BİLGİ’li Öğrencilerden Çözüm Odaklı Projeler

mimarizm.com / 24 Temmuz 2019
İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencileri günlük hayatta karşılaştıkları sorunlara çözüm üretmek ve birçok farklı alanda farkındalık yaratmak amacıyla; bireysel, bölgesel ya da toplumsal boyutta çözüm üreten projeler tasarlıyor.

Oktay Özer, “Uğrak"

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencileri dünyayı daha yaşanılabilir bir yer haline getirmek için harekete geçti. Öğrenciler ürettikleri projelerle su tasarrufundan kaybolan el sanatlarının yeniden canlandırılmasına, atık geri dönüştüren modüllerden, evsizlerin toplumdaki algısını değiştirmeyi hedefleyen uygulamalara kadar birçok farklı tasarım ortaya çıkardı. 

Dokuma zanaatı yeniden canlanıyor

Türkiye’de gün geçtikçe önemini yitiren dokuma zanaatını hayata döndürmek için harekete geçen öğrenci Gözde Erdem, kendi yaptığı tezgahı kurdu, çözgülerini hazırladı ve dokumaya başladı. Tasarım sürecinde, günlük hayattan referanslar alan Gözde, bir kilimin rulo yapılarak kaldırılması ve halen bir çok kültürde devam etmekte olan yerde oturma ritüelinin kendisine ilham kaynağı olduğunu belirtiyor. Dokumadan taşınabilir bir oturma alanı yaratan öğrenci, ürettiği kilimlerin çakım, yakma ve yıkama işlemlerini de kendisi gerçekleştirdi. El yapımı bir işin, bir geleneğin sürdürülebilmesi için gereken azim ve yaratıcılıkla  özellikle genç nesillere dokumacılığı sevdirmeyi amaçlıyor.

Yağmurdan su tasarrufu

Kamusal alanlarda yağmur suyunu toplayarak yeniden değerlendirmeyi hedefleyen “Rainfountain” projesi Ceren Sezgin’e ait. Bir kent mobilyası olarak tasarlanan Rainfountain iki farklı çeşmeye sahip. Geniş üst kısmı sayesinde yağmur suyunu toplayan Rainfountain, arıtma işleminin ardından suyu içme ya da diğer ihtiyaçlar için çeşmeye aktarıyor. Bir diğer çeşmeden de yağmur yağmadığı zamanlarda şebeke suyunu arıtarak kullanıma sunabiliyor. Asıl amacı suyu geri dönüşümlü olarak değerlendirmek olan proje, tükenen kaynaklara dikkat çekme amacı da güdüyor.

Üç modülde atık geridönüşümü

Atıkları ortadan kaldıran ve tekrar kullanıma olanak sağlayan bir dönüşüm ünitesi olarak Pelin Daldık tarafından geliştirilen “TransformStation” projesi üç farklı modülden oluşuyor. Bu modüllerin ilkinde atıklar biriktiriliyor ve sisteme girişleri yapılıyor. İkinci bölümde değersiz görülen atık plastiği kırılarak granül haline getiriliyor. Son modüldeyse ayrıştırılan granüller ısı yardımıyla farklı başlıklarla akışkan bir hale getiriliyor. Ünitenin asıl amacı atık plastiklerden ikincil hammadde üretmek ve bu sayede filament gibi finansal açıdan değerli ürünler haline getirmek ve atık geridönüşümü konusunda farkındalık yaratmak.

Mobil temizlik merkezi

Toplumdaki ötekileştirmeye dikkat çekmek ve mümkün olduğunca engellemek için yola çıkan Oktay Özer, “Uğrak” adını verdiği projeyi geliştirdi. Sokakta başlayan dışlanma ve ötekileştirmenin temelinde evsiz insanların hijyen koşullarından yeterince faydalanamaması olduğu düşünen Özer, evsiz vatandaşlar için içinde traş, çamaşırhane ve duş gibi imkânları olan bir otobüs tasarladı. İhtiyaç duyulan bölgelere hizmet götürecek otobüs ile evsiz vatandaşların bakımını üstlenen Uğrak projesi, temel hakları herkesle buluşturmayı hedefliyor.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :