Evliya Çelebi ile İstanbul'u Keşfetme Vakti

mimarizm.com / 04 Nisan 2023
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi; Evliya Çelebi hakkında yeni bir kitap yayımladı ve bu sene ilki gerçekleşecek bir sempozyum düzenliyor.

Evliya Çelebi’nin İzinde İstanbul Rotaları” isimli kitap FSMVÜ Yayınları'ndan çıkarken, I. Uluslararası Evliya Çelebi Sempozyumu, 5 - 7 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Evliya Çelebi’nin İzinde İstanbul Rotaları

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 17. yüzyıl İstanbul’unu keşfetmek isteyenler için Üsküdar, Haliç, Fatih olmak üzere 3 ana rotada 80 mimari yapı ve mekânın ele alındığı “Evliya Çelebi’nin İzinde İstanbul Rotaları” isimli kitabı matbu harita eşliğinde okuyucularıyla buluşturuyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ), İstanbul’un tarihi ve kültürel mirasını hazırladığı arşiv niteliğindeki eserlerle ölümsüzleştiriyor. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) yürütücülüğünde gerçekleştirilen “İstanbul’un Seyyahı Seyyah’ın İstanbul’u” projesi kapsamında hazırlanan ve editörlüğünü Musa Duman ile Zeynep Kevser Şerefoğlu’nun üstlendiği “Evliya Çelebi’nin İzinde İstanbul Rotaları” isimli kitap, raflardaki yerini aldı.

Medeniyetin İzleri

FSMVÜ Yayınları'ndan çıkan, 160 sayfa ve 5 bölümden oluşan kitap, Evliya Çelebi’nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi vererek başlıyor. Kitaba eşlik eden matbu harita İstanbul’u deneyimlemek isteyenlere tarihi yolculukta rehberlik ediyor. Ayrıca eser, Roma, Bizans, Osmanlı başta olmak üzere birçok dinin, kültürün ve medeniyetin izlerini barındıran İstanbul’un zengin birikimine mekânsal ölçekte de bir bakış açısı sunuyor.

800 Mekân Keşfedildi

Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi İlhami Danış,  projenin doğuşu hakkında şu bilgileri verdi: “Evliya Çelebi, bir rüyadan ilham alarak başladığı seyahatinin tüm süreçlerini 10 ciltlik Seyahatnâme adlı eserinde kaleme almıştır. 17. yüzyıl şehirlerine dair birçok detayı paylaşan eserin ilk cildini ise İstanbul’a ayırmıştır. Doğup büyüdüğü İstanbul’un mahallelerini, sokaklarını, surlarını adım adım gezen Evliya Çelebi, 17. yüzyıl İstanbul’unun sosyal, kültürel ve mimari dokusunun adeta fotoğrafını çekmiştir. Çalışmalarımız kapsamında Evliya Çelebi’nin eserlerini tarayarak 800 mekân ve yer tespit ettik. İlk etapta 80 mekânı gezi rotası olarak işaretledik. Böylelikle projenin ilk çıktısı olarak ‘Evliya Çelebi’nin İzinde İstanbul Rotaları’ adlı bu kitap hazırlandı.”

İstanbul’un Değişimi ve Dönüşümü

Kitapta yer alan 80 mekânın MapHub ve ArcGIS üzerinde konumlarının belirlendiği ve fiziki harita üzerinden rotalarının da çizildiğini dile getiren İlhami Danış, “Artık İstanbul’u keşfetme ve Evliya Çelebi’nin İstanbul’unu ve günümüze kadar olan dönüşümlerini ve değişimlerini keşfetme zamanıdır.” diyerek kitabın önemini vurguladı.

Neden İstanbul?

Dr. Öğr. Üyesi İlhami Danış, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu güzide şehirde yaşamanın sorumlulukları var. Roma, Bizans, Osmanlı ve Türkiye’nin birikimleri ile birçok dinin, kültürün, medeniyetin izlerini barındıran, kadim, bir tarihe ve zengin bir kültüre sahip bu şehirde yaşayanlar olarak İstanbul’a her daim borcumuz var. Bu borç ancak şehrin tarihine, kültürüne, mimarisine, sokaklarına, sosyal dokusuna, tüm unsurları ile şehrin kendisine sahip çıkmak, onu yaşatmak ve gelecek nesillere taşımakla ödenebilir.”

I. Uluslararası Evliya Çelebi Sempozyumu

Dünya tarihinde, seyahat ederek tarih yazan ve tarih yapan büyük seyyahların biri de, kendini “seyyâh-ı âlem ve nedîm-i âdem” olarak tanımlayan Evliya Çelebidir. Evliya Çelebi katıldığı sohbet meclislerinde yedi iklime dair haberler duydukça hayatını seyahate adamayı canı gönülden arzu etmiştir. Aradığı ilhama bir rüya ile erişen Evliya Çelebi kırk yılı aşkın seyahatini 10 ciltlik Seyahatnâme’sinde toplamış ve 17. yüzyılın birçok coğrafyasına ve şehirlerine dair önemli bir kaynak bırakmıştır. Seyahati boyunca üç kıtada 46 ülke 225 şehir gezen Evliya Çelebi’nin Seyahatnâme eseri şehirlerin tarihi, kültürü, sosyal yapısı, ekonomisi gibi birçok husus hakkında başvuru kaynaklarından biri olmuştur.

2011 yılında Evliya Çelebi üzerine araştırmalar yapmak amacıyla Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde kurulan Evliya Çelebi Çalışmaları Merkezi, seyahati ve Evliya Çelebi Seyahatnâmesi’ni merkeze alan uluslararası katılımlı sempozyum serisi planlamaktadır.

Bu serinin ilk sempozyumu 5-7 Ekim 2023 tarihleri arasında “Seyahat Tarihi ve Kültürü” başlığında düzenlenecektir.

İstanbul’da, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşecek sempozyumda genelde seyahat tarihi ve seyahat kültürü özelde ise seyahat tarihi ve kültürü açısından Evliya Çelebi ve Evliya Çelebi Seyahatnâmesi üzerinde durulacaktır. Sempozyumun amacı; seyahat tarihine ve seyahat kültürüne odaklanmak, dünya tarihine yön veren seyyahlara ve metinlerine disiplinler arası bir perspektifle bakmaktır. Bu bağlamda dünyanın farklı coğrafyalarında iz bırakan seyyahlar, seyyahların metinleri, bu
metinler arasında mukayeseli okumalar ve seyahatlerin etkileri sempozyumun temel konuları arasında yer almaktadır.

Önemli Tarihler

 1 Mayıs 2023 : Son Özet Gönderimi
 29 Mayıs 2023 : Kabul Edilen Tebliğlerin İlanı
 1 Temmuz 2023 : Metinlerin Son Halinin Teslimi (Metinler Kitap Bölümü Yazım Kurallarına Uygun Olarak Hazırlanacaktır.)
 5-7 Ekim 2023 : Sempozyum
 20 Kasım 2023 : “Seyahat Tarihi ve Kültürü” Kitabının Yayınlanması (Sempozyum sonrası yazarlar kendi bölümlerini tekrar gözden geçirip gönderebilirler.)

Ayrıntılı bilgi için tıklayın


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :