Mecaplast Fabrika ve Yönetim Binası

Zafer Karoğlu / 02 Ekim 2013
Mecaplast Fabrika ve Yönetim Binası

Mimarizm için onbir sene önceki proje günlerine geri dönen İglo Mimarlık kurucu ortağı Zafer Karoğlu, kendilerine yeni kapılar aralayan Mecaplast macerasını paylaşıyor.


"Fransız Mecaplast firması, 2002 yılında yeni bir projede görevlendirilmek üzere Toyota tarafından İstanbul'a çağrıldı. Daha önceden İzmir'e yerleşmiş olan firmanın genç genel müdürüyle zaten bir dostluğumuz vardı. Bahsi geçen işin alınabilmesi için konan şart, İzmir-İstanbul arasında harcanan zamanın kazanılması amacıyla İstanbul'a yatırım yapmalarıydı. Kazançlı görünen bu iş için Monaco merkezli firma, yatırım kararını onayladı. Genel müdür arkadaşım, hem İstanbullu hem de mimar olduğum için, ihtiyaçları olan yatırımı anlatıp en uygun arazinin bulunması konusunda yardımımı istedi. Kapsamlı araştırmalar sonucunda, Gebze Taysad O.S.B içinde 10.000 m2'lik bir arazide karar kılındı.



Benzer konuda ve ölçekte tecrübemiz olmamasına rağmen, kişiliğimize duyulan inanç ile bu yatırımın mimarı olmamız kararı, genel müdürün önerisiyle yönetim kurulu tarafından onaylandı. Planlamaya başlayabilmek için proses şemaları ve işletme ile ilgili teknik detayları istediğimizde, "Siz yapının kabuğuyla ilgilenin. Değerli makinelerimiz var, bunların su almamasını sağlayın, yeter. Mühendislerimiz 50 yıllık know-how'ımızla yerleşimi yapıp gönderecekler" şeklinde bir yanıt aldık.





Dünya genelinde 26. fabrikasının projelendirilmesine başladığımız otomotiv şirketinin şemaları geldiğinde, işletme sistemi için yeni düzen ve iyileştirme önerilerimiz oldu. Israrcı yaklaşımlarımız daha sonra yapacakları fabrikalarında da kullanacakları yeni bir işletme konseptinin doğmasına sebep oldu.

Projelendirme bir ay gibi bir sürede tamamlandı. Makinelerin gelişi, montajı ve ürünlerin üretilip sözleşme tarihinde teslimiyle ilgili yapılan planlama gereği, yapının inşaatına ancak 4,5 ay gibi kısa bir süre kalmıştı.  4500 m2'lik yapının 1100 m2'si ofis olarak planlandı. Üretim bölümü çelik konstrüksiyon, ofisler de betonarme oldu. Kalan zamanın iyi değerlendirilmesi adına cephede Yapıblok malzemesi kullanıldı. Üzerine sıva, boya, kaplama gerektirmeyecek bu malzeme, örgüsünün tamamlanmasıyla birlikte hemen doğramaların takılmasına imkan verebildiği için seçildi.





Üretim bölümüne 5 metre genişlikte ve tüm yapıyı yaracak şekilde bir ışıklık yerleştirildi. Bu sayede günışığından ciddi anlamda faydalanılabildi. Robertson sistemi diye adlandırılan ve basit fizik kurallarıyla çalışan mekanik düzenek, makinelerin ürettiği ısının atılmasında ve havalandırmada kullanıldı. Herhangi bir enerjiye ihtiyaç duymayan bu sistem de yapıya bir yenilik ve tasarruf getirdi.

Ofis bölümünün girişinde, betonarme perde duvardan konsol fırlayan basamakların oluşturduğu merdiven, yapım tekniği gereği hataya tolerans tanımadığından, itina ve özel ilgiyle oluşturuldu.





Yapıblok dokusu belirlenirken, ışık-gölge hareketlerini çok kuvvetli bir şekilde ortaya çıkaracağı düşünülen bir tip seçildi. Bu doku, daha önce istinat duvarı oluşturmak dışında hiçbir yapıda kullanılmamıştı. Dolayısıyla istenilen etkinin alınabilmesi konusunda referans olabilecek örnek yoktu. Buna rağmen güneş hareketleriyle birlikte adeta dans eden gölgelerle arzu edilen cephe etkisi yakalanabildi.

Giriş bölümündeki hatasız imalat gerektiren merdiven ve seçilen cephe malzemesi gibi kararlar, mimarın daha ilk yapısında ciddi riskleri göze almasına sebep olsa da yapı, planlanan sürede ofis dekorasyonlarını da içerecek şekilde tamamlanabildi.

Mecaplast, başta gösterdiği önyargılı yaklaşımın mahcubiyetini kabul ederek, sonuçtan duyduğu memnuniyeti belirtmek amacıyla yönetim kurulu kararıyla, yapının girişine adımızın yazılı olduğu bir plaket koymamızı istedi. Plaket konusunu hala ihmal etmiş olsak da, firmanın Türkiye'deki 2. fabrikasını, dünyadaki 56. fabrikasını (Chennai, Hindistan) ve Gebze'deki Ar-Ge binasını yapma fırsatını yakalamış olduk."



Proje Künyesi

Proje adı: Mecaplast Fabrika ve Yönetim Binası
Yer: Taysad O.S.B  Gebze / İstanbul
İşveren: Meacaplast Group
Mimari proje: İglo Mimarlık
Mimar: Zafer Karoğlu
Yardımcı mimar: Utku Karaman
Strüktür mühendisliği: Mustafa Altıneller
Elektrik mühendisliği: Enmar Mühendislik
Mekanik mühendisliği: Beta Teknik
Program: Fabrika / Ofis
Arsa alanı: 10.000 m2
Zemin Alanı: 4.000 m2
Kapalı Alan: 4.500 m2
Yapım Tarihi: 2002
Malzeme: Çelik konstrüksiyon (üretim bölümü), Betonarme (ofis bölümü)
Fotoğraflar: Fethi İzan


Plan, kesit ve görünüşlere ait büyük görseller için ilerleyiniz >>>>>


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :