Etkileşim Mekânı Olarak Duvarlar

mimarizm.com / 23 Eylül 2020
MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün 19-20 Haziran 2020 tarihlerinde gerçekleştirdiği “Ulusal Lisansüstü Mekânsal Çalışmalar Sempozyumu”nda bildiri sunan FSMVÜ İç Mimarlık Bölümü yüksek lisans öğrencileri, çoğunlukla engellemeye, korumaya, izole etmeye atıfta bulunan “duvar” kavramını mekânsal bağlamda inceleyerek, duvarların nasıl birer etkileşim mekânına dönüştüklerini anlattı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün bu yıl ilk kez düzenlediği, mekânla ilgili araştırma yapmış lisansüstü öğrencilerinin katılabildiği “Ulusal Lisansüstü Mekânsal Çalışmalar Sempozyumu”, farklı disiplinlerde yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerin buluşabilmesini, kendi çalışmaları üzerine tartışabilmesini ve mekâna dair yaratıcı, nitelikli, güncel, eleştirel araştırmalar geliştirebilmesini teşvik etmeyi amaçladı. Pandemi koşulları nedeniyle çevrimiçi düzenlenen sempozyum, mekân düzleminde felsefeden sanata, haritacılıktan coğrafyaya, şehircilikten sosyolojiye her konuda yapılmış, mekânı odağına alan bütün araştırmalara açık olarak gerçekleşti.

Sadece bölmez, birleştirir

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Seçil Şatır danışmanlığında Seminer Dersi kapsamında “Genel Mekân Kavramında Duvarlar ve Rekreasyon Değerleri: Örnek Çalışmalar” başlıklı bildirilerini sunan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü lisansüstü öğrencileri; Beyza Güven, Feyza Ergül, Merve Erol, Mücahit Mamuş, Nurşah Cambazoğlu, Süheyla Okutan, Sümeyye Şahkulubey ve Şüheda Şahin, duvarların bölücü bir eleman veya engel unsuru olmanın çok ötesine geçerek farklı işlevsel, kültürel ve çevresel mesaj veren etkileşim mekânları olma nitelikleri üzerinde durdu. Öğrenciler, genel mekânda bir rekreasyon alanı olarak duvar olgusunun bölücü veya sınır elemanı olmaktan öte rekreasyon alanının odak noktası olabileceğini, hatta tek başına bir rekreasyon alanı oluşturabileceğini hem mevcut hem izlenim özellikli olan çalışmalar üzerinden hem de bizzat gerçekleştirilmiş uygulamalı çalışmalar ile ortaya koydu. Öğrenciler, İç Mimarlık Bölümü Lisansüstü Seminer Dersi’nde edindikleri bilgiler doğrultusunda hazırladıkları başarılı çalışmalarıyla sempozyumdan teşekkür plaketi ile ayrıldı.

Sosyal ihtiyaçlara cevap veren mimari bir öge

Mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı alanları kapsamında kentlerin açık alanlarında kent insanlarının yeniden hayat bulması anlamına gelen rekreasyon (yenilenme) kavramı, aynı zamanda turizm, eğlence, aktivite, spor, halk oyunları, sergi, müzik, dans, hobi uğraşısı, çevre koruma bilinci geliştirme, ağaç dikme, topluma faydalı olma vb. çok amaçlı sağlıklı yaşam bilinci geliştirme kavramlarını içeriyor. Öğrencilerin söz konusu anlamlar çerçevesinde farklı ülkelerden incelediği başlıklar arasında; Berlin Duvarı, İnteraktif Lübnan Duvarı, bekleme ve oturma duvarları, duvar oluşturan mekânlar, özgün rekreasyon duvar çalışmaları yer alıyor.

Bazı duvarların mekânları tanımlarken, tasarlanan bazı duvarların ise mekân oluşturduğunu belirten öğrenciler, mimari ve sanatsal gelişmelerle beraber duvarların da orijinal kimliklerinden soyunarak yepyeni işlevler kazandığının, insanların gözlerine, ruhlarına ve sosyal ihtiyaçlarına cevap veren mimari bir öge haline geldiğinin altını çiziyor. Örneklerden biri Amerika’dan veriliyor. 2006 yılında Katrina Kasırgası’nın hemen ardından New Orleans Şehri ve Mississippi Nehri kıyısı için yeni ve daha yeşil bir gelecek öngören Crescent Park bölgesinde geliştirilen “Hilal Geliştirme Projesi”nin, kentsel sahili yeniden tanımlayan ve bir rekreasyon alanı oluşturan işlevine vurgu yapılıyor.

Rekreasyon duvarlarının analizleri; kültürel ve çevresel mesaj, rekreasyon alanına katkısı, işlevsel özellik, içine girilebilirlik, duvarın tasarım değeri, doku, malzeme ve geçirgenlik gibi başlıklarda yapıldı. Çalışmada ayrıca özgün rekreasyon duvar çalışmaları da yer alıyor.

Bildiri özetleri kitabı için tıklayın

Bildiri sunumunu dinlemek için tıklayın


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :