Türkiye'de 2016’nın en iyi tasarımlarını belirleyecek olan Design Turkey jürisinin uluslararası isimleri belli oldu. Jüride, iF Design Awards Direktörü Ralph Wiegmann, Porsche Design tasarımcısı Achim Storz, Norveç Tasarım Konseyi Eski Direktörü Jan R. Stavik gibi tanınmış isimler yer alıyor.
2008 yılından beri ülkemizde iyi tasarımı ödüllendiren Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri’nin bu yılki uluslararası jürisinde dünyadan önemli isimler bulunuyor.
iF Design Awards Direktörü Ralph Wiegmann, Porsche Design tasarımcılarından Achim Storz, Norveç Tasarım Konseyi Eski Direktörlü Jan R. Stavik, Asya Pasifik bölgesinin önde gelen tasarım danışmanlık firmalarından Cube’un kurucularından Paul Cohen, Indi Design Kurucusu ve Hindistan’ın en büyük profesyonel tasarımcı topluluğu Design India’nın Başkanı Sudhir Sharma, Yamaha tasarımcısı Yaroslav Yakovlev, Japonya Shizuoka Üniversitesi endüstriyel tasarım profesörü Dr. Yasuko Takayama, pek çok uluslararası firma ile tasarımcı düşünce yöntemleri üzerine çalışan, Carnegie Mellon Universitesi profesörü Tim Fletcher, Berne Üniversitesi profesörü, tasarımcı/mimar Charles O. Job gibi isimlerin yer aldığı uluslararası jüri, Design Turkey Ödülleri’ne başvuran ürünleri değerlendirecek.
Kazananlar, Türkiye Tasarım Haftası'nda açıklanacak
Başvuruları 8 Eylül’e kadar devam eden ve ambalajdan aydınlatmaya, elektronik ürünlerden mobilyaya, ev ve ofis gereçlerinden kamusal ve ticari ürünlere, ulaşım ve taşıma araçlarından tıbbi gereçlere kadar daha pek çok sektörden ürünleri değerlendirecek olan Design Turkey Ödülleri, 18-22 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek Türkiye Tasarım Haftası'nda düzenlenen ödül töreninde sahiplerini bulacak. Jüriden bazı isimler ayrıca bu kapsamda yapılacak Design Turkey Konferansı'nda izleyeciyle buluşacak.
Bir TURQUALITY® programı etkinliği olarak T.C. Ekonomi Bakanlığı, TİM ve ETMK işbirliği ile düzenlenen “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”, inovasyon ve markalaşma alanında Türkiye’nin en büyük ödül organizasyonları arasında yer alıyor.
Uluslararası Endüstriyel Tasarım Toplulukları Konseyi (ICSID) tarafından da desteklenen Design Turkey, düzenlendiği ilk yıldan bu yana 1500 başvuru aldı ve 300’e yakın ürünü farklı kategorilerde ödüllendirdi. Design Turkey Ödülleri, Türkiye'nin endüstriyel tasarım alanındaki tek sistematik değerlendirme sistemi olma özelliğini taşıyor. Türk sanayisinin gelişmesine yön veren yaratıcı tasarımları ön plana çıkaran, ödüllü projelerin sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda da markalaşmasına olanak sağlayan Design Turkey ödülleri bu yıl Ekim ayında düzenlenecek Türkiye Tasarım Haftası kapsamında sahiplerini bulacak.
Başvuruları 8 Eylül’e kadar devam eden Design Turkey; ambalaj, aydınlatma, elektronik ürünler, ev cihazları, ev ve ofis gereçleri ve aksesuarları, kamusal ve ticari ürünler, mobilya, spor, hobi, oyun ve kişisel ürünler, ulaşım ve taşıma araçları, yapı gereçleri, yatırım ürünleri ve tıbbi gereçler olmak üzere 13 sektörü kapsıyor. Design Turkey için başvurusu gerçekleştirilecek ürünlerin 1 Ocak 2014 - 30 Haziran 2016 tarihleri arasında endüstriyel yöntemlerle üretilmiş ve piyasaya sürülmüş olması; ayrıca tasarımcısı, üreticisi veya marka sahibinin Türkiye vatandaşı olması gerekiyor. “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri” kapsamında, gelecekte endüstriye yön gösterecek yaratıcı fikirleri desteklemek amacıyla, üretim için programa alınmamış tasarım projelerinin değerlendirildiği “Kavramsal Tasarım Ödülleri” kategorisi de yer alıyor.
Uluslararası jüriyi yakından tanıyalım...
Design Turkey 2016 jürisi arasında yer alan iF Design Awards’ın direktörü Ralph Wiegmann, 1953’ten beri faaliyette olan, dünyanın en eski bağımsız tasarım kuruluşu olan iF Industrie Forum Design e.v’nin yönetici direktörü. Wiegmann, aynı zamanda iF International Forum Design GmbH, iF DESIGN TALENTS GmbH ve iF DESIGN MEDIA GmbH’nin de yönetici direktörlüğünü yapıyor.
Jürinin bir başka önemli ismi de Porsche Design’ın tasarımlarını yapmış olan Achim Storz. Kariyerine teknisyen olarak başlayan Alman asıllı Storz, İngiltere’de Formula 1 için Lotus ve McLaren için yarış arabası mühendisi olarak çalıştı. Daha sonra Porsche Design’da çalışmaya başlayan Storz, Londra’daki ünlü Royal College of Art’ta eğitim gördü. 1982’de kendi şirketi olan Design Storz’u kurdu. 28 yılı aşkındır uluslararası araba endüstrisi için fikirler, konseptler ve ürün tasarımları geliştiren firmanın müşterileri arasında Audi, BMW, VW, PSA Peugeot, Citroën, Ford, Honda, Mitsubishi, Nissan, Seat ve Volvo gibi markalar yer alıyor.
14 yılı aşkın Norveç Tasarım Konseyi Direktörlüğünü yürüten, şu anda da Norveç Tasarım ve Mimari Merkezi’nde görev yapan Jan R. Stavik, jürinin değerli üyelerinden bir başkası. Kariyerini uzun yıllar pazarlama ve üst düzey yönetim pozisyonlarında geçiren Stavik; Unilever, Carlsberg, Coca-Cola, Jordan, Royal Caribbean Cruise Line ve EAC-KiMS gibi firmalarla çalıştı. 2009-2011 yılları arasında ise Bureau of European Design Associations (Beda)’nın başkanlık görevini yürüttü.
Paul Cohen jürinin önde gelen bir başka ismi. Avustralyalı Cube Industrial Design’ın kurucularından olan Cohen, aynı zamanda Çin merkezli Cube Cube Design’ın CEO'su ve direktörü. Cube şirketler grubu bugün Asya Pasifik bölgesinin önde gelen ürün tasarım danışmanlık firmaları arasında yer alıyor. En çok ev aletleri tasarımı alanında tanınan Paul Cohen’in Canon, Electrolux, Breville Group, Johnson & Johnson, Eveready, Midea, ZTEve Eco Smart fireplaces gibi markalar için tasarımları bulunuyor. Cohen'in Wallpaper, Interiors, Vogue Living gibi pek ünlü dergi kapaklarında yer alan ürünleri, dünya çapında 50’yi aşkın ödülün de sahibi. 35 yılı geçen kariyerinde Paul Cohen, 50’yi aşkın ülkede satılan 1000’e yakın ürünün tasarımına yön verdi. Kendisini, 18-22 Ekim 2016 tarihleri arasında Lütfi Kırdar’da düzenlenecek Türkiye Tasarım Haftası kapsamında Design Turkey Konferansı'nda dinlemek mümkün olacak.
Jürinin bir başka uluslararası ismi olan Sudhir Sharma da Design Turkey Konferansı'nda izleyicilerle buluşacak. Sharma, Hindistan merkezli Indi Design’ın kurucusu. Uluslararası tasarımcı ağından oluşan INDI’nin 8 uluslarası ve 4 yerel ofisi bulunuyor. Hindistan’da 25 yılı aşkın tasarım sektöründe çalışan Sudhir aynı zamanda Hindistan’ın en büyük profesyonel tasarımcı topluluğu Design India’nın da kurucusu ve başkanı. Bu topluluk ise, India’s Best Design Studio Awards adlı ödül törenini düzenliyor. Cannes Lions Festival, Adfest, Dutch Design Awards gibi önemli daha pek çok etkinlikte jüri üyeliği yapan Sharma, endüstriyel tasarım, perakende tasarımı, marka stratejisi, müze tasarımı, kullanıcı deneyimi tasarımı gibi alanlarda projeler yürütüyor.
Jüride yer alan isimlerden Tim Fletcher da Design Turkey Konferansı kapsamında bir konferans verecek. Startup şirketlerden Fortune 500 şirketlerine kadar çok sayıda firma ile tasarımcı düşünce yöntemleri üzerine çalışan Fletcher, dile getirilmemiş ihtiyaç ve istekleri keşfetmek için kullanıcı merkezli bir bakış açısı getiriyor. Tasarım patent uzmanı olarak da çalışan Fletcher, Carnegie Mellon Üniversitesi’nde tasarımcı düşünce dersleri veriyor. Lisansüstü eğitimini tamamladığı Hong Kong Politeknik Üniversitesi’nde endüstriyel tasarım ve tasarımcı düşünce dersleri de veren Fletcher, daha önce tüketici elektroniği, bebek ürünleri, spor ürünleri endüstrilerinde çalıştı. Avrupa ve Amerika’da 14 tasarım patenti bulunan Fletcher, 1989’dan beri Amerika Endüstriyel Tasarımcılar Birliği üyesi.
Berne Üniversitesi’nde Uygulamalı Bilimler profesörü olan Charles O. Job, mimarlık ve tasarım kuramı üzerine ders veriyor. Mimar ve tasarımcı olan Job, Oxford Brookes Üniversitesi’nde mimarlık ve şehir planlama alanında eğitimini tamamladı. Ardından Londra, Paris, Zürih gibi şehirlerde farklı iş deneyimleri oldu. Mimarlık, iç mekan tasarımı, ürün, mobilya ve aydınlatma tasarımı gibi alanlarda çalışan Job’un birlikte çalıştığı markalar arasında tossa, mox, fasem international, Zoltan, abes public design, normann copenhagen yer alıyor. Sayısız uluslararası tasarım yarışmasında ödül kazanan Charles O. Job, uluslararası jürilerde de görev alıyor.
Jürinin bir başka önemki ismi de Yaroslav Yakovlev. Design Turkey Konferansı'nda İstanbul’da izleyicilerle buluşacak olan Rus tasarımcı, halen Japonya’da Yamaha Motor co için tasarımlar yapıyor. İtalya’da okuyan ve çalışan Yakovlev, daha önce Ferrari’de ürün tasarımcısıydı. Tasarım üniversitesinde dersler veren Yakovlev’in, pek çok ulusal ve uluslararası tasarım ödülü bulunuyor.
Jürinin bir başka uluslararası ismi Dr. Takayama Yasuko, Japonya Shizuoka Üniversitesi’nde endüstriyel tasarım profesörü. Aichi Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Toshiba Tasarım Merkezi’nde Görsel İşitsel Ekipmanlar ve Ev Aletleri bölümlerinde ürün tasarımcısı olarak çalıştı. Bu dönemde Takayama, üç kez Good Design Award'un sahibi oldu. Ardından freelance çalışmaya başlayan tasarımcı, işitsel ekipmanlardan araba aksesuarlarına ve güvenlik gereçlerine kadar pek çok ürün tasarımı yaptı. Tasarım yönetimi ve tasarım ünversitelerinin rolü üzerine araştırmalar yapan Takayama, “Engelliler için evrensel tasarım yönetimi” adlı araştırmasıyla ödül kazandı. 2014’te Kobe Tasarım Üniversitesi’nden doktora derecesi alan Yasuko Takayama, Fujinokuni Universal Design Award, The Laser Contest, Mt. Fuji Helmet Contest gibi pek çok yarışmada jüri üyeliği yapıyor.