AGS Mimarlık tarafından tasarım ve uygulama işleri yapılan, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda bulunan Plaza Premium Group’a ait özel yolcu salonları, kullanıcı odaklı ve keyifli iç mekan tasarımları ile ilgi çekiyor.
Fotoğraflar: Altkat Fotoğrafçılık
Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki iç ve dış hatlar terminallerindeki özel yolcu alanlarının işletmesi, hızlı geçiş hizmeti, misafir karşılama ve uğurlama servisleri gibi tüm özel hizmetler, 2021 yılının başından beri Hong Kong’lu Plaza Premium Group tarafından yapılıyor.
Plaza Premium Group, yolculara keyifli bir “lounge “deneyimi ve daha iyi bir yolculuk süreci yaşatmak adına, dış hatlar terminalinde, mevcut bir özel yolcu salonunu kısmen yenileyip ismini Marmara olarak değiştirirken, bir de Bosphorus isimli, içerisinde bir adet bar bulunan yepyeni bir özel yolcu salonu açtı. İç hatlarda ise yine mevcut bir özel yolcu salonu, Plaza Premium’un marka kimliğini yansıtacak şekilde renove edildi ve PPG tarafından işletilmeye başlandı.
Bu 3 “lounge” alanının tasarım ve uygulama süreçleri, 15 yıldır çeşitli ülkelerde havalimanlarında özel yolcu salonları, restoran ve otel gibi projelere imza atmış olan AGS Mimarlık tarafından tamamlandı. 420’şer metrekarelik salonlarda, insanların kişisel alanları dikkate alınarak, minimum alanda maksimum kişi sayısı elde edilmeye çalışılmış ve yaklaşık 105’er konuğun ağırlanabileceği, dinlenme ve çalışma alanlarının yanı sıra, yemek yeme ve bar alanları bulunan fonksiyonel birer iç mekan tasarımı kurgulanmış.
AGS Mimarlık, Plaza Premium Group’un yeni marka kimliğini oluşturan renk paletini göz önünde bulundurularak, dinlendirici bir atmosfer yaratılmış. Oldukça soyut bir şekilde uçak kanadı formları ve uçma eyleminin yarattığı hisler yorumlanarak, minimal dokular ve desenler tasarlanmış. Yüksek kullanım oranlarından dolayı, malzemelerin kolayca yıpranmaması ve uzun yıllar kullanılabilmesi adına, duvarlarda hiç boya kullanılmayıp kompakt laminat paneller tercih edilirken, zeminlerde mermer ve seramik uygulanmış. Masa ve sehpalarda porselen tablalar kullanılırken, büfe ve bar tezgahlarında doğal taş tercih edilmiş.
Mekan yerleşimi panoramik apron manzarası göz önünde bulundurularak kurgulanan salonlarda, birçok ihtiyaca hizmet edecek çeşitte mobilya bulunuyor. Paylaşım masalarında birden fazla kişi çalışabiliyor veya yemek yiyebiliyor, ya da dileyenler bu alanları elektronik cihazlarını şarj etme istasyonu olarak kullanabiliyor. Kullanıcı odaklı tasarım hedefi göz önünde bulundurularak, birçok mobilya üzerinde prizler konumlandırılmış. Bu sayede salonda uzun saatler geçirmek durumunda olan yolcular cihazlarını yanlarından ayırmadan rahatça kullanabiliyor.
Salonlarda günün farklı saatlerine ve hava şartlarına, ya da yolcu yoğunluğuna bağlı olarak kurgulanan farklı aydınlatma senaryolarını sunan bir otomasyon sistemi mevcut. Salonlarda mimari aydınlatmanın yanı sıra, kullanıcılara ev konforu hissettirmek amacıyla dekoratif aydınlatmalara da büyük oranda yer verilmiş. Ev rahatlığını yansıtan bir diğer unsur ise, tuvalet alanlarının kabin yerleşimi yerine, tek kişinin kullanımına özel olarak tasarlanmış olması. Engelli tuvaleti, çocuk oyun alanı, dua odası ve bebek bakım üniteleri gibi fonksiyonlar da misafirlerin çeşitli ihtiyaçlarına cevap veriyor.
Her gün kendi pişirdikleri taptaze yemekleri ve birbirinden güzel içecek ve kokteylleri ziyaretçilerine sunan Plaza Premium Lounges, hem özel anlaşmalı banka ve havayollarının yolcularına, hem de kapıdan veya uygulama üzerinden ödeme yapan her türlü yolcuya keyifli ve konforlu bir uçuş öncesi bekleme süreci için kapılarını açıyor.