"AKM Reklam Panosu Olamaz!"

mimarizm.com / 26 Kasım 2015
Mayıs 2008'de tadilat nedeniyle kapatılan, ancak sonrasında restorasyon çalışmaları bir türlü tamamlanamayan ve yıkımı gündeme gelen AKM'nin cephesi reklam panosu olarak kullanılmaya başlandı.

Beyoğlu Kent Savunması yaptığı açıklamada “AKM üzerine konulan reklam panosuna itiraz ediyoruz. İstanbul’un en önemli kültürel, tarihi ve mimari miraslarından biri olan AKM reklam panosu değildir. Bu reklam derhal kaldırılmalıdır” dedi.

Ayrıca Beyoğlu Kent Savunması, bu sabah konuyla ilgili Beyoğlu Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul 2 Nolu Koruma Kurulu'na dilekçe gönderdi.

Daha önce İstiklal Caddesi üzerinde Narmanlı Han'ın cephesi de reklam panolarıyla kaplanmış ve büyük tepki görmüştü. 

AKM'de bugüne kadar neler oldu?

AKM, 2008 yılında tadilat nedeniyle kapatılmıştı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından imzalanan protokolle İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın üstlendiği AKM yenileme projesini hazırlamak üzere Tabanlıoğlu Mimarlık görevlendirildi. Sivil toplum örgütleri ve meslek odaları, AKM'nin bu proje kapsamında yıkılmak istendiği uyarısında bulundu.

İstanbul 9.İdare Mahkemesi, Kültür Sanat Sendikası'nın açtığı dava sonucu AKM'ye ait avan proje tadilatını iptal etti.

Yargı kararının alınması üzerine proje müellifi, AKM'nin yıkım sürecine yönelik davacı olan Kültür Sen, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yetkilileri ile bazı uzmanlar Mimarlar Odası’nın çağrısı üzerine  bir araya gelerek korunma şekli üzerinde uzlaşıya vardı. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ile oda 20.12.2009 tarihinde AKM'de bir araya gelerek eserin uzlaşılan restorasyon koşullarını içeren bu protokol imzaladı.

Bakanlık söz konusu projenin revize edildiği yapının tamiri ve tadilatı için yeni projeyi onaylayarak 05.05.2010 tarihinde İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansına gönderdi.

Sivil toplum örgütleri yaptıkları ortak açıklamada, ajans süresinin 31.12.2010 tarihinde sona ereceği bahanesi ile tadilat için gerekli olan ödeneğin sağlanmadığını belirtti.

Şubat 2012’de Sabancı Holding ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında AKM restore işlemlerine dair mutabakat imzalandı. Restorasyonu projenin ilk mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu yapacaktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mimarlar Odası'nın sorusu üzerine yolladığı yanıtta Mayıs 2012'de onarıma başlandığını bina statiği etkileyecek can ve mal güvenliği nedeniyle 24 Mayıs 2013'te çalışmaların durdurulduğunu belirtti.

Gezi Direnişi'nin ardından AKM polis karakolu olarak kullanılmaya başlandı. Mimarlar Odası, Nisan 2014'te binanın çürümeye terk edilmesine ve polis karakolu olarak kullanılmasına karşı suç duyurusunda bulundu. Ancak Ekim 2014'te kovuşturmaya yer olmadığına dair karar onandı.

(Bianet.org'dan derlenmiştir.)


Atatürk Kültür Merkezi (1977) / Fotoğraf: Reha Günay

AKM'nin güçlendirme ve iyileştirme çalışmalarının bir an önce başlayarak yeniden kullanıma açılması için çalışmalarını sürdüren AKM'deyiz İnsiyatifi'nin 'mücadele tarihi'ne akmdeyiz.org internet adresi üzerinden ulaşabilirsiniz. 


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :