Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin’in koordinatörlüğünde hazırlanan “Atatürk'ün Mirası: Büyükdere Atatürk Fidanlığı” kitabı, İBB Yayınları'ndan yayımlandı.
İstanbul’un son doğa parçalarından birinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından önemli olan Büyükdere Fidanlığı “Büyükdere Atatürk Fidanlığı” adıyla İstanbullulara kazandırıldı. Bu kapsamda hazırlanan Atatürk’ün Mirası: Büyükdere Fidanlığı adlı kitapta, tarihî fidanlığın kuruluşundan günümüze kadarki yolculuğu detaylı bir şekilde anlatılıyor. Ayrıca, fidanlık alanının Osmanlı dönemindeki kullanımı, Atatürk’ün fidanlık kurma kararı, fidanlıktaki yetiştirilen bitki türleri, eğitim faaliyetleri ve fidanlıktaki günlük yaşam ayrıntılarıyla ele alınıyor.
1928 yılında Atatürk’ün emriyle kurulan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin erken dönem zirai ve ekonomik kalkınma hamlelerinin simgelerinden olan Tarihi Büyükdere Atatürk Fidanlığı, İBB tarafından tekrar hayata döndürüldü. Yerli ve milli tohum üretme, bilinçli bahçıvan yetiştirme ve bu bahçıvanlar eliyle Anadolu’da ziraat alanında bir dönüşümü hayata geçirme girişimi olan Tarihi Büyükdere Atatürk Fidanlığı, geçmişten günümüze uzanan çok önemli bir yapı.
Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin’in koordinatörlüğünde hazırlanan ve tarihçi Sinan Meydan ve yazar Sunay Akın’ın da ön söz yazarak katkıda bulunduğu “Atatürk’ün Mirası: Büyükdere Fidanlığı” kitabı, fidanlığın geçirdiği tarihsel süreçleri incelerken, zaman içinde geçirdiği dönüşümleri de tanıklarıyla belgeliyor.
Yazarlar: Deniz Tümerdem, Elif Soylu, Erhan Boysanoğlu, Hüseyin Tolga Arslan, İpek Kay, Sadrettin Soylu, Sinan Meydan, Sunay Akın, Yasin Çağatay Seçkin