım yöntemini empoze etme amacı taşımayan kitapta, mimarlığın ve mimari tasarımın metodolojisine ilişkin genel bir fikir edindirme çabası öne çıkmaktadır.
Adım Adım Taşıyıcı Sistemler (Alfred Meistermann)
Dizinin üçüncü kitabı “Taşıyıcı Sistemler” mimari tasarım sürecinin hemen her aşamasında karşımıza çıkan, tasarım fikirlerini hayata geçirmek için kullandığımız taşıyıcı sistemlere odaklanıyor. İlk bakışta karmaşık gibi görünen taşıyıcı sistem kuramına basit bir yaklaşım getirme amacı taşıyan kitap, bu yönüyle özellikle mimarlık öğreniminin başlangıç aşamasında statik ve yük taşıma kuramının karmaşıklığı içinde yolunu bulmakta zorlanan mimarlık öğrencilerine rehberlik ediyor. Taşıyıcı sistem tasarlamanın tasarımcıların mekâna ilişkin fikirlerini, öngörülerini geliştireceği düşüncesinden hareketle, yük taşıma kuramının temellerini basit ve anlaşılır bir biçimde anlatmayı deniyor. Mimarlık ve inşaat mühendisliği disiplinleri arasında bir köprü kurmanın amaçlandığı “Adım Adım Taşıyıcı Sistemler”, öğrencilerin yapısal bağlamları anlamalarını, tasarım yaparken bu bağlamların ortaya koyduğu gereksinimleri dikkate almalarını ve böylece tasarımlarını gerçekçi ve bütünlüklü bir anlayış içerisinde hayata geçirmelerini sağlamayı hedefliyor.
Adım Adım Yapı Malzemeleri (Hans Drexler, Manfred Hegger, Martin Zeumer)
Dizinin dördüncü kitabı “Yapı Malzemeleri” de bir önceki (üçüncü) kitabı “Taşıyıcı Sistemler”de olduğu gibi, mimarlık ve inşaat mühendisliği disiplinleri arasında bir köprü kurmayı amaçlıyor. Kitap, mimari tasarım sürecinin hemen her aşamasında karşımıza çıkan, tasarım fikirlerini hayata geçirmek için kullandığımız yapı malzemelerine odaklanıyor. Yapı malzemelerinin yapım faaliyetinin temelini oluşturduğu kadar, insanlar ve binalar arasındaki iletişimi sağladığı bilgisinden hareketle, malzemelerin gerek tasarımı gerekse inşa edilecek yapının görünüşünü doğrudan ilgilendiren yönleri üzerinde duruluyor. Farklı türde malzemelerin bilinçli kullanıldığında tasarıma sunabileceği geniş olanaklar kitabın odak noktasını oluşturuyor. Her malzemenin ancak içinde bulunduğu bağlamla anlam kazanabileceği, bu yüzden de malzemelerin yorumlanmaya ve yeniden anlamlandırılmaya açık olduğu vurgulanıyor. Malzemelerin fiziksel ve duyusal dünyasının keşfedilebilmesi için öncelikle yapı malzemelerinin temel özellikleri tanımlanıyor, ardından belli başlı malzeme türleri ayrı başlıklar altında incelenerek ayırt edici özellikleri ele alınıyor. Kitabın son bölümünde ise malzeme kullanımına ilişkin tipik tasarım yaklaşımları ve ilkeleri açıklanıyor.