Gönye Tasarım'dan Marka-Mekan İlişkisi Üzerine

mimarizm.com / 06 Temmuz 2020
Gönye Tasarım marka-mekan ilişkisini; Mercedes-Benz Showroom VIP Alanları, Akpres Otomotiv Genel Merkezi, Aşhan Genel Merkezi ve Colin’s Genel Merkezi projeleri üzerinden değerlendiriyor.

Mekan Ölçeğinde Marka İletişimi: Tasarım Neden Önemli? 

Markanın kimliğini ve değerlerini temsil eden bir otel odasından mağazaya, satış ofisinden kafeye, markayı insanlarla buluşturan bütün mekanların tasarımı kritik önemdedir. Marka-mekân ilişkisini kurarken kullanılan unsurlar ve bunların birbirleri ile olan temas noktalarının analizi marka-iç mekana dair profesyonel deneyime ihtiyaç duyar. İç mimari tasarımda on yılı aşkın süredir üretimleriyle Gönye Tasarım, projelerinde markayı ele alma ve mekana yansıtma konusunda deneyimlerini paylaşıyor.

Marka, bir organizasyonu görünür ve benzersiz kılan bir kavram olduğundan; marka ile etkileşim alanı yaratan mekanların doğru tasarlanması marka başarısında önemli bir rol oynar. Müşteri beklentileri, tüketici eğilimleri ve hedef pazarlar üzerine yapılan araştırmalar, tasarımın hangi yönde ilerleyeceğini doğru bir şekilde belirlemenin başarılı bir marka imajının anahtarı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle markaların sahiplendiği değerler ve yaratmak istediği duygu, mekân kurgularında deneyime yansımalıdır.

Tüm sektörlerde olduğu gibi yapı sektöründe de farklılaşmak ve değer yaratmak adına marka yaratma faaliyetleri, birçok firmanın gündeminde yer alıyor ve firmalar kurumsal stratejilerini bu yönde oluşturuyor. Farklılaşma stratejilerinin tasarımın katma değeriyle destekleneceğini düşünen firmalar, bu niş konuda mekansal deneyime sahip tasarımcılarla çalışmayı tercih ediyor. On yılı aşkın süredir Türkiye ve farklı coğrafyalarda kurumsal firmaların gayrimenkul yatırımlarının tasarım sürecinde ve marka kimliğini yansıtan mekanlar üretme deneyimiyle Gönye Tasarım, bir şirketin mekansal temsiliyeti ile marka olma yolculuğunun, o mekanın ve imajının tasarımıyla fark yaratması ile başladığına inanıyor ve sadece satışı yapılacak son çıktı için değil, markayı anlatacak her noktanın incelikle tasarlanmasını, bir markanın başarısının anahtarı olarak görüyor. Firmanın kurucularından Yelin Evcen; marka hikayesi oluşturulduktan sonra bu hikayenin kurumsal kimlikten başlayarak markanın değerlerinin anlatılacağı dijital ve basılı mecralar, fuar standı, satış mağazaları, ofis çalışma ve karşılama alanları, otel lobileri ve odaları dahil olmak üzere tüm iletişim araçlarının aynı dili konuşup markanın mesajını doğru ve eksiksiz iletmesi için “marka imajı”nı oluşturmak üzere tasarlanması gerektiğini dile getiriyor. 

Gönye Tasarım, marka hikayesinin mekan ile anlatılma süreci, mekana yansıtılacak markanın değerlerini, geçmişini, kültürünü ve vizyonunu anlamak üzere analiz ve araştırma süreci ile yola başlıyor. Bu süreç; markanın hikayesinin mekana nasıl yansıtılacağına dair ipuçlarını değerlendirildiği ve marka temsilcileri ile konsept geliştirme aşamasından oluşuyor. Mekan tasarımına fiziksel olarak geçmeden önce markanın soyut olarak temsiliyetlerine odaklanarak ziyaretçilere bu kavramları hissettirmek amacıyla konsept fikir oluşturuluyor. Konsepti destekleyecek mekan kurgusunun malzemeler aracılığı ile yapılacak renk-doku seçimleri ve detay kararları mekanda marka hikayesinin hissedilmesini sağlayacak şekilde marka ile aynı dili konuşmasına dikkat ediliyor. Evcen, marka kimliğinin mekansal karşılığını fiziksel benzeşmede arama klişesine düşmemek en önemli başlangıç olduğunu düşünüyor ve güncel tüketici alışkanlıklarına paralel olarak marka mekanları anlayışının da sadece ürünün ya da hizmetin gösterileceği mekandan müşteri deneyimine evrildiğini, internetten üzerinden satışların  çoğaldığı bir dönemde bir yatırım yapmayı düşünen firmaların müşterilerine ve ziyaretçilerine ürün sunmanın ötesinde fikir ve deneyim sunarak ilham vermesinin öncelenmesi önerisinde bulunuyor.

Mercedes-Benz Showroom VIP Alanları - İstanbul

Mercedes-Benz markasının lüks ve konfor detayları ile estetik ve teknolojik dili sentezlenerek 2018 yılında tasarlanan proje, Gelecek Otomotiv’in İstanbul Vadipark’taki showroomunda yer alan VIP çalışma alanlarını kapsamaktadır.Plan yerleşim ve tasarım kararları, Mercedes otomobillerin amorf ve akışkan hatlarına gönderme yapacak şekilde; geniş mekanlar arasındaki dikey seperatörleri, siyah parlak lake yüzeyler ve parlak krom metallerle detaylandırarak yansıtıcı ve dinamik atmosferin devamlılığı sağlandı. Markanın kendi tasarım dilinde yer alan parlak krom ve perfore deri yüzeyler, dokuma vinil zeminler ve doğal meşe ahşap kaplamalar, tasarımda kullanılan anahtar elementlerden birkaçını oluşturuyor. Lineer formda led aydınlatmalar, hem tavanlarda hem de duvarlarda lambrilere entegre şekilde kullanılarak markanın en güçlü kozlarından biri olan 'hız' algısı, aydınlatmaların etkisi ile tasarıma dahil edildi.

 

Akpres Otomotiv Genel Merkezi​ - İstanbul

Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmanın genel merkez binasının tasarlandığı projenin lobi ve karşılama kısımlarında markanın yenilikçi ve dinamik vizyonu, kullanılan hatlar ve malzeme seçimleri ile tasarıma yansıtıldı. Tüm alanlarda gün ışığının olabildiğince mekânın içinde hissedilmesi sağlandı, doğadan ilham alan renkler ve doğal malzemeler kullanılarak çalışan performansının arttırılması amaçlandı. Yapımı devam eden ve LEED Sertifikasyonu hedeflenen projede buna uygun enerji ve çevre dostu malzeme seçimleri ile firmanın değerlerinden çevreye saygı ilkesi de tasarım sürecinde yol gösterici öğelerden biri oldu.

 

Aşhan Genel Merkezi - İstanbul


 

İstanbul Maslak’ta bulunan tek katlı yönetim ofisi, Aşhan şirketinin merkez ofisi olarak kullanılmak üzere tasarlandı. Güvenilir, yenilikçi, şeffaf, insana ve doğaya saygılı temel ilkeleri ile hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmanın yöneticileri, ekipleri ile birlikte iş yaşamını daha keyifli ve verimli hale getirecek bir kurumsal kültürü destekleyen ofiste çalışmayı hedeflediler. Bu temel kararın ışığında; özel misafirlerin ağırlayabilecekleri, VIP alanların da yer aldığı ofiste konfor ve gün ışığının maksimum seviyede kullanılması tasarım sürecinin önemli kriterleriydi.  Projede malzeme ve detay seçimleri kurumsal kimliği destekleyecek şekilde yapıldı. Zeminde kullanılan mat yüzeyli koyu renk doğal taş, döşemenin belli kısımlarında lamine ahşap parke ile, duvarlarda ise koyu cilalı ahşap kaplama ve özel dokudaki duvar kağıtları ile buluşturuldu. Koyu rengin etkisini zeminde ve duvarda kullanılan özel aydınlatmalar vurgularken, yer yer kullanılan ışıklı ve özel damarlı açık renk doğal taş malzemeler ile sakin ve uyumlu bir ofis ortamı sağlandı.  Açık ofis alanlarında kullanılan, firmanın kurumsal rengi olan turuncunun etkisi ile daha enerjik bir atmosfer yaratılması hedeflendi.

 

Colin’s Genel Merkezi - İstanbul

Bir 'Marka'nın ofisi için konsept tasarım oluşturma sürecinde, en önemli konu markanın kimliğini; yerleşim, malzeme, mobilya ve sanat eserleri ile mekana yansıtmaktır.⁠  Bu prensip ışığında tasarlanan projede, firma kurumsal kimliğinin belirleyici öğelerinden endüstriyel algının mekâna yansıtılması için sabit yapı elemanları gizlenmeyerek elektrik ve mekanik tesisatlar ile birlikte açıkta bırakıldı. Tasarım stilini uygun olarak şeffaf bölücüler kullanılarak mekân olabildiğince serbest plan olarak kurgulandı. Yüksek tavanlı, geniş açıklıklı mekân algısı oluşturularak, ahşap, metal, beton, tuğla malzemeler kurumsal kimliği yansıtan renkler ile birlikte ön plana çıkarıldı. 


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :