"Gaziantep'te Kentsel ve Bölgesel Planlama Sorunları Üzerine Düşünceler" isimli kitap Nobel Bilimsel Eserler'den yayınlandı.
H. Filiz Alkan Meşhur, Kıvanç Ertuğay, Fatih Eren ve Vesile Şimşekoğlu editörlüğünde hazırlanan "Gaziantep'te Kentsel ve Bölgesel Planlama Sorunları Üzerine Düşünceler" Nobel Bilimsel Eserler'den çıktı.
Önsöz
Türkiye’nin önemli şehirlerine ait kentsel bilgileri tematik olarak kitaplarda toplamak, şehir ve bölge planlama öğrencilerinin gözünden şehirlerin dönemsel birer fotoğrafını çekmek maksadıyla yıllar önce bir yola çıktık. Bu kapsamda öğrencilerimizle beraber bir seri halinde aşağıdaki kitapları hazırlamış ve kamuoyu ile paylaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz:
✓ Kütahya’da Planlama Düşünceleri Üzerine (2016)
✓ Balıkesir 18 Planlama Sorunu 18 Stratejik Çözüm (2017)
✓ İstanbul’da Büyük Ölçekli Kentsel Projeler ve Planlama Süreçleri (2019)
✓ ANKARA Kentsel Sorunlar ve Stratejik Çözümler (2021)
✓ İZMİR Kentsel Araştırmalar ve Tartışmalar (2022)
Yolculuğumuz şu an okuyor olduğunuz “Gaziantep’te Kentsel ve Bölgesel Planlama Sorunları Üzerine Düşünceler” başlıklı kitapla devam ediyor. Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Döneminde Planlama Stüdyosu 7 dersi kapsamında Gaziantep çalışma alanı olarak seçildi. Öğrencilerimizden, Gaziantep’te kente ve planlamaya dair öne çıkan meseleleri tespit etmelerini ve bu meselelere dair düşün-celer geliştirmelerini istedik. Bu süreçte öğrencilerimiz, Gaziantep’in tarihi, kültürel, doğal, ekonomik, fiziksel ve sosyal yapısına ilişkin sorun-ları ortaya koyarak derinlemesine incelediler. Devamında seçtikleri sorun özelinde kapsamlı bir şekilde gerçekleştirdikleri literatür ve saha araştırmalarını akademik kurallara uygun olarak hazırlanmış birer kitap bölümüne dönüştürdüler.
Bu kitapta Gaziantep’te neoliberal kentleşme, yeşil alan erişebilirliği, kent sağlığı, kırdan kente göç, tarım alanlarının kaybı, yeraltı boşlukları, kent yoksulluğu, ulaşım güvenliği ve lojistiği, gıda güvenliği, afet, Suriyeli sığınmacıların kente uyumu, kentsel kimlik ve silüet, kentsel dönüşüm uygulamaları, hava kirliliği, kentsel estetik ve ekolojik kıtlık gibi şehir ve bölge planlama disiplininin ilgi alanına giren konulara yönelik meseleler ele alınmaktadır.
Kitabımızın Gazianteplilere ve Gaziantep ile ilgili çalışan herkese katkı sağlamasını diliyoruz. Kitabın hazırlanma sürecinde bizlere des-teklerini esirgemeyen tüm kişi ve kurumlara en içten minnet ve teşek-kürlerimizi sunarız.
Editörler Grubu
Yazarlar: Ahmet Hakan Bıçkıcı, Anıl Baysal, Ayşe Eğret, Ayşe Nur Erdoğan, Bengisu Çelik, Bilal Yasir Doğru, Bişar Enes Nas, Cansel Aydın, Fatih Eren, Gökhan Teksin, Gülşah Bolattekin, H. Filiz Alkan Meşhur, H. Kübra Ulusal, Hatice Arıcı, Hatice Bütüner, Hatice Çenet, Hazal Geçer, Hilal Ekinci, Hilal Sarı, İkra Kızmaz, İlayda Coşkun, İrem Akıllı, Kıvanç Ertuğay, Kübra Arslan, Merve Umaç, Nisanur Demirel, Selman Özyurt, Senem Aktaş, Sevcan Güvenç, Sidra Alahmar, Simay Özköse, Süleyman Akkurt, Şule Yıldırım, Ulya Asena Fırat, Vesile Şimşekoğlu, Yaşar Koç, Zişan Eminer
Dijital kitap için tıklayın