Mimarlığı farklı sanat dallarıyla birlikte ele alarak nitelikli ve farklı projelere imza atan Alper Derinboğaz, Akdeniz ülkeleri kapsamında düzenlenen ARCHMARATHON 2015'e finalist olarak davet edildi. Mimarlık alanında düzenlenen en ilginç ve prestijli etkinliklerden biri olma özelliğini taşıyan ARCHMARATHON, özgün formatıyla dünyanın farklı ülkelerinden 42 mimarlık ofisini ağırlıyor.
Uluslararası ödüllere sahip mimari projeleri ve mimarlık/sanat arakesitindeki çalışmalarıyla dikkat çeken Alper Derinboğaz, ilki 2014'te Milano'da düzenlenen ve büyük ses getiren, bu yıl ikinci kez Lübnan'da gerçekleştirilecek olan ARCHMARATHON yarışmasına davet edildi. Hiçbir başvurunun alınmadığı, uluslararası mimar ve tasarımcılardan oluşan jüri tarafından finalistlerin belirlendiği yarışmada yer alma başarısını gösteren Alper Derinboğazi ARCHMARATHON'da, "Public Spaces" kategorisinde, İstiklal Caddesi üzerindeki mimari öğeleri ses ve görsel sanatlarla yeniden yorumladığı Augmented Structures ile jüri karşısına çıkacak.
Publicomm öncülüğünde, Lübnan Mühendisler Birliği (FLE) tarafından 8-10 Ekim 2015 tarihleri arasında Lübnan'da gerçekleştirilecek olan ARCHMARATHON'da, 42 uluslararası mimarlık stüdyosu tarafından üretilen projeler değerlendirilecek ve toplam 11 kategoride ödüller verilecek. Etkinliğe katılan tüm projeler, üç gün boyunca sunumlarla anlatılacak ve Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) ile Akdeniz Mimarlar Birliği (UMAR)'dan seçilen ana jüri ile ödüller sahiplerini bulacak.
Alper Derinboğaz tasarımı Augmented Structures (Aktif Strüktürler) daha önce de, İtalya merkezli mimarlık dergisi The Plan tarafından düzenlenen The Plan Awards'da "İnovatif Mimarlık" ödülüne layık görülürken, dünyanın en prestijli uluslararası mimari ve iç mimari paylaşım portalleri arasında gösterilen Architizer'ın düzenlediği Architizer A+ Ödülleri 'nde de mansiyon ödülünü kazanmıştı. Proje ayrıca, University of California, Los Angeles (UCLA)'da 20 Nisan'da açılan Drawn sergisinde de yer alma başarısını gösterdi.
Augmented Structures projesinin ilk ürünü olan Acoustic Formations/Grand Rue Pera 'da, mimari öğelerin ses ve görsel sanatlar eşliğinde yeniden yorumlanarak, farklı bir deneyim eşliğinde yansıtılması amaçlanmıştı. Alper Derinboğaz'ın mimarlık ve diğer sanat dallarının etkileşimiyle ortaya koymuş olduğu Augmented Structures projesi, kullandığı teknik ve ölçek bakımından halen dünyada bir ilk olmaya devam ediyor.
Alper Derinboğaz'ın ofisi Salon Architects ile gerçekleştirdiğimiz Çat Kapı söyleşisi için tıklayınız.