Steven Holl Architects'in Şanghay'da tamamlanan ilk projesi Cofco Kültür ve Sağlık Merkezi, geniş açık alanı ve farklı işlevlere ayrılmış iki açık gri kütlesiyle bölge halkı için önemli bir sosyal odak olarak işliyor.
Fotoğraflar: Aogvision
Şanghay'ın Fengxian bölgesinde, Punan kanalı kıyısında yer alan Cofco Kültür ve Sağlık Merkezi projesi, çevredeki hızla yoğunlaşan topluluğa sağlık hizmetleri, kültürel programlar ve yeşil alan sağlayan bir “sosyal yoğunlaştırıcı” olarak tasarlandı. Tasarım, arkasında büyüyen konut bloklarının aksine, mekansal enerjiyi ve açıklığı ön planda tutuyor.
Steven Holl, "Kültür ve sağlık yapıları üzerine çalışmak, pandeminin küresel etkilerini hissetmeye devam ettiğimiz şu anda çok ihtiyaç duyulan sosyal bir taahhüttür" diyor.
Proje, Steven Holl Architects'in Covid sonrası mimari stratejilerini takip ediyor; temiz havayı ve doğal aydınlatmayı en üst düzeye çıkaran açık dolaşım kurgusu ve geniş açık alanlar barındırıyor. "Bulut ve zaman" kavramları tasarım fikrinin temelini oluştururken filozof Karl Popper'ın özgür irade hakkında "bulutlar ve saatlerin" evrimsel modeli üzerine 1965'teki ünlü konferansına bir gönderme de yapılıyor. Peyzaj, saat benzeri büyük daireler ile düzenlenirken, kütleler üzerindeki gözenekler ve açıklıklar bulutu andırıyor.
İki kütleden büyük olanı kültür merkezine ev sahipliği yaparak beş kata yayılıyor ve yaklaşık 6.000 metrekarelik bir taban alanı üzerinde yükseliyor. Zemin katta kafe, oyun ve dinlenme odaları yer alıyor. Buradan, oditoryum, kütüphane, eğlence alanı ve internet hizmetlerinin bulunduğu ikinci kata kavisli bir rampa aracılığıyla çıkılıyor. Üçüncü ve dördüncü katlarda spor programının yanı sıra yönetim bölümü, faaliyet ve eğitim alanları bulunuyor. Sağlık merkezini barındıran 1.500 metrekarelik yapı ise üç kat yükseliyor ve merkezi peyzaj alanının kıvrımlarıyla şekilleniyor.
Mimari program ile çevre sakinlerinin sosyal yaşamını desteklemenin yanı sıra doğayı korumak üzere bir dizi sürdürülebilirlik önlemi de projenin ana çıktıları arasında yer alıyor. Her iki bina da yeşil çatılara sahip olup hem peyzaj ile bütünleşiyor hem de önemli ölçüde yalıtım sağlıyor. Bunun yanı sıra artan yeşillik ve açık alan, %30 geri dönüştürülmüş malzeme kullanımı, merkezi ısıtma ve soğutma sistemleri, karbon salınımını izleme, termal depolama ve gri/yağmur suyu tutma ve geri dönüşüm sistemleri de bu doğrultuda atılan adımlar arasında yer alıyor.
Haber designboom’dan çevrilerek derlenmiştir.