ÇEKÜL Akademi’den Kültürel Mirası Koruma Eğitimleri

mimarizm.com / 11 Eylül 2024
400’e yakın kent müzesinin kurulmasında eğitimleri ile destek veren ÇEKÜL Akademi, 2024 yılı sonuna kadar 8 eğitim programını hayata geçirecek.

ÇEKÜL Vakfı, kent müzeleri ve arşivlerinin kurulması sürecinde uygun yapıların seçilmesi, aslına uygun restore edilmesi, müze koleksiyonlarının oluşturulması gibi birçok aşamada yerel yönetimlere destek sağlıyor. Vakıf, müze projelerinde yalnızca fiziki kurulum süreçlerine değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik ve çağdaş müzecilik anlayışına uygun eğitimler aracılığıyla bu alanların etkin şekilde işletilmesine yönelik yol haritası sunuyor. 

Bütüncül koruma anlayışı

2009 yılında kurulan ÇEKÜL Akademi, yerel yönetimler ve kültürel mirasın korunmasından sorumlu tüm kesimlere uzman kadrosu ile eğitimler sunuyor. Bu eğitimler, Tarihi Kentler Birliği Eğitim Programları altında, kültürel ve kentsel koruma çalışmalarında görev yapan teknik uzmanlara yönelik olarak hazırlanıyor. Vaka analizleri, pratik uygulamalar, atölye çalışmaları ve alan ziyaretleri ile desteklenen programlar, yerel yönetimlere kültürel miras koruma çalışmalarında kılavuz niteliğinde bilgiler sağlıyor.

Sürdürülebilir kent müzeleri için eğitimler 

ÇEKÜL Akademi'nin müzelerin kurulması ve sürdürülebilirliği üzerine sunduğu üç modüllü eğitim programı, yerel yönetimlere çağdaş müzecilik anlayışına uygun bir vizyon kazandırmayı amaçlıyor. Bu eğitimlerle kent müzelerinin tarihsel perspektifle planlanması ve kentlilik bilincini güçlendiren yapılar haline getirilmesi sağlanıyor.

Eğitim programlarına katılan yerel yönetim çalışanları, kent müzeleri, kültürel mirasın korunması, restorasyon süreçleri gibi birçok alanda teorik bilgi edinirken, bu bilgileri pratiğe dökme fırsatı da buluyor.

Bozüyük Kent Müzesi

Tarihi Kentler Birliği Eğitimleri hakkında bilgi veren ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren, yerel yönetimlerin kültürel mirasın korunması konusunda çalışmalarını arttırdığı belirterek kent müzeciliğinin giderek popülerliğinin yükseldiğini ifade etti. Eren “Yerel yönetimlerin müzecilik konusunda attıkları adımları takdirle karşılıyoruz. Ancak ülkemizin tarihsel, kültürel ve kentsel miras zenginliğinin korunması için bütüncül bir koruma anlayışı olmalı ve uzman ekipler tarafından uygulanmalı. ÇEKÜL Akademi olarak işte bu amaçla, yerel yönetimler ve korumadan sorumlu ‘kamu-yerel-sivil-özel’ tüm kesimlerle iş birlikleri yapıyoruz. Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerle yaptığımız eğitim çalışmalarında ise koruma alanlarında görev yapan teknik uzmanların ihtiyaçlarına göre programlar hazırlıyoruz. Vaka analizleri, pratik uygulamalar, seminer, atölye çalışmaları ve alan ziyaretlerini de içeren eğitimler akademinin uzmanları tarafından bütüncül koruma anlayışı vurgulanarak yerel yönetici kadrolarına aktarılıyor.  Kurulduğumuz 2009 yılından bu yana verdiğimiz bu eğitimlerle 400’ün üzerinde kent müzesinin kurulmasına katkı sağladık’’ dedi.

Yerel yöneticilere çağrı

ÇEKÜL Vakfı’nın kent müzeleri ve arşivlerinin kurulması sürecinde uygun yapıların seçilmesi, aslına uygun restore edilmesi, müze koleksiyonlarının oluşturulması gibi bir çok aşamada yerel yönetimlere destek sağladığını ifade eden Kibele Eren, kültürel miras konusunda çalışma yapmak isteyen tüm yerel yönetimlere çağrıda bulunarak; “Yerel yönetimlerdeki kentsel koruma alanında görevli tüm uzmanlar, bu eğitimlerle kentlerinin kültürel mirasını koruma yolunda daha etkin projeler geliştirebilir. Gelecek nesillere aktarılacak kültürel ve kentsel mirasın korunması adına önemli bir adım atmak isteyen tüm yerel yöneticileri, ÇEKÜL Akademi'nin uzman eğitmenlerinin bilgi birikiminden yararlanmaya davet ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Kütahya Kent Müzesi

Altı başlık altında yapılan ÇEKÜL Akademi Eğitim programlarının detayları

1. Kültürel ve Kentsel Koruma Eğitimleri

Kültürel Koruma” ana başlıklı İstanbul Eğitimleri; koruma kültürü ve bilinci, basit onarım ilke ve esasları, restorasyon teknikleri, malzeme bilgisi, proje yönetimi, hibe ve kredi fonlarının etkin kullanımı, proje değerlendirme ve süreçleri, mevzuat bilgisi ve yorumlama, iletişim teknikleri, koruma kurullarındaki işleyiş, kamulaştırma, somut olmayan tarihi öğelere hâkimiyet gibi alt başlıkları içeriyor.

2. Alanda Eğitimler

2012 yılında başlayan Alanda Eğitimler programı, kentsel kültürel mirası korumakla görevli kadroların, koruma çalışmalarıyla öne çıkan kentlerin deneyimlerini ve elde ettikleri sonuçları yerinde gözlemlemelerini amaçlıyor. Koruma çalışmalarında iyi örnekler sunan kentlerin koruma vizyonları, planlama yöntemleri, uygulamada karşılaştıkları sorunlar ve çözüm seçeneklerinin yerinde paylaşılmasını ve tartışılmasını sağlıyor.

3. Bölgesel Kentsel Koruma Eğitim Programı

Bölgelerin kültürel ve yapısal farklılıkları düşünülerek 2020 yılında Bölgesel Kentsel Koruma Eğitimleri başlatılmıştır. Yereldeki uzmanların kültür varlıklarının korunması konusunda bilgilerinin, kentler arası etkileşimin artırılması ve bilginin yerelde yayılması amaçlanıyor.

4. Kentler ve Müzeleri Eğitim Programı

Üç modülden oluşan program kültür sektöründe güçlenerek ziyaretçilerle bütünleşen ve değer üreten müzelerin yerel yönetimler tarafından planlanmasına yönelik yöntem ve uygulamaları içeriyor.

Programın fark yaratan en önemli özelliği kenti tarihi perspektif içinde, tüm farklılıklarıyla algılanır kılmanın yanı sıra kentte yaşayanların kentlilik bilinci kazanmalarına aracı olan kent müzelerinin, çağdaş müzecilik anlayışı çerçevesinde sürdürülebilirliğini sağlanabilmesi için yereldeki uzmanların donanım ve becerilerinin artırılmasıdır.

5. UNESCO ve Yerel Yönetimler Eğitim Programı

Üç modülden oluşan program aracılığıyla kültürel ve doğal miras kavramı ile yönetimine ilişkin evrensel normları, UNESCO ve benzeri çeşitli uluslararası kurumların somut ve somut olmayan kültür varlıklarının korunması, yaşatılması ve tanıtılması amacıyla yerel yönetimler tarafından planlanabilecek ve uygulanabilecek projelerin katılımcılarla paylaşılması hedefleniyor.

6. Alan Yönetimi Eğitimleri (AYEP)

Alan Yönetimi Eğitim Programı, alan yönetim planı hazırlama süreci ile ilgili ilkeleri, uygulamaları, sorunları ve çözümleri ortaya çıkarmaya yönelik bir programdır. İlk kez 2015 yılında yürütülmeye başlanan Alan Yönetimi Eğitim Programı; kültürel miras kavramı ve yönetimine ilişkin evrensel normlar, UNESCO Dünya Miras Listesi’nin kapsamı ve önemi, kültür varlıklarının korunması, yaşatılması ve tanıtılması amacıyla ilgili listeye yazdırılması sürecinin, yerel yönetimler tarafından planlanmasına yönelik yöntem ve uygulamaları içeriyor. 

Dünya mirası sürecinde ve alan yönetiminde gerçek sorunlara gerçek çözümler üreten kentlerin ziyaret edildiği, vaka çalışmalarının ve analizlerinin yerel ekiplerle birlikte yapıldığı programda, katılımcıların donanım ve becerilerinin artırılması hedefleniyor. 

Eğitim başlıkları ve tarihleri

Alanda Eğitimler:
25-27 Eylül: Kastamonu – "Kastamonu’da Çok Boyutlu Koruma ve İşlevlendirme"
3- 5 Aralık: Adana – "Sanayi Kentinden Kültürel Mirasa Bakış: Adana Örneği"

Bölgesel Kentsel Koruma Eğitimi:
 2- 3 Ekim: Ordu – "Tarihi Yapılarda Onarım İlkeleri ve Malzeme Bilgisi"
23-24 Ekim: Afyonkarahisar – "SİT Alanlarında Projelendirme Teknikleri"
20-21 Kasım: İzmit – "Kültür Rotaları ve Planlama Süreci"

UNESCO ve Yerel Yönetimler Eğitim Programı (UYEP):
19- 20 Eylül: Ankara – Modül I: "Kültürel ve Doğal Miras Tanımı ve Küresel Yaklaşımlar"
16-17 Ekim: İstanbul – Modül II: "Dünya Mirası: Türkiye’den Örnekler"
17-18 Aralık: Safranbolu – Modül III: "Alanda Teknik İnceleme Gezisi ve Vaka Analizi"


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :