Iglo Architects tarafından Almanya’da Suriyeli mülteciler için tasarlanan yaşam konteynerleri son yıllarda yakın coğrafyadaki insanlık dramlarının neden olduğu kitlesel göçler sonucunda ortaya çıkan sığınmacıların barınak sorunlarına yaşamsal ihtiyaçlar bağlamında çözümler sunuyor.
Mimar Esen Akyar ve Mimar Zafer Karoğlu ortaklığındaki Iglo Architects tarafından, Almanya’daki Suriyeli sığınmacılar için bir ailenin barınma, korunma ve fiziksel ihtiyaçlar gibi tüm gereksinimleri göz önüne alınarak tasarlanan demonte konteynerler, Alman hükümeti güvenlik standartları çerçevesinde Türkiye’de üretildi.
Alman Hükümeti’nin, Tectonics Solutions firmasına ihale ettiği konteynerler Türkiye’den Iglo Architects tarafından kriz masasından gelen veriler doğrultusunda acil ihtiyaçları karşılayacak şekilde hızlıca tasarlandı ve üretildi.
Malzeme seçiminden kalite odaklı tasarıma, güvenlik standartlarından yaşamsal detaylara kadar her aşamanın sığınmacılara değer veren bir anlayışla geliştirildiği konteynerler, 2.40 x 6.00 metre ölçülerinde tasarlanmış. Maksimum 4 kişilik bir ailenin rahatlıkla konaklayabileceği ve temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği konteynerler, farklı lokasyonlardaki kamp merkezlerinde oluşturulan getto’larda konumlandırılmak üzere toplamda 1600 adet üretilmiş. Çeşitli büyüklüklerdeki yemek salonları ve mutfak ünitelerinde hafif çelik kullanılmış. Ayrıca her blok içerisine genel kullanıma açık; mutfak, kahve, çay alanları ile çamaşırhane birimleri yerleştirilmiş. Terk edilmiş binaların veya askeri üslerin revize edilerek kullanılması durumu gibi dönüşümler içinse 350 adet mobil saniter ünitesi tasarlanmış. Bay, Bayan, WC ve duş ünitelerinin yanı sıra hastaneler için de karantina saniterleri talep edilmiş.
Konteynerlerin güvenlik açısından yangın standartlarına uygunluğunun sağlanması ihtiyacı, üretim aşamasında tüm malzemelerde F-30 yanmazlık standartları ve özellikle CE belgelerine uyumlu bir şekilde hareket edilerek ve Alman standartları göz önüne alınarak aşılmış. Yerleşim alanlarına molotof kokteyliyle sıkça sabotajlar düzenlendiği uyarısı üzerine mimarlar, bu duruma önlem için yaşam konteynerlerindeki tüm pencerelere alüminyum stor panjurların dıştan takılmasını önermişler. Ayrıca kullanıcılara yetkililerce yatma saatlerinde panjurların kapatılması tavsiye edilmiş. Konteynerlerin ısınma ihtiyacı ise merkezi sistemden yönetilen kaloriferlerle çözülmüş. Alışılagelmiş konteynerlerde ısınma gereksiniminin elektrik sistemiyle sağlandığı güven teşkil etmeyen durum, Alman hükümetinin yüksek güvenlik standartları çerçevesinde kalorifer sistemine çevrilmiş ve uzun vadede yaşanabilir koşullar oluşturulması sağlanmış.