Elips Tasarım Mimarlık tarafından tasarlanan BJK No1903, uluslararası arenada mimari ve iç mimari birçok projenin yarıştığı European Property Awards’ta “Karma Kullanımlı En İyi İç Mekan Projesi” seçildikten sonra, tüm bölgelerden en iyi projelerin yarıştığı International Property Awards’ta da birinciliğe değer görüldü.
Y. Mimar Feza Ökten Koca’nın liderliğinde ulusal ve uluslararası ölçekte ödüllü mimari ve iç mimari projelere ve mobilya tasarım çalışmalarına imza atan Elips Tasarım Mimarlık, İstanbul Akatlar’daki BJK No1903 projesiyle International Property Awards’ta sırasıyla Türkiye’deki ve Avrupa’daki “En İyi Karma Kullanımlı İç Mekan Projesi” seçildikten sonra, “En İyi Uluslararası Karma Kullanımlı İç Mekan Projesi” seçilmeye hak kazandı.
7’den 70’e herkesin kullanımına açık olacak A Plus bir tesis kazandırmak hedefiyle yola çıkan Elips Tasarım Mimarlık, 4.600 metrekare açık alan ve 3600 metrekare kapalı alana sahip karma kullanımlı tesisin proje çalışmalarına 2016’nın başında başlamış. Tasarım ve projelendirmede ihtiyaç programına göre mekan oluştururken özellikle binanın mimari kimliğinin yönlendirici olduğunu belirten Elips Tasarım Mimarlık, asimetrik ve farklı açılardaki çizgilerle modern mekanlar yaratırken, maksimum hacim ve gün ışığı kullanımını sağlamış.
İç mekanda mermer, parke, çini karo, epoksi, seramik, ayna, ahşap, pirinç, duvar kağıdı, kumaş kaplama akustik paneller, paslanmaz, cam gibi çok çeşitli malzemeleri kullanarak farklı mekansal detaylar oluşturan Elips Tasarım Mimarlık, tesiste her köşeyi farklı şekilde tasarlamış ve tüm teknik detay ve ekipmanların mekan estetiğini bozmasını engellemek amacıyla titizlikle çözümler üretmiş. Binanın hem dış hem de iç mekanlarında aynı dili kullanılarak kullanıcıya bütüncül bir yaşam alanı kazandırmaya çalışılmış. Şömine çerçevesinden aydınlatmalara, tel çiçek objelerden bankolara, ana giriş takından duvar kaplamalarına kadar her türlü detay ortak kimlikle ve özel olarak tek tek tasarlanmış. Duvarlarda yer alan resimler ise ressam tarafından mekan kimliği baz alınarak hazırlanmış.
Dil Birliğiyle Oluşturulan Nitelikli Yaşam Alanları
Tesisin zemin katında ana giriş ve karşılamanın yanısıra ön cepheye bakan büyük bir teras ve çocuk oyun alanına sahip Casual Restaurant, arka cepheye bakan terası ile BJK kongre üye ve yöneticilerinin kullanımına açık Eagle House lounge alanı, ana mutfak, depolar ile müşteri ve personel ıslak hacimlerini konumlandıran Elips Tasarım Mimarlık, her ne kadar her mekanı birbirinden bağımsız olarak farklı malzemelerle tasarlamış olsa da tasarımın genel prensibinde dil birliği sağlamayı başarmış.
Birinci katta 790 metrekare alana sahip BOLD Restaurant’ın zemin kattan farklı olarak büyük bir bar köşesi, rahat deri koltuklarla oluşturulmuş bir şömine bölümü, ahşap ve mermer masaları ile daha farklı bir ortama sahip olduğunu belirten Y. Mimar Feza Koca bu mekanı şu sözlerle özetliyor: “Oldukça iddialı tavan yüksekliği ve cam cephesi ile ferah bir alana sahip olan mekanda, duvarda kullandığımız mermer ve ayna kaplamaların tersine tavanda kullandığımız metal peteklerin altında daire formundaki ahşap ve akustik panellerle hem sıcak ve hareketli bir etki sağlarken hem de akustik çözüm sağlamış olduk. Özel toplantı ve etkinliklere hizmet verebilmek için tasarlanmış Blackhall salonu, hareketli duvarlar sayesinden istenildiğinde Bold Restaurant ile birleştirilebilmekte ve büyük etkinliklerin organize edilmesine imkan sağlamaktadır. Başkan ve yönetim kurulu üyelerinin kullanımına açık Mr. President toplantı alanı da toplantı odası, servis, WC ve vestiyeri ile özel bir alan olarak tasarlandı. Toplantı odasında iyi bir akustik sağlamak öncelikli hedefimiz oldu. Buradaki kumaş akustik panel kaplı duvarlarda yer yer kullanılan ahşap kaplamalar da bu yönde destek sağlıyor. Yine siyah akustik kaplı tavanda fotoğraf makinası vizörünün açılma şeklinden ilham alarak tasarlanmış lake ahşaplardan oluşturduğumuz tasarımımız mevcuttur. Toplantı masası ve koltuklar ise Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nden getirilmiştir çünkü o masada çok önemli anlaşmalar imzalanmış olduğu için taşıdığı hikaye önemlidir.”
Birinci bodrum kattaki Gym Club; fitness alanı, spinning ve pilates stüdyo dışında, sauna, buhar odası, dinlenme ve masaj odaları ile kapalı havuz, açık havuz ve çocuk havuzu barındıran 1100 metrekarelik bir alanda yer alıyor. Ön cepheye bakan fitness bölümünden çıkılan terasta yine farklı açılarla oluşturulmuş bitki setleri ile istinat duvarı kamufle edilmiş. Ana giriş kapısı için tasarladıkları takta ve iç kısma konumlandırılan güvenlik binasında ana bina ile aynı tasarım dilindeki çizgileri ve BJK renklerinden ilham alarak kullandıkları malzemeleri tercih eden Elips Tasarım Mimarlık, peyzaj düzenlemesinde büyük ve yalın bir çim alan yaratmayı ana fikir olarak ele almış. 4600 metrekarelik açık alandaki büyük çim alanın düğün, kutlama ve açık hava sineması gibi farklı amaçlar için kullanılması planlanmış. 2 giriş ve 2 güvenlik binası bulunan tesiste 60 araçlık otopark tasarlanmış.